Inflammerad av socker?

juni 2, 2011 kl. 11:44 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Varje dag häpnar jag över att min kropp har kunnat läka ihop så bra bara genom en förändring av kosten. Vad är det som händer i kroppen när inflammationerna släpper och du får ett starkt immunförsvar igen? Det verkar inte finnas någon som sitter inne med sanningen på den frågan. Jag kan svara ja på frågan om att kroppen verkligen läker sig när du tar bort största delen av kohydraterna och ersätter dem med fett! Men hur går det till och vad händer och varför händer det? Här kommer mitt förslag och hypotes och det är fritt fram för hugade forskare att kolla om frågeställningen stämmer;

Alltså den maten som vi stoppar i oss skall till en del omvandlas till energi i våra celler. Visst överskott försvinner ut, via tarmkanalerna, tillbaka till den fria världen. Energin som nu har omvandlats  till glukos (kroppens eget socker) hamnar i blodomloppet och får därmed tillgång till alla kroppens celler via just blodomloppet. Frågan är ju hur energin(glukosen) skall komma in till cellerna så att vi får bränsle. Jo, enligt vetenskapen är det bukspottskörteln som sköter den detaljen genom att producera insulin. Insulinet fungerar som en slags dörröppnare och släpper in glukosen i cellerna genom en speciell kod. Min teori är att den koden är ett slags idealtillstånd i blodomloppet där blodsockerhalten har exakt den nivå där insulinet är programmerat att öppna cellerna och släppa in rätt mängd glukos. Låt oss anta att den ideala blodsockernivån i blodomloppet ligger på mellan 10 och 20 procent. Då arbetar bukspottkörtel med en ideal insulinnivå och cellerna använder nästan all energi som transporteras. Nu vet de flesta att vårt genomsnittliga kolhydratintag(socker) i maten ligger på nära 80 procent. Det rimmar inte riktigt med den ideala blodsockernivån.

Alltså blir det en massa glukos som snurrar runt i blodomloppet utan att någonsin bli insläppt i  cellerna. Vart tar det vägen? Det går i varje fall inte ut som nummer två för glukosen finns redan i bodomloppet. Det är alltså energi, bränsle som det inte finns användning för. Energi försvinner inte som bekant utan det bara omvandlas. I vårt fall med för hög glukosnivå i blodomloppet blir detta till bränsle för allehanda inflammationer i kroppen. Detta förvärras sakta men säkert eftersom bränslet hela tiden finns tillgängligt. Vårt immunförsvar jobbar i tre-skift för att försvara sig mot angreppen. Problemet är att detta, med vår nuvarande kosthållning, är så accepterat att vi kallar det för åldersförändringar. Den lilla kulmagen är åldersrelaterat, säger vi och tror på det. Detta är inte sant, kan jag intyga, utan handlar om livsstilsorsaker där kosten är nummer ett.

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. JA!!! Bra skrivet!

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: