Frisk av fett? Psykiska hälsoförbättringar?

juni 23, 2011 kl. 11:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Examensarbete LCHF 2011-06-17
Nu har jag, mer noggrant, läst igenom undersökningen som två elever gjort på Göteborgs universitet, institutionen för kost och idrottsvetenskap. Den första intressanta frågan att ställa är ju hur två två unga tjejer som utbildar sig till kost och hälsovetare plötsligt finner att kunskapen som de får från universitetet skiljer sig markant från praktiska erfarenheter från människor ute i verkligheten? Man måste imponeras av ett sådant initiativ. Att de intresserar sig för alternativa kunskaper som skiljer från de officiella kostråden och deras egen läroplan.

Ett mycket intressant resultat från undersökningen är att nästan samtliga känner sig psykiskt mycket bättre än före kostomläggningen. Vi pratar ju väldigt mycket om att de fysiska förutsättningarna blir mycket bättre med LCHF-kosten. Mer sällan pratar vi om de psykiska hälsoförbättringarna. Nu finns det svart på vitt att människor upplever att de sover bättre, är lugnare, känner mer lust, känner sig unga på nytt osv.

Visst borde det vara självklart att konstatera att om den fysiska hälsan blir bättre så blir även den psykiska hälsan bättre. Allt hänger ju ihop. Tyvärr får vi lära oss annorlunda. Vi delar upp sjukdomar i olika symtom som alla har varsin olika mediciner. Sällan frågar vi efter orsaker och därmed missar vi att det finns ett samband mellan snart sagt alla inflammatoriska sjukdomar.

Hur många psykologer respektive psykiatriker frågar sina klienter vilken mat de äter och påpekar att felaktig kost påverkar även den psykiska hälsan. Väldigt få, tror jag, och det beror på att de inte fått lära sig om kostens betydelse för kunskapen erbjuds inte på högskolor och universitet. Att skriva ut sömntabletter är ju en väldig förenkling av problemet. Det kan vara så att den felaktiga kosten ytterligare spär på den psykiska ohälsan. Jag kan relatera till min egen situation där jag, i minst 30 år, har lidit av dålig sömn men som förändrades radikalt i och med kostomläggningen. Min nattsömn blev bättre nästan omgående. Idag sover jag mycket bra utan psykologhjälp.

Kontentan är alltså att omvärdera kostens betydelse även på den psykiska hälsan. Så här i efterhand tycker jag förstås att det är självklart att om inflammationerna försvinner i kroppen så mår man mycket bättre såväl psykiskt som fysiskt.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: