Doktorns dilemma!

juli 25, 2011 kl. 1:35 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar


En vän berättade om sin kompis, läkaren på en vårdcentral. Denne läkare förklarade att fler och fler människor kommer in till vårdccntralen för diverse provtagningar och årliga hälsokontroller och de uppvisar förvånansvärda viktminskningar och stora hälsovinster jämfört med tidigare kontroller. Läkaren förklarade att det verkar vara en trend och den gemensamma nämnaren är LCHF-kost. Alltså mat som innehåller mycket mindre kolhydrater och mycket mera fett.

Det går ju inte att banna folk för att de blir friskare och smalare, särskilt inte om man har svurit läkareden. Men dilemmat kvarstår, enligt alla propåer och direktiv så ska man inte äta så mycket fett och så lite kolhydrater för då blir man sjuk. Nu kan ju doktorn konstatera med egna ögon att detta inte stämmer, människor verkar faktiskt bli friskare när man inte följer direktiven och propåerna.

Dilemmat blir än värre när en doktor plötsligt börjar skriva ut allt färre kolesterolsänkande mediciner (statiner) och allt mindre blodsockersänkande medicin. Vad gör läkemedelsföretaget? Jo, de kontaktar naturligtvis den aktuelle läkaren och frågar varför utskrivning av medicinpreparat har gått ned? ”Jo, folk har tydligen bestämt sig för att bli friska på egen hand”, kan ju inte den aktuelle läkaren säga. Eller kan han det? Läkemedelsföretaget är ju vana vid att konsumtionen av mediciner ständigt ökar liksom aktierna i företaget.

Doktorn hamnar kanske i en livskris. Om han plötsligt inser att hela sjukvårdsapparaten är uppbyggd kring en bluff (fett är farligt och kolhydrater är bra) och att han själv endast har funktionen av att skriva ut onödiga och farliga mediciner. Om jag var doktor skulle jag nog skriva ut något lugnande åt mig själv eller ändra mina egna kostvanor.

Ytterligare en aspekt är förstås om den aktuelle läkaren själv väljer att  ändra sina kostvanor till LCHF. Läkare är inte dumma, om de ser att deras patienter har lyckats bota sig själva genom att inte följa läkarens råd så måste det ligga något i detta. De börjar själva men vågar inte rekommendera kosten till sina patienter. Jodå, det finns sådana exempel! Läkaren klarar helt enkelt inte grupptrycket från kollegor och läkemedelsindustri utan väljer att fortsätta skriva ut statiner till sina patienter medan han själv äter smör och feta ostar.

Hela scenariot med läkare, patienter och läkemedelsföretag kan vara upptakten till en förvecklingsfars av gammalt gott slag. T.o.m. Livsmedelsverket kan ju medverka. Vad säger Stefan och Christer? Kan detta vara något för Falkenbergsscenen?

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: