Kolesteroldiskussion med min läkare!

augusti 18, 2011 kl. 1:31 e m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

Det är dags för en summering av min stora kostförändring för 2,5 år sedan. Igår gjorde jag ett läkarbesök hos samma läkare som gav mig diagnosen diabetes. Vi har inte träffats på 2,5 år. När jag kom in till läkaren så studerade han mina provsvar från veckan innan. Han frågade om jag tränade mycket under tiden som han gick igenom mina lab.resultat. Jag svarade att jag tar en golfrunda lite då och då. Mer är det inte just nu. – Du har faktiskt inte diabetes längre enligt dessa lab.resultat, förklarade läkaren. – Hur gör du, frågade han? – Tja, jag äter inga mediciner längre sedan över två år tillbaka, bara en kost som består av mycket mättat fett och väldigt lite kolhydrater, svarade jag doktorn. – Du har förvånansvärt bra värden på allt utom en liten förhöjning av kolesterolet, meddelande doktorn bekymrat. – Det är inte bra med höga blodfetter särskilt inte för en diabetiker, menade läkaren!

– Menar du att jag skall börja äta blodfettsänkande mediciner som Simvastastatin, frågade jag? Nu blev doktorn lite försiktig eftersom han antagligen noterade att jag hade en viss kunskap i ämnet. – Du kan välja själv men för säkerhets skull vore det nog bra, sa doktorn. Detta triggade mig rejält eftersom jag inte alls tror på sjukvårdens sätt att slentrianmässigt  skriva ut kolesterolsänkande mediciner. Jag tror t.o.m. att det är farligt och dessutom tror jag att högt kolesterol inte har den betydelse som sjukvården hävdar. Det blev en liten föreläsning för doktorn och jag uppmanade honom att läsa min blogg och min broschyr som jag hade med mig. Jag förklarade att läkaren och forskaren Uffe Ravnskov för länge sedan har punkterat kolesterolteorin. http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Kolesterolmyten bygger på antagandet att det är ätandet av fett som skapar fetma och antagandet att fettet också lägger sig som plack i blodomloppet och därmed  minskar cirkulationen och ökar risken för hjärtinfarkter. Detta är totalt fel enligt Uffe Ravnskov och jag håller med liksom hela min kropp som tidigare haft hjärtbesvär. Min kropp var inflammerad och hjärta och kärl var igenslammade av glukos(socker), inte fett! Det är faktiskt precis tvärtemot vad sjukvården tror, nämligen att kroppen blir frisk av fettet och sjuk av sockret.

Hur mår jag då efter 2,5 år av strikt LCHF-ätande? Då när jag började med LCHF var jag inte så kaxig. Jag hade diabetes 2, hjärt -kärlbesvär, kronisk värk i rygg, axar och nacke, sömnsvårigheter, reumatisk värk, inflammerad prostatakörtel m.m. Kort sagt, hela min kropp var förgiftad. Förkylningar och luftrörsbesvär avlöste varandra under hela mitt tidigare sockerförgiftade liv.

Jag har aldrig mått så bra som jag gör idag. Inte ens när jag var ung. Jag äter inga mediciner och ingen av ovanstående sjukdomar finns kvar i min lekamen. Min kropp har slängt ut inflammationerna, jag har inte ens haft en antydan till förkylning under dessa 2,5 år. Nu är ju den allmänna uppfattningen att ovanstående besvär kommer med stigande ålder men där har jag en motsatt uppfattning. Detta är inte åldersrelaterat utan har direkta kopplingar till vilken kost du stoppar i dig. Detta innebär dock att vi tål kolhydrater allt sämre med stigande ålder. Alltså en extra anledning till att vara noga med maten. För övrigt går jag inte ens upp och kissar längre på natten. Varför? För att jag inte behöver!

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Skönt att höra att du mår så bra, och riktigt, riktigt bra att du tog diskussionen med din läkare! Jag tror att det är så förändringen kommer att ske, underifrån. Från ovan pumpas sjukvården med information från läkemedelsbolagen och de vill sälja mediciner. Cynisk? Javisst, men också realistisk! 😉
  Grattis till din ”nya” kropp!

  Gilla

 2. Jag försöker äta low-carb, gör low-carb gröt och knäckebröd.. Men borde köra striktare eftersom jag har kronisk värk. Men tycker det är svårt att veta vad jag ska äta. Några förslag?

  Gilla

  • Det svåra är att få i sig det nyttiga fettet. Det är min erfarenhet. Kokosfett ekologiskt och kallpressat fungerar för mig. Det smörjer och underlättar cirkulationen. Mitt råd är att du möjligen skall avstå från bröd ett tag eller baka eget. Sök på bröd på fet hälsa så hittar du flera recept. Går också bra som pizzadeg. Använd ägg i alla möjliga former och gör omeletter. Mixa avokado, råa ägg,hallon och turkisk yoghurt till en smoothie. Det fungerar jättebra. Försök även med, vad jag kallar för Fetshot, alltså ekologiskt kallpressat kokosfett och mixa med hallon och turkisk yoghurt. Perfekt innan du går och lägger dig. Detta är viktigt, ditt tänk skall vara att ge bästa möjliga understöd till ditt immunförsvar. Då orkar din kropp försvara sig mot inflammationer och värken när den kommer.

   Lycka till,

   /Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: