Råd till hockey-bockey-spelare!

september 12, 2011 kl. 12:25 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hoppas att ni alla mår bra! Det gör i alla fall jag! Jag är snart på gång till den kalla sporten nu när golfen börjar avta. Jag träffade Lasse på drivingrangen och han berättade om sin värk i armarna. Jag lovade att återkomma om tips i hur man öka immunförsvarets förmåga att försvara sig mot inflammationer som ju värk i själva verket är. Sedan tänkte jag att detta kan kanske vara intressant för även andra hockey-bockey-spelare.

Vi har alla en tendens att dra på oss mer värk allteftersom åren går och mycket av detta beror på att cirkulationen i kroppen blir sämre. Att blodcirkulationen blir sämre är alla överens om men inte varför! Min åsikt är att cirkulationen försämras av att blodådror och kärl ”ärgar”/slammar igen p.g.a. av för hög glukoshalt(kroppens eget socker) i blodomloppet.

Alla har vi en bukspottkörtel som producerar insulin och som fungerar som en dörröppnare till cellerna för att släppa in exakt rätt mängd energi. Rätt mängd energi är ofta avsevärt mindre än den som erbjuds. Vi äter t.ex. för mycket spannmålsprodukter och andra kolhydratrika produkter som innehåller för mycket socker. Alltså blir det över en mängd glukos som cirkulerar vidare i blodomloppet och letar avsättning.

Glukosen kan inte vandra omkring för evigt i kroppen utan måste till slut nå fram till ändstationen. Denna ändstation kan vara att glukosen ”ärgar” fast i blodådror och på så sätt skapar förträngningar. Detta ger upphov till infammationer i kroppen och talar om för innehavaren av kroppen att något är fel.

Immunförsvaret orkar inte riktigt med dessa ständiga inflammationer skapade av förträngningar som i sin tur får sin näring av för mycket glukos. Vad ska vi göra? Sjukvårdens svar på detta är ju värktabletter och inflammationsdämpande tabletter. Men orsaken då, varför inte göra något åt själva problemet? Svaret är, enligt min teori och det har fungerat alldeles utmärkt på min numera inflammationsfria kropp, att vi måste göra något åt källan och orsaken till inflammationerna.

En kostförändring, med avsevärt mindre kolhydrater och mycket mer mättat fett, minskar risken att för mycket inflammationsdrivande glukos driver runt i blodomloppet och skapar förträngningar och inflammationer.

Kroppen kan skapa glukos, som är kroppens egen energi, även av fett och protein. Skillnaden är att mängden överbliven energi som driver runt i systemet och skapar inflammationer är minimal.

Genomsnittsintaget idag, i vår mathållning, är kolhydrater 80 procent, fett 10 procent och protein 10 procent. Det borde vara precis tvärtom som t.ex. fett 60-80 procent. protein 10 procent och kolhydrater 10 procent. Med det senare genomsnittliga kostintaget minskar förutsättningarna för livsstilssjukdomar(metabola sjukdomar) som värk, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, prostata, IBS, migrän, Alzheimer, allergiska sjukdomar, MS, m.m. Några av dessa sjukdomar betraktas som naturliga åldersförändringar men jag vill bestämt hävda att det inte handlar om det. Visst lever vi längre men det handlar också om livskvalité.

Nu Lasse till din mirakelkur; under förutsättning att man minskar ner på de inflammationsdrivande kolhydraterna och ökar på innehållet av fett i kosten enligt ovan så är följande lilla kur en suverän hjälp till immunförsvaret.

Fetshot

2 matskedar ekologiskt kallpressat kokosfett.    Finns på http://www.crearome.se eller LCHF-butiken.se sök på kokos

2 msk Turkisk yoghurt
1 dl hallon

Mitt förslag är att man gör en veckas ranson i taget. Ta därför ovanstående recept x sju och häll upp i glas och ställ i kylskåpet.

Smält kokosfett i en kastrull, på låg värme. Blanda yoghurten och hallonen(frusna går bra) i en bunke och häll i kokosfettet. Använd en stavmixer och mixa ihop hela klabbet. Häll därefter upp i glas och ät med sked.

Jag kallar den Fetshot eftersom den ger kroppen det nyttiga nödvändiga mättade fettet. Lasse, du ska helst ta en sådan Fetshot varje kväll i minst fyra månader. Kokosfett har visat sig ha fantastiska läkande egenskaper. Kokosfett kan användas i all matlagning dessutom. Den tål mycket hög värme och är därför utmärkt att både fritera och steka i. För den som är känslig för mjölkprodukter är kokosfett ett perfekt alternativ. Sök på kokosfett på http://www.fethalsa.wordpress.com

Ni som är intresserade av ämnet kan läsa mer på fethalsa.wordpress.com med mycket recept och idéer i hur man blir frisk av mat.

Ännu mer information i ämnet kommer i min bok ”Frisk av Mat” som kommer ut i bokhandeln i Januari 2012. Ges ut på Optimal förlag.

Du kan boka en föreläsning av mig. Kontakta mig på lindgren.mats@comhem.se

Vi ses snart!

Med vänlig hälsning,

Mats Lindgren

http://www.fethalsa.wordpress.com

lindgren.mats@comhem.se

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: