Friskhus?

september 14, 2011 kl. 11:10 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Nu ska jag göra ett försök att tänka i nya banor med mina egna hälsovinster som utgångspunkt. Egentligen hade jag ingen förståelse alls för att jag var sjuk förrän min diabetes debuterade. Jag hade vant mig vid att ha en inflammerad kropp och ett försvagat immunförsvar.  Att diabetes debuterar är sjukvårdens benämning. I själva verket handlar det om att jag har haft prediabetes under väldigt många år innan själva debuten. Prediabetes eller som jag helst vill kalla det, systemet i kroppen är inflammerat och immunförsvaret försvagat. Det finns en tendens att vi tänker på sjukdomar som väldigt unika och att de inte har något samband med varandra. Skälet till att vi tänker så kan vara att det  gynnar läkemedelsförsäljningen och att vi blivit lärda att tänka så under en lång tid. Anta att vi skulle börja se sambanden mellan de inflammatoriska sjukdomarna då kanske vi också skulle börja tänka i förebyggande åtgärder.

När det gäller min kropp är jag hundraprocentigt säker på att alla mina sjukdomsbesvär tidigare har ett samband med varandra. Trots allt kan sjukvården, idag ,erkänna att t.ex. diabetes och hjärt-kärlsjukdom har ett samband med varandra. Min poäng är alla andra besvär som kommer som ett brev på posten när kroppen är inflammerad. Återkommande förkylningar, halsfluss, bihåleinflammationer är också ett resultat av att immunsystemet i kroppen är försvagat. Så har jag levt i över 30 år och plötsligt är den tiden över. Jag hade inte en aning om att jag led av reumatism i händer och fötter. Värk i leder var ett naturlig inslag i min vardag. Mina prostatabesvär började redan i tidiga 20-årsåldern. Det låter inte klokt när man tänker tillbaka för då var jag övertygad, liksom läkaren, om att det onda berodde på att jag satt i kalla bilstolar på morgonen. Inte sjutton kunde man relatera till att prostatabesvär hade samband med mycket vitt bröd och marmelad på morgonen tillsammans med Kalaspuffar och te med fyra sockerbitar. Inget fett, bara socker.

Senare i livet kom värken som började lite försiktigt i nacke, axlar och rygg och därefter permanentades till en molande värk som kunde vara lite mer eller mindre uthärdlig. Min sömn har aldrig varit bra förrän de de sista två-tre åren. Att vara sömnlös kopplade jag till psykologiska problem med kopplingar till min barndom. Detta är det vanliga sättet att tänka för socialarbetare och som sådan har jag jobbat i många år. Att det kunde ha en sådan simpel anledning som livsstil och kost hade jag inte en tanke på.

Man skulle kunna tro att jag haft ett enbarmligt liv men så är det inte. Mitt liv har varit bra eftersom jag aldrig haft något annat att jämföra med förrän nu. Min syn har förbättrats(!!) på äldre dagar, mina tänder har blivit vita och omfånget på min sångröst har utökats. Inflammationerna har försvunnit ur min kropp efter att jag gjorde en radikal kostförändring. Mitt immunförsvar fungerar numera utmärkt, några förkylningar eller andra inflammationer har jag inte sett till på över 2,5 år. Diabetes och hjärtbesvären är sedan länge över. Att jag gått ner 9 kilo i vikt är en bonus.

Låt oss tänka i nya banor; Om min läkare, för över 30 år sedan, hade sett sambanden mellan prostatabesvär och mina återkommande förkylningar och bihåleinflammationer så hade han vidtagit andra åtgärder än att skriva ut penecillin och värktabletter. Läkaren hade konstaterat att mitt immunförsvar var skadat av någon anledning. Läkaren skulle skicka mig till ett Friskhus som skulle utröna orsakerna till mitt skadade immunförsvar. En rad mätningar skulle göras utifrån tanken att allt har ett samband i kroppens funktioner. Efter en omsorgsfull genomgång av min livsstil skulle man konstatera att jag måste göra en radikal förändring av min livsstil och framför allt kosten. Friskhusterapeuten skulle förklara hur viktigt det är att kroppens immunförsvar får optimala förutsättningar att arbeta för att klara av alla infektioner och inflammationer som ständigt attackerar kroppen.

Ovanstående tanke med Friskhus och friskhusterapeuter som ser ett samband mellan kroppens funktioner och livsstil tror jag skulle kunna spara minst 50 procent av dagens sjukvårdskostnader på 250.000.000.000(2008 sjukvårdsbudget). Det är min övertygelse. Vi skulle inte längre se det som självklart att bara ta en värktablett när vi har värk utan vi skulle också kontrollera om det finns livsstilsorsaker till att vi har värk och om vi kan förändra/förbättra dom. Läkare skulle inte längre ha samma funktion som idag. De skulle tillsammans med friskhusterapeuter göra mer samlade bedömningar utifrån ett helhetsperspektiv.

Vi skulle antagligen tycka att det är fullständigt naturligt att vi går till friskhuset en gång om året för att ta reda på statusen på vårt immunförsvar. Metabola (livsstilssjukdomar) sjukdomar som cancer, diabetes, värk, allergier, tarmsjukdomar, MS, prostata, vanliga förkylningar, migrän, eksem, m.fl., skulle antagligen vara ytterst sällsynta.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: