90 hål golf och ingen värk i kropp och leder!

september 19, 2011 kl. 10:48 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

För tre år sedan, om jag skulle gå två varv samma dag på en golfbana, så blev jag sängliggande nästa dag med värk i leder och muskler. Det fantastiska är att jag nu på fyra dagar har spelat fem rundor och jag känner inget i kroppen. Ingen värk, ingen stelhet, inga skavanker förutom en härlig naturlig trötthet i går kväll. Hur kan det bli en sådan förändring i kroppens funktioner? Det var ganska länge sedan som jag räknade bort möjligheten att spela golf 36 hål på samma dag. Jag var övertygad om att det var åldersförändringar som gjorde att jag fick ont i leder och muskler efter 36 hål. Hur många är det som tror likadant?

Ni som läser denna bloggen vet att jag använder min kropp för att relatera till mitt mående före och efter LCHF-kost. Det blir lite religiöst över det hela. Men jag tror faktiskt att det är massor av människor som skulle vilja spela 36 hål golf samma dag men som inte kan p.g.a. smärtor i kroppen. Jag tror absolut inte bara på att vi måste lära oss att leva med smärta bara för att det är en del av det naturliga åldrandet. Visst tar åldern ut sin rätt men inte alls i den utsträckning som vi i allmänhet tror. Jag har lärt mig att min kropp reagerar på när cirkulationen i kroppen försämras. Då uppstår värk och stelhet. Varför blir det sämre cirkulation? Mitt svar är att en för hög glukosnivå i blodomloppet ökar inflammationsnivån i kroppen och skapar förträngningar i kärl och ådror. Om det är en för hög halt av socker i blodet så brukar vanligtvis det nyttiga fettet som smörjar vara en mindre del i cirkulationssystemet. På så vis arbetar immunförsvaret förgäves eftersom det inte får någon hjälp alls från vårt kostintag.

Jag vet att ovanstående påstående är en realitet i min kropp. Varför skulle inte det vara en realitet i andras kroppar också? Det absurda är att vår sjukvård inte alls pratar eller agerar utifrån dessa slutsatser.  Jag vet att kosten har en oerhörd betydelse för mitt välbefinnande och eftersom jag inte betraktar mig som särskilt unik så borde den ha det för andra människor också, mycket större än vad vi i allmänhet tror.

Summa summarum är; Var lite skeptisk till de faktorer du har lärt dig om smärta och stelhet. Det är inte säkert att det är oundvikligt med värk och smärta. Det är inte säkert att det är rätt att äta värk och inflammationsdämpande tabletter, det kan finnas andra alternativ. Försök att ha en helhetssyn på att alla delar av kroppen hänger ihop, att de har ett samband. Anta att du har dåliga tänder med mycket karies och inflammationer. Hur stor är chansen att din övriga kropp också lider av inflammationer, tror du?

Att inte sjukvården och läkemedelsindustrin vågar forska på sambandet mellan olika sjukdomar är en stor anledning till att vi fortfarande inte kan bota en vanlig förkylning. Bota är naturligtvis ett felaktigt ord i dessa sammanhang eftersom det handlar om att förebygga. Att bota sjukdomar är naturligtvis att ligga steget efter. Att läkare borde ha förebyggande livsstilsorienterade samtal hur kosten i första hand påverkar hälsan skulle vara obligatoriskt på alla vårdcentraler.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: