Fram med kniven!

oktober 10, 2011 kl. 10:36 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

I dagen GP finns det medicinska annonser som erbjuder experthjälp till alla och envar. vad gör man t.ex. om man har åderbråck? Jo, det är bara att skära bort lite med ultraljudstyrd laserteknik. Här kan du även få hjälp mot kärlsjukdomar, cirkulationsrubbningar m.m. Det är bara att ta fram kniven och skära. Man kallar det visserligen för ultraljudstyrd laserteknik men egentligen så karvar man bort beläggningar.

Hur lurade kan vi bli? Blir vi friskare om man skär bort beläggningarna i kärl och ådror? Ja, kanske de första månaderna men snart får man skära igen för beläggningarna kommer tillbaka om man inte gör något åt orsaken. Orsaken är förstås en felaktig kosthållning som skapar beläggningar, s.k. glykenering. Sockeröverskottet(glukos) ärgar fast i kärlväggarna och när det väl fått fäste byggs det på efterhand och utvecklas till små sår som hela tiden får påfyllning av bränsle(glukos). Ta bort överskottet av glukos som matar inflammationerna i kärl och ådror så behöver du inte skära med ultraljudstyrd laserteknik. Beläggningarna försvinner när bränslet försvinner.

Vidare i dessa annonser kan du få hjälp med svår övervikt. Fram med kniven bara och skär bort delar av magsäcken. Dessa människor, som är magsäcksopererade, får ofta ett livslångt handikapp med stort lidande som följd. Dessa läkare pratar naturligtvis inte om vad som orsakar den grava övervikten och nämner inte att ett enkelt byte av kosthållning kan ge mycket bättre och bestående effekter. Jag får kopplingar till Frankensteins monster när jag läser om vilka behandlingar som finns tillgängliga; Rynkreduktion antiage, cellulitbehandling, injektionsbehandling, restylane, Botox, skin rejuvenation, fettsugning, kärlkirurgi, ansiktslyft, Zeltic-coolsculpturing m.m.

Har vi totalt förlorat vettet? Ingen av dessa medicinska annonser nämner med ett ord att en naturlig kost kan bidraga till ett mycket bättre bestående resultat, utan hjälp av kniven. Alla dessa professorer och läkare som egentligen uppträder som tillförordnade slaktare, ska vi verkligen gå på detta? Har jag nämnt radiofrekvenskirurgi, jaså inte?

Som ett ödets ironi finns på nästa uppslag i dagens tidning annonser från psykologer och psykiatriker som självklart ställer upp och behandlar dig när du fått stora delar av magsäcken bortskuren. Jag kan se framför mig hela spektrumet av skärande kirurger som i länga rader står och skär bort icke önskvärda kroppsdelar från människor. Är det verklighet eller delar vi allihop samma mardröm. Var är skräckfilmsregissören Roman Polanski?

Att vi överhuvudtaget kan utveckla den här typen av medicinsk behandling tror jag beror ett feltänk redan från början. Vi måste förstås börja ta med anledning och orsaker till varför vi blir sjuka i bedömningen och diagnosen och inte bara stirra oss blinda på symtom. Idag tittar sjukvården nästan bara till symtom när det gäller behandling och bortser nästan helt ifrån orsaker.

Vi får det vi förtjänar brukar man säga och det kanske stämmer även inom sjukvården. Vi borde naturligtvis ställa krav på att få reda på orsaken till att vi blivit sjuka och inte nöja oss med ett piller och dagens symtom. Om läkaren inte har svar på detta så får man gå vidare tills man hittat svaret. Ett sådant agerande kommer att förändra sjukvården och tvinga den till att utveckla sig själv.

Vi har en mycket viktig roll som konsumenter även gentemot sjukvården. Snart kommer det att utvecklas en alternativ friskvård med Friskhus som motpool till sjukhus. Där kommer människor att få uppleva orsakssamband till att vi får sjukdomar och råd och stöd till hur vi själva kan bli friska genom kunskap och medvetenhet.

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ”…alternativ friskvård med Friskhus…”
  På vårdcentralen i Ramlösa finns det här redan, sk Livsstilsmottagning. Tyvärr ger de samma råd som Livsmedelsverket; ät mindre (fett) och spring mer, nyckelhål och margariner m.m. Jag har skrivit om detta på min blogg http://bertillind.wordpress.com/2010/04/15/livsstilsmottagning/
  Självfallet skriver jag under på alla dina invändningar mot quick fixar av symptom med hjälp av skalpellen, eller som i det här fallet, ultraljudstyrd laserteknik. Precis som du undrar jag varför sjukvården blundar så hårt för möjligheten att behandla med bevisligen bra kostråd (SLUTA ÄTA SOCKER).

  Gilla

  • Jag tror att vi måste gå till oss själva först. Om vi accepterar att läkaren skickar oss till apoteket med ett recept utan någon förklaring om orsaker till vårt sjukdomstillstånd så har vi lite oss själva att skylla. Vi måste själva kräva att få svar på om orsaker och ett sätt att tackla det. Så länge vi inte gör det kommer läkare och läkemedelsindustri att välja att hålla i den lätta änden på brädan.

   Gilla

   • Egenkurage, att ta egna beslut i frågor om vilka mediciner man ska ta är i vissa fall ganska enkla. Själv har jag slutat med kolesterolsänkare och prostatapiller (efter att ha läst PerH http://www.perceptions.se/alternativ-prostatabehandling ). Samma sak gäller för diabetespatienter som direkt kan avläsa på blodsockermätaren vad som händer.
    Men frågan är vad en cancerpatient ska göra när döden grinar henne i ansiktet? Eller när man ska ta beslutet åt anhöriga, barn som gamla. Vi kan ju inte avstå från sjukvården, men kanske kan vi tillsammans med läkaren ta besluten om hur långt man kan och ska gå i de här frågorna. Ofta är ju även läkarna osäkra på vilket som är bäst.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: