Choklad!

oktober 28, 2011 kl. 12:53 e m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer

Vad göra om man gillar choklad men inte vill utsätta sin kropp för inflammationsdrivande kolhydrater? Tja, man kan gå på chokladmässan och leta god choklad. Där hittade Maggan, min sambo, en väldigt god choklad som heter Mascao. Den innehåller bara 13 gram kolhydrater per 100 gram choklad. Vidare innehåller den 39 g fett och 6 g protein. Chokladen innehåller 85 procent kakao men smakar inte beskt som vissa andra sorter med högt kakaoinnehåll.

Det är första gången som jag smakar en riktigt god choklad med så högt kakaoinnehåll. Andra chokladsorter som jag prövat tidigare innehåller, trots en hög kakaonivå, ändå väldig mycket kolhydrater.

Chokladsorten är tillverkad enligt 100 procent biologiska och ekologiska riktlinjer. Detta enligt tillverkaren själv. Chokladen görs i Schweiz av Chokolat Bernrein AG.

Enligt tillverkaren är detta den första rättvisemärkta chokladen och har fair trade märke. Kakaon kommer från Amazonas i Bolivia. Det går att beställa chokladen på nätet. Googla på Mascao.

Min kropp, som är oerhört kolhydratkänslig, reagerar inte negativt på denna choklad. Det gör den på annan 86-procentig choklad som säljs i butikerna. Andelen kolhydrater är mycket högre i den chokladen.

Är det verkligen möjligt att det kan finnas  ofarlig riktigt god choklad. Mitt svar är ja men som vanligt ska man äta med måtta. Tyvärr är priset en faktor, 100 gram chokladkaka 85 procent kostar 39 kronor. Det kanske gör det lättare att äta med måtta.

Allt handlar förstås om hur mycket man värdesätter sin hälsa.

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mascao-chokladen är väldigt god överlag. Smakade flera av de andra sorterna när jag jobbade på Kretsloppshuset (www.kretsloppshuset.com) där vi hade dem i sortimentet just för deras ekoprägel. Nu var det längesedan jag såg dem någonstans, men tack för påminnelsen. Det låter helt klart värt att leta lite! 🙂

  Gilla

 2. Jag är ledsen, om jag gör dig besviken, men troligen är de nyttigaste ämnene borttagna om inte chokladen är lite besk i smaken. Jag läste någonstans att när man tar bort den beska smaken så försvinner också antioxidanterna från kakaon.

  Gilla

  • Det var ju intressant. Ett faktum är dock att min kropp inte reagerade negativt mot den här chokladen. Eftersom jag, under mycket lång tid, äter och har ätit ett minimum av kolhydrater och motsvarande mycket fett har jag blivit oerhört känslig för ”obehöriga” kolhydrater. Denna choklad är den första bland många testade som jag inte fick några negativa reaktioner på. Ännu har det inte gått så många timmar sedan Maggan plockade fram denna gömda choklad så mycket kan hända än.

   Gilla

   • Finns det ingen sojalecitin i den chokladen?

    Gilla

 3. Det är otroligt liten text på innehållsförteckningen. Det är ju lite illavarslande i sig. Kan inte hitta att den innehåller sojalecitin. Jag har ätit två rader av chokladen och mår fortfarande prima så här dagen efter.

  Gilla

 4. Jätteintressant!

  Kan man köpa den någonstans?

  Mats Wiman

  Gilla

 5. På Grön gåvas sida finns den chokladen och den innehåller endast 33% kakao, nån annan deklaration än just det står inte… däremot har de en 70% annan sort som de som svar på en fråga, skriver att den har 33% kolisar… så det där verkar inte trovärdigt tyvärr!?

  Gilla

 6. http://www.grongava.se/shop/product/choklad-cappucino-33-

  Gilla

 7. kom ihåg fel, den 70% har 43% kolisar! Och där står rörsocker på andra plats, på denna står det på första… så över 50 kanske?

  Gilla

 8. Hej Mats,
  Jag köpte chokladen som du visar på bilden. Den är på 85 % kakao-halt. Undebart god! Du skriver att den innehåller 13 g kolhydrater per 100 g. Var fick du den uppgiften ifrån? På min står det nämligen 43 g kolhydrater per 100 g. Det låter dock orimligt mycket.
  Tack för en jättebra sida!
  Mvh
  Marie

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: