Sören Gyll är sjuk!

november 1, 2011 kl. 1:08 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-liknas-vid-narkotika_6594828.svd

Sören Gyll, Volvos gamle koncernchef, är sjuk i diabetes, har tumörer i levern och skyller på ett frossande i söta efterrätter. Han hänvisar till många goda middagar och alltför mycket av goda desserter. Med 175 resdagar om året blir det många restaurangbesök. Sören Gyll vill varna folk att ta sin diabetes på allvar.

Det är Svenska dagbladet som bidrar med artikeln om Sören Gyll och hänvisar vidare till en studie som dessutom menar att både socker och fett är vanebildande och kan leda till missbruk. Man jämför med kokain och knark. Se länken i början av detta inlägg.

Det är förvånande att man plötsligt jämför socker och fett och menar att det är lika vanebildande. Utifrån min erfarenhet som tidigare sockermissbrukare men numera ”nykter sådan” och min snart treåriga erfarenhet att äta 70-80 procent mättat fett i maten så förstår jag ingenting. Det går inte att bli fettmissbrukare, det hävdar jag bestämt. Det är faktiskt svårt att få i sig det nyttiga fettet, dels av historiska fettskrämda skäl och dels av att det är svårt att finna i dagens kost. För att jag ska få i mig tillräckligt med fett måste jag beställa kokosfett på nätet som är kallpressat och ekologiskt. Ska man hitta kött med tillräckligt med fett kvar på köttkanten så får man nog beställa det direkt av bonden.

Den aktuella studien är gjord med möss och som Steinbeck sade ”Möss är inte människor” eller liknande. Skämt åsido, det finns dubiösa studier som man måste ta med en nypa salt, framför allt om där ingår för mycket provrörstittande och inga mänskliga erfarenheter alls. Vi som har erfarenhet av sockermissbruk vet att det skickas ut oerhört starka signaler från hjärnan som skriker efter sötsaker. Det är minst jämförbart med tobak och alkoholmissbruk. Men fettmissbruk, det tror jag är en anka av något slag.

Tänk er att Sören Gyll på något av sina restaurangbesök med fina gäster börjar med att slafsa i sig det fetaste som finns på bordet. Det rinner fett ur mungipan… Det stämmer inte riktigt men att man inte kan låta bli alla fantastiska och söta desserter som man blir bjuden på det kan jag ha en annan förståelse för.

Min erfarenhet är att det nyttiga mättade fettet smörjer cirkulationen i kroppen. Den skapar inga förtätningar och definitivt inget missbruk. Däremot socker eller kolhydrater bidrar till en för hög glukosnivå i vårt blodsystem som i sin tur är bränsle för inflammationer. Dessa inflammationer är grogrund till förtätningar i vårt blodsystem och fortlever endast tack vare ständig bränsletillförsel som är glukos.

När man drar ner på andelen kolhydrater blir det mer naturligt att ersätta den energin med fett. Att både äta en stor mängd kolhydrater och en stor mängd fett är inte att rekommendera.

Det är viktigt att komma ihåg att vi kan utvinna glukos även från fett och protein men det är i stort sett omöjligt att glukoshalten kan bli för hög.

Bra metaforer är t.ex. som flugor til en sockerbit. Det blir en liknande situation inne i kroppen när bakterier och inflammationer bildas tack vare för mycket sockerbränsle.

En annan god metafor är bilen som körs på fel bränsle, den skär ihop eller går betydligt sämre. Däremot en bil som vaxas och smörjas regelbundet håller betydligt än en bil som inte får samma behandling.

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] tänker på Sören Gyll, Volvos förre koncernchef, som med diabetes tvingats till en levertransplantation. Han är […]

    Gilla

  2. […] När Sören Gyll tog över Volvo så skulle man tillbaka till kärnverksamheten. Alla s.k. sidoverksamheter såldes bort. Likadant gjorde samtliga Sveriges andra stora industrikoncerner. Bofors, som hade en rad sidoaktiviteter förutom vapen, skulle nu enbart ägna sig åt kärnverksamheten, dvs vapenproduktion. En annan historia är vad som hände med Sören Gyll privat! […]

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: