Tandvärk och hjärt -kärlsjukdom!

november 7, 2011 kl. 10:43 f m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer

Jag ska be att få ta upp en tandtråd  som jag länge funderat på, nämligen hur det kommer sig att mina tänder har blivit så friska och vita. Tidigare var tänderna mer gulaktiga och karies förekom med jämna mellanrum. Nu existerar inte detta längre och den enda gemensamma nämnaren som jag kan komma på är min kostomläggning till lågkolhydratkost.

Tidigare trodde jag att det var en yttre påverkan på tänderna som orsakade karies och inflammation. Därför var jag noga med att alltid borsta mina tänder ordentligt. Men inte hjälpte det, jag fick hål i tänderna ändå. På något sätt hade jag fått intrycket att sockret angriper tänderna utifrån och skapar hål och karies. Varför ska man annars vara så noga med att borsta tänderna? Det skulle vara intressant att veta hur ni ser på detta?

Idag tror jag att inflammation i tänderna och karies har ett direkt samband med en för hög glukosnivå på vårt blodsocker. Alltså inflammationen skapas inifrån genom att kroppens immunsförsvar försvagas p.g.a. av den stora mängd bränsle(socker/glukos) som cirkulerar i blodomloppet. Glukosen vill glykinera, fastna i kärlväggarna, och bildar en mängd småsår som lever på överskottsglukos. När det bildas beläggningar på kärlen i form av dess småsår blir det mindre plats för blodet att cirkulera och flödet(blodcirkulationen) blir sämre.

I tanden sker denna process i pulpan som får sämre blodcirkulation och små sår bildas av glykinering som skapar förtätningar och tandvärk uppstår. Alltså finns det ett klart samband mellan tandvärk och hjärt-kärlproblem. Sambandet är förstås likartat mellan alla våra inflammatoriska sjukdomar. Med denna logik ökar tyvärr risken att få en rad andra sjukdomstillstånd eftersom alla är besläktade. Det är därför som diabetiker ofta har hjärt-kärlproblematik m.fl. andra sjukdomar.

Om man drar ut logiken ännu längre så finns där ett klart samband mellan cancer och tandvärk. Orsaken är densamma. Hur ska man då göra för att skydda sig och slippa karies? Hjälper det att borsta tänderna ännu mer noggrant? Mitt svar är definitivt nej, det hjälper inte. En väldigt noggrann tandborstning kan orsaka skador på tandhalsarna, så har det skett på mig tyvärr.

Din överlägset bästa hjälp är en omläggning av kosten. Det finns ingen medicin, tandkräm eller eltandborste som hjälper dig mer än en kostomläggning till lågkolhydratkost. Med en låg glukosnivå på ditt blodsocker så minskar möjligheterna för inflammationer att bildas. Det finns inget överflöd av glukos som kan glykinera, skapa beläggningar på kärlväggarna. Likadant sker givetvis i tandens pulpa, ingen glykinering, ingen inflammation.

Men säger vän av ordning, på Apoteket fins det tusentals produkter som är till för att skydda dina tänder mot angrepp utifrån. Är dom värdelösa då? ja, i jämförelse med att ändra sina kostvanor är dom värdelösa. Självklart är det viktigt att hålla rent mellan tänderna och då är tandtråd mycket bra hjälpmedel. Det finns även små borstar som är bra för att hålla rent mellan tänderna.

Jag själv använder inte längre konventionell tandkräm. Jag tycker att den smakar alltför sött. Om man läser på baksidan av tandkrämen så kan man läsa sig till att den innehåller Sukralos. Det är upp till 600 gånger sötare än socker. Föräldrar varnas, i mycket liten stil på tandkrämstuben, för att små barn inte ska få i sig för mycket tandkräm. Jag påstår inte att det är så men vore det inte en ödets ironi om tandkräm är med och bidrar till att höja vårt blodsocker och därmed är med och skapar inflammationer i tänderna istället för att skydda.

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Har liknande erfarenhet. Jag har inte haft ett hål sedan jag slutade borsta tänderna.
  Strikt LCHF-mat fräter nämligen inte utan, tror jag, skyddar emaljen.
  Två glas rödvin varje kväll har kanske också en positiv verkan

  Mats W

  Gilla

 2. jag skulle rekommendera en dos kokosfett också dagligen. Det har fått beläggningar på min tunga att gå tillbaka.

  Kan det inte vara så att kolhydratsbegränsning hjälper på två sätt. Både inre på det sätt du beskrev och yttre genom att saliven i munnen blir renare/ej sockerrik och genom att det direkta yttre angreppet med syreattacker försvinner? (Det är en stor påfrestning för emaljen att med jämna mellanrum utsättas för syreattacker som ju är en ofrånkomlig del av en kolhydratrik kost.)

  Gilla

 3. Man kan prova oil pulling med kokosfett istället för att använda tandkräm.
  http://www.coconutresearchcenter.org/article%20oil%20pulling.htm

  Gilla

 4. Jag har länge haft något svagt ömmande genomgående för alla tänder och tandkött. Ungefär som att tänderna skulle gå att rubba om jag tog i tillräckligt hårt eller bet tillräckligt hårt tand mot tand. Denna lilla värk är helt bortblåst med LCHF, och jag borstar bara tänderna ungefär varannan dag. Men det räcker med att jag har en enda fuskdag med godis eller pizza så känner jag att känslan återkommer. Men bara för en dag som tur är, när jag återställt systemet med strikt LCHF dagen efter försvinner känslan direkt. 🙂

  Gilla

 5. Reblogged this on Fet Hälsa and commented:

  Detta blir en spännande vecka. Min bok ”Frisk av mat” kommer till bokhandeln och jag har faktiskt fått en första recension. Den var mycket positiv; ”Den var jättebra!! Vad bra du är på att skriva och formulera dig. ”Jag läste den på ett par timmar. Fantastiskt engagerande”.Har fått en hel del frågor om inflammation i tänder och tandkött. Tänkte pröva WordPress nya möjlighet att blogga om ett inlägg. Här kommer det;

  Gilla

 6. Att lågt och stabilt blodsocker är en faktor för att göra tänderna starkare innifrån är mycket intressant, vet att det finns tandläkare som sett att LCHF är mycket bra för tandhälsan så den beprövade erfarenheten finns definitivt.

  kanske detta är en stor upptäckt du sätter fokus på. Intressant att se reaktionerna på boken.

  Kan man påvisa detta i RCT-studier är det värt några Nobelpris tycker jag. 🙂

  Gilla

  • Egentligen är dålig tandhälsa ett exempel på en inflammerad kropp, det tror jag. Inflammerade tänder/tandkött är en signal från kroppen att något är fel. Oftast är det en överkonsumtion av kolhydrater som skapar, driver fram,inflammationerna. Vi måste lära oss att tolka kroppens signaler utifrån ett orsakstänkande och inte dutta med symtom. När sjukvården får klart för sig dessa enkla tankesätt, men ack så svåra att genomföra så, kommer vi att hantera inflammationer i kroppen på ett helt annat sätt än vad vi gör idag.

   Gilla

 7. Jag skrev tidigare detta. Då hade jag bara kört LCHF några månader:

  ”Jag har länge haft något svagt ömmande genomgående för alla tänder och tandkött. Ungefär som att tänderna skulle gå att rubba om jag tog i tillräckligt hårt eller bet tillräckligt hårt tand mot tand. Denna lilla värk är helt bortblåst med LCHF, och jag borstar bara tänderna ungefär varannan dag. Men det räcker med att jag har en enda fuskdag med godis eller pizza så känner jag att känslan återkommer. Men bara för en dag som tur är, när jag återställt systemet med strikt LCHF dagen efter försvinner känslan direkt.”

  Nu när jag kört LCHF i ett år har det uppkommit en skillnad mot ovan. Nu får jag inte någon värk ens om jag fuskar en dag. Inflammationen kanske höll på att försvinna innan men är numera helt borta och den hinner inte återkomma efter endast en fuskdag.

  Gilla

 8. Vad ska man säga förutom att gilla läget! Du bekräftar ju tesen att kroppens immunförsvar läker inflammationerna mycket lättare om man tar bort bränslet för inflammationerna. Det kallas för en beprövad erfarenhet som du gjort och är mycket viktig för den samlade bedömningen av LCHF-kosten. Kör på bara….

  Gilla

 9. Själv har jag skippat tandkrämen sen flera år tillbaka
  Det är lättare att göra rent tänderna utan faktiskt 🙂

  Vad gäller orsakerna till vår formidabla tandhälsa finns en aspekt till..

  Näringsbrist kan vara orsak till dålig tandhälsa

  När man äter näringstätt som vi gör finns resurser i kroppen som därför klarar av attacker bättre både från bakterier och de syror som bildas i processen som annars kan skada garnityret 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: