Två välfärdssjukdomar!

november 10, 2011 kl. 11:20 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Mats Lindgren

Snart är det dags för två stora konvent. Dels världsdiabetesdagen den 14 november och dels cancerdagen den 16 november. Dessa två välfärdssjukdomar kunde lika gärna haft en gemensam konferensdag för bägge sjukdomarna är i hög grad besläktade.

På cancerdagen den 16 november skall fokus ligga på patienten. ”Vad kräver patienten av cancervården” är frågeställningen. Det skall alltså vara fokus på patienternas rättigheter och möjligheter att ta del av framsteg och forskning. Vid en titt på programmet under cancerdagen finns absolut ingenting om kostråd till cancerpatienter eller om kostens påverkan på själva sjukdomen. I en programpunkt konstateras att  ”en stor del av den forskning som resulterar i nya behandlingsmetoder mot cancer bedrivs  av läkemedelsföretag och medicintekniska företag”. Frågan som ställs är hur företagens forskning skall leva upp till patientens behov?

Dessa läkemedelsföretag har inget intresse av att bevisa att kosten påverkar sjukdomen cancer och andra besläktade inflammatoriska sjukdomar. Varför skulle dom det? Det gynnar inte deras aktieägare om man kommer fram till att kosten är den viktigaste faktorn för att förebygga cancer men också att läka cancer. I aktiebolagslagen står det att verksamheten skall sträva efter att ge största möjliga vinst till sina ägare. Det gör man inte om man är pillertillverkare och talar om att patienter blir mer friska av att äta rätt kost.

Det fantastiska, i sammanhanget, är att cancerfonden konstaterar att 70 procent av alla cancersjukdomar är livsstilsorienterade och där har ju kosten en absolut avgörande roll.

Bjud in forskaren och läkaren Jan Hammarsten till cancerdagen och låt honom berätta om sin 20-åriga forskning om prostatacancer.https://fethalsa.wordpress.com/?s=hammarsten

Han menar att kosten har en helt avgörande betydelse för att cancer skall uppkomma och hur den utvecklas. Läkaren Hammarsten menar att LCHF-kosten, lite kolhydrater och mycket mättat fett, minskar risken för att få prostatacancer. Att bjuda in Jan Hammarsten vore en lämplig åtgärd eftersom fokus ska ligga på patientens rättigheter och krav på cancervården.

En självklar rättighet, när kirurgen skurit bort tumörer, vore förstås att få riktiga kostråd med sig när man lämnar sjukhuset efter en operation. Vad jag känner till förekommer detta inte alls.

På världsdiabetesdagen den 14 november kommer olika event att äga rum. Bl.a. bjuder man in till seminarium i Borås och detta görs i samråd mellan diabetesföreningar och läkemedelsföretag. Den som betalar för arrangemanget är självklart läkemedelsföretaget. Visst vill läkemedelsföretag att diabetiker skall må bättre av just deras medicin, men vill de att folk ska bli friska? Friska diabetiker köper inte diabetesmediciner, det kan vi vara överens om. Att då resa sig och tala om för åhörarna, som jag gjorde på en diabetesdag i Göteborg, att de också kan bli friska av mat skapade panik i lokalen. Läkare reste sig upp och blev arga och en mamma vars barn var diabetiker tyckte att jag skulle skämmas eftersom det fanns barn i lokalen och de kan tro på vad jag säger.

Diabetes är nära besläktat med cancer och bägge sjukdomarna är beroende av för mycket socker(glukos) i blodomloppet för att utvecklas. Ta bort bränslet(för mycket glukos) som sjukdomen är beroende av så överlever inte inflammationen.

Jag är själv f.d. diabetiker som numera är helt frisk utan mediciner. Min medicin heter LCHF och består av mycket mättat fett och ett minimum av kolhydrater. I går hörde jag om ytterligare en diabetiker som sänkt sitt blodsocker till en normal nivå bara genom att äta rätt sorts mat. Denne person har, enligt uppgift, levt med sin diabetes i 15 år med allt lidande som detta medför. På fyra dagar sänkte han sitt blodsocker till en normal nivå och några månader senare hade han gått ner 20 kilo i vikt. Allt bara genom förändrad kost.

Man tycker ju att sjukvården kunde nämna lite om detta intressanta faktum!

En intervju kommer snart med denne f.d. diabetiker.

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. De ska tydligen bjuda på frukt på diabetesdagen
    http://www.diabetes.se/Templates/LocalOrganization____2453.aspx?eventsource=6684

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: