Riktig olivolja!

november 18, 2011 kl. 12:17 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer

Har varit i Italien och plockat oliver. Mest av nyfikenhet för att veta hur det går till men också för att hjälpa en kompis kompis som har 200 olivträd som måste skördas varje år. Jag kunde aldrig ana att det kunde vara en så stor skillnad på färskpressad olivolja och den olivolja man köper i affären. Nu blir det nog inga fler köp av olivolja  i en konventionell matbutik för skillnaden var för stor.

I min okunnighet trodde jag att gröna och bruna oliver var produkter från olika träd. Så är det inte utan det beror helt på mognadsgrad för både gröna och bruna oliver kommer från samma träd. Hur plockar man oliver? Det visade sig att man krattar ner dom från trädet ner på ett nät som läggs ut under träden. Vi var ett antal som hade olika långa krattor, så att vi kunde nå över allt, och på så vis så rensade vi träd efter träd på oliver.

Familjen som vi hjälpte, utanför Rom, fick fram ett antal liter som räckte till vänner och bekanta plus några till. Färskpressad olivolja, gjord på inte alltför mogna oliver, är extra virgin olivolja. Nu är inte den oljan, som vi hjälpte till att få fram, på något vis lik den vi köper i affären i Sverige. Här förekommer det skojerier med olika blandningar och tillsatser. Någon påstod att de bruna skalen från högen på bilden ovan pressas en andra gång och kallas extra virgin.

Alla familjer i området, som hade odlingar med olivträd, åkte till det lokala kooperativa olivpresseriet och fick sin skörd pressad. Sedan är det bara att fylla på i flaskor eller dunkar. Inga kemiska medel eller tillsatser såg jag till utan olivoljan tappades direkt i flaskor eller dunkar. Dessutom kallpressades den vilket ger den allra bästa kvaliteten.

Smaken är förstås väldigt god i jämförelse med den olja vi köper i butiken i Sverige. Det handlar förstås om en naturlig produkt direkt från naturen utan några tillsatser som vi är designade att äta.

Läs mer om oliver från Gunnar Lindgrens hemsida här;

Klicka för att komma åt olivolja2.PDF

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej på fredagskvällen!

    Kanske dags för filmmys? I så fall har jag förslag på en långfilm med Meryl Streep och ketogen kost som behandling vid epilepsi. Se den! Den heter ”First do no harm”.

    http://www.bjorklundnutrition.net/2011/08/first-do-no-harm/#comment-218

    Gilla

  2. För några år sedan hyrde vi ett hus på en liten gård i Grekland. Självklart hade de olivträd och innan vi åkte hem fick vi för lite och inget köpa med oss ett par liter. Gräsigt mörkgrön olja, fylld på ursköljda pet-flaskor. Inte vackert, men jösses vilken underbar olja! Har längtat tillbaka varje dag sedan dess! 😉

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: