Dr. Oz leder fetmaligan!

november 25, 2011 kl. 9:33 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

Doktor Oz är en välkänd Tv-läkare i USA från början medverkande i Oprah Winfrey:s program men numera i ett eget showprogram. Han är en dom som spär på lögnen att mättat fett som smör och grädde är farligt. Lyckliga deltagare får medverka i små tävlingar under programmen som ofta handlar om mat och hälsa. Nu senast medverkade en dietist och en från publiken i en tävling där publikdeltagaren skulle gissa vad som var minst lämpligt och nyttigt i en bakad potatis. Gissa vad som var mest olämpligt och minst nyttigt? Jodå, det var smöret och grädden. ”Potatis vet ju alla att det är nyttigt”, som dietisten uttryckte sig. ”Där finns nyttiga fibrer och vitaminer”, förklarade dietisten och Dr. Oz.

I nästa stund läser jag en artikel i Göteborgsposten om fetma som hänvisar till en ny OECD-rapport. Bland världens länder som tillhör OECD leder USA fetma-ligan överlägset med Mexico på en klar andraplats. Trots Dr. Oz ansträngningar med uppmaningar att låta bli det mättade fettet som smör och grädde blir USA:s befolkning allt fetare. Trots detta faktum att fetman bara ökar blir man alltmer uppfinningsrik i att hitta på fler ”Low-fat-products” eller lightprodukter som det också kallas. Det verkar inte finnas någon som vågar se sambandet mellan lightprodukter med hög andel kolhydrater och den stigande fetmakurvan.

Bäst i klassen bland OECD-länder är Japan och Schweiz. Sverige ligger på en femteplats eller strax bättre än genomsnittet.

Hälften av befolkningarna i OECD-länderna är överviktiga och feta. Mest ökar fetman bland barn och ungdomar. Mest ökar fetman hos unga greker. Fetma hos barn är grogrund för hjärt-kärlsjukdomar och cancer i vuxen ålder, anser den svenske fetmaforskaren Claude Marcus. Enligt honom är läskedrycker den största boven för att barn drabbas av fetma och övervikt.

Marcus menar att Sverige borde följa efter andra länder som Danmark och Frankrike och införa en skatt på fett och socker. Nu måste man be herrar som Claude Marcus att besinna sig lite. Det är naturligtvis bra att man inser att socker är farligt för människan. Men vad man inte inser är att det dolda sockret/kolhydrater i pasta, bröd, flingor m.m. innehåller nästan lika mycket farligt socker som i just raffinerat socker. Om man ska beskatta socker bör man självklart inkludera viss pasta och flingor m.m. som skapar exakt samma problem i kroppen.

Vad händer om man också ska beskatta fett? Våra livsmedel består ju av kolhydrater, fett och protein. Om vi beskattar fett och kolhydrater blir det bara protein kvar för oss att våga äta. Det fungerar inte!

Vi måste självklart våga inse att mättat fett inte är farligt utan direkt nyttigt och livsnödvändigt för våra kroppar. Vi består ju till 80 procent av mättat fett när vattnet är undantaget. Varför skulle vi bli sjuka av det vi själva består av?

Vi är tusentals som blivit friska och smala av att äta mer mättat fett och mindre kolhydrater. Vi har inte tillgång till media på samma sätt som alla dessa s.k. experter. Jag har skickat in massor av debattartiklar till olika medier om just det här ämnet. Någon gång blir en artikel som jag skrivit antagen i media men för det mesta tackar man för intresset för just nu finns det inte plats. Senast igår blev en artikel som jag skrivit nekad utrymme p.g.a. platsbrist i DN.

Min kropp har blivit frisk, smal och stark av att äta mättat fett som smör, grädde och kokosfett och minimalt med kolhydrater. Detta är ett obestridligt faktum som inte går att snacka bort oavsett vad Dr. Oz säger!

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej Mats,
    är det inte dax att börja skilja på uttrycket ”överviktiga och feta”?
    Det är väldig skillnad på BMI 25, 30, 35 eller 40+. Det är genom sådana generaliseringar som etablissemanget kan ge sken av ett mycket värre scenario än vad som faktiskt är fallet.
    Att en massa människor har gått från att vara ”smala” (BMI 20-22) till ”välnärda” (BMI 25-27 [överviktiga]) betyder INTE att vi ökar risken att bli sjuka.

    En tabell för världens länder som visade andelen sjukligt överviktiga, alltså BMI över 35, skulle ge en tydligare bild av sjukdomstillståndet. Som det är nu visar tabellen bara hur matvanorna skiljer sig åt i de olika länderna.

    Av samma anledning vänder jag mig mot sammanskrivningen ”frukt & grönt”!
    Det är väldig skillnad på sallad och bananer. Det faktum att man kan plocka frukt i fruktdisken året om, oftast frukt som fått se större del av världen än jag själv, betyder inte att frukt är lika nyttigt som grönsaker. Vitaminer är väl bra men när de kommer tillsammans med fruktos gör det mera ont än gott. Livsmedelsverket framhåller gärna fruktens nyttighet men blundar för nackdelarna.

    Gilla

  2. Jag håller med om att generaliseringar som att sätta samman frukt och grönt i ett paket som anses nyttigt är helt fel. Det är mycket stor skillnad på frukt och grönsaker i hur det påverkar kroppens hälsa. I mitt fall var det pressade apelsiner varje morgon som faktiskt triggade igång min diabetes. Jag tycker att vi ska prata om hälsa och om att bli frisk av mat! Eventuell viktnedgång skall betraktas som en bonus i sammanhanget.

    Gilla

    • Min diabetes kom av långt och varaktigt för stort matintag med tyngdpunkten på kolhydrater; bröd, potatis, ris och pasta med ett maxresultat på BMI 40 under ganska lång tid.
      För övrigt tror jag att de som väger BMI 22-27 har de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv. Under och över det är sämre.

      Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: