Tro henne inte!

december 6, 2011 kl. 9:47 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer

Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid överviktsenheten på Sahlgrenska sjukhuset. Hennes titel är så lång att den borde borga för en väldigt kunnig person. Idag har hon tipsat i Göteborgsposten vad man ska äta om det ska vara nyttig mat.

För det första handlar det nästan bara om kalorier för Ingrid Larsson och energi in i kroppen respektive ut. Vi som som gjort stora hälsovinster genom kosten vet ju att det inte stämmer alls. Det handlar om vilken energi vi äter och vad vi kan tillgodogöra oss. Vi klarar inte att äta spannmålsprodukter för den innehåller för mycket energi som våra kroppar inte orkar ta hand om. Vi blir feta och/eller sjuka.

Jag ska göra ett  försök att kommentera Ingrid Larssons råd;

1. ”Starta i frukt och grönsaksavdelningen när du handlar. Köp varor som är i säsong”.  Min kommentar är att det är ett ganska bra råd med undantag för frukten. Frukt innehåller mycket fruktos(socker) och man bör vara försiktig med frukt särskilt om man är inne i ett metabolt syndrom(livsstilssjukdom). Att en näringsexpert blandar ihop grönsaker med frukt och anser att det är samma sak är uppseendeväckande tycker jag. Frukt har inget som helst samband med grönsaker. Min diabetes debuterade tack vare att jag pressade och drack färsk apelsinjuice varje morgon.

2. ”Välj nyckelhålsmärkt bröd”! Bröd är tyvärr en spannmålsprodukt och våra kroppar tål inte mjölet. Vetemjöl innehåller t.ex. 71 gram kolhydrater(socker)per 100 gram vetemjöl och jag hävdar att vi människor tål högst 15-20 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. En Marabou chokladkaka innehåller ungefär lika mycket socker som vetemjölet. Mjölet gör oss sjuka tyvärr men det finns alternativ. Om du söker på hasselnötsbröd på denna sajten så finner du ett bröd utan mjöl som är jättegott och bara tar 15 minuter att baka. Detta hasselnötsbröd innehåller bara 4 kolhydrater/100 gram bröd. Jag anser att nyckelshålsmärkning, som Ingrid Larsson hänvisar till, bygger på förlegade och direkt felaktiga studier.

3. ”Ät fisk i någon form tre gånger i veckan”.  Bra råd! Fisk är nyttig mat och visst kan man äta det tre gånger i veckan. men det går lika bra med kött och ägg eller alla.

4. ”Välj magert kött och mager ost”. Dessa råd från Ingrid Larsson bygger på det totalt felaktiga antagandet att det är fett som gör oss feta och sjuka. Jag vet åtminstone 14 stora studier som visar på helt andra fakta. Nämligen att fett, mättat sådant som vi själva består av, inte alls är farligt utan istället är nyttigt och gör oss friska. Jag själv är ett exempel på hur man kan bli frisk på detta sätt genom att äta mycket mättat fett och väldigt lite kolhydrater.

5. ”Använd vegetabiliskt matfett(olja eller mjukt margarin) i stället för smör”. Detta sista råd från Ingrid Larsson visar hur skrämmande lite man vet. Stackars överviktiga och sjuka på hennes klinik. T.o.m. WHO, Världshälsoorganisationen, har deklarerat att smör inte är farligt. Idag är vi tusentals personer i Sverige som blivit friska genom att göra precis tvärtom mot vad Ingrid Larsson och Livsmedelsverket förespråkar. Jag påstår att jag blivit frisk tack vare att jag ätit smör som innehåller mer än 80 procent mättat fett. Jag använder och äter kallpressat ekologiskt kokosfett i en rad olika maträtter. Jag mår verkligen toppen av det. Detta kokosfett innehåller nästan 100 procent mättat fett. Du blir sjuk av kemiska margariner och oljor som Ingrid Larsson råder dig till att äta.

Tänk naturlig mat som är så lite processad som möjligt så är du rätt ute. Vad ska vi göra med personer som Ingrid Larsson som får breda ut sig i en av Sveriges största morgontidningar med felaktiga kostråd som gör folk sjuka? Själv har jag bara några hundra läsare på Fet hälsa-sajten. Till sist vill jag uppmana Ingrid Larsson att läsa på lite mer på följande länk;http://www.kostdoktorn.se/vetenskap

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hur gammal är denna Ingrid Larsson?

  Det enda vi kan hoppas på är generationsbyte. Dessa människor, som kört sitt galna race de sista 30 åren, sitter fast i sitt eget träsk och är bara att vänta ut.

  En allvarlig fråga är hur man hanterar övergången till nästa generation. Det är viktigt att det finns unga människor som insett allvaret i kostråden och som håller sig framme så de inte kan förbigås. Tro inte att dessa poster blir lättåtkomliga! Snarare görs övergången osynlig så ”en svart kontinuitet” kan upprätthålles. Detta måsta hindras!

  hälsar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 2. Hej Mats!
  Tack för en bra blogg med mycket information och inspiration!
  Jag har haft problem med inflammationer i kroppen som hoppar runt (främst i leder) i 10 år (jag är 30år) och det enda sjukvården kan erbjuda mig är cellgift. Jag har vägrat det i flera år och försöker stenhårt med kosten.Äter nu lchf sedan en tid tillbaka men har även fått rådet av min närings terapeut att även utesluta alla mjölkprodukter.Vilket gör det hela mycket svårare och ibland fuskar jag och använder tex havre grädde i matlagning.Då får jag ju i mig mer kolhydrater men inget kasein..Tänkte då på att du skrev att du har haft ont i leder men blivit frisk ”fast” du ätit komjölk produkter.Känner mig så kluven vilket som är bäst för mig.Självklart skulle det vara bäst om jag inte fuskade alls men det är inte alltid lätt att inte få äta smör,grädde och ost.
  Varma hälsningar Camilla

  Gilla

  • Hej Camilla!
   Tack för dom orden, det känns viktigt att kunna påverka och dela med sig. Jag känner verkligen för dig och hoppas och tror att du kan få bukt med dina problem. Först och främst tror jag att du ska försöka uppnå en situation i din kropp där inflammationer får svårt att överleva och föröka sig. Detta sker genom en enormt strikt kost som består av minimalt med kolhydrater men med mycket mättat fett och protein. Jag tror också att du ska avstå från mjölk men fet grädde, creme faiche och smör ska du kunna äta. Kokosfett har hjälpt mig enormt mycket och jag anser att det är livgivande. Jag praktiserar fortfarande att ta en ”Fetshot” på kvällen. Den innehåller kokosfett som är ekologiskt kallpressat, frusna hallon och turkisk yoghurt. Värm kokosfettet så att det blir rinnande. Häll i en rostfri bunke hela klabbet vilket är cirka 100 gram kokosfett, 200 gram hallon och en liten burk turkisk yoghurt. Använd en stavmixer och blanda alltihop. Häll upp i skål eller glas och ät en Fetshot varje kväll. Blandningen bör räcka till en fetshot varje kväll under en vecka. Beställ kokosfettet på crearome.se
   Med vänlig hälsningar,
   /Mats Lindgren

   Gilla

   • Tack för ditt svar.Jag ska absolut öka på mitt kokosfett intag och pröva din fetshot!:-)

    Gilla

 3. Hej Mats,
  visst är det skrämmande att professionella inte håller sig uppdaterade. Två av våra växande folkhälsoproblem är just glutenintolerans och mjölkallergi. Inte så konstigt, det är knappast något evolutionen anpassat oss för.
  Och så denna aversion för fett, som ställer till det för små, växande barn, eftersom majoriteten av barnmat innehåller för LITE fett, för lite fett till hjärnan, för lite energi.
  http://wp.me/p1MMu5-41
  mvh Tobias

  Gilla

 4. […] det du tycker om, smaklig måltid! Läs gärna mer om att professionella inte alltid heller håller sig uppdaterade. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: