LCHQ, tror jag inte på!

december 14, 2011 kl. 10:08 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

Jag skulle vilja kommentera Fredrik Pauluns senaste skapelse LCHQ. Jag kan förstå att han vill sticka ut med sin affärsverksamhet men är lågkolhydrat- hög- kvalité något bra och vad står det för egentligen.

Min erfarenhet är att när vi bryter det förgiftande bränslet från kolhydrater så måste energin komma från annat håll. Det är definitivt farligt att bara ta bort kolhydraterna utan tillskott av annan icke förgiftande energi. När det gäller LCHF-kosten så tror jag att vi ska vara försiktiga när vi pratar lågkolhydratkost utan att prata om den energi som måste ersätta, nämligen det mättade fettet i huvudsak. Människor kan få för sig att det bara räcker med att dra ner på kolhydraterna så är allt frid och fröjd.

I mitt fall är det fettet, t.ex. kokosfett, smör, ägg, ost, kött, fisk och ägg, som har läkt min kropp. Den energin ger cellerna precis den energimängd som kroppen behöver och inget överskottsglukos får driva runt fritt i kroppen. Det är precis därför som LCHF består av väldigt lite kolhydrater och högt fettintag.

Vi är fettskrämda och det gynnar ingen om man plötsligt ersätter högt fettintag med hög kvalité. Vad är det frågar man sig? Om det är mättat fett som läker kroppen så är allt frid och fröjd men om det är något annat så kan det bli väldigt förvirrande.

Många människor som börjar med LCHF-kosten kan ha svårigheter att just få i sig tillräckligt med fett som energiersättning. Om man inte får i sig tillräckligt med mättat fett som ersättning för kolhydraterna kan man uppleva trötthet och orkeslöshet. Är man dessutom inne i ett metabolt syndrom med olika inflammatoriska sjukdomar i kroppen är det extra viktigt att få i sig det livgivande fettet. Detta är min erfarenhet och min övertygelse.

Det känns som att Fredrik Paulun bara vill sticka ut och skapa något eget som kan vara både förvirrande och farligt. Faktum är att jag undrar vad han menar med lågkolhydratkost när man ser hans söta juicer i livsmedelsbutiken.

Det känns viktigt att de människor som vill göra en livsstilsförändring också får korrekt information om på vilket sätt som maten påverkar hälsan. Många människor lider av inflammatoriska sjukdomar helt i onödan för hjälp finns att få.

Om man pratar om livskvalité så är det inte bara bra relationer i livet som är viktiga utan självklart att leva ett liv utan onödiga sjukdomar. Många lever ett långt liv men hur står det till med kvalitén? Ett stort antal människor lever ett förnedrande och handikappat liv de sista 20-30 åren på grund av okunskap i första hand.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Utmärkt!!
  Kunde inte formulerat det bättre själv.

  När jag i januari 2008 kapade kolhydraterna uppstod hunger och längtan därför att jag inte fattat det där med fettet. Dessutom var jag liksom svenska folket fettskrämd.
  Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” befriade mig från min ängslan och mina tvivel.
  Snabbt började jag känna mig frisk och stark och efter en månad kastade jag statinerna, blodtryckssänkarmedicinen och Metforminet och då mådde jag ännu bättre.
  75 kg mättat fett per år har inte medfört något annat än att jag fortfarande mår lika bra och är helt av med min dödsångest (hjärtflimmer sedan 1998, hjärtinfarfkt 2006, TIA 2007)

  Gilla

 2. Grattis Mats Wiman till dina hälsovinster och att du delar med dig till oss.

  Gilla

 3. Jag tycker det är mycket tråkigt för dem som tror att de ätit Lchf och ger upp trots att de skulle mått mycket bra om de bara hållit ut till den värsta abstinensen lagt sig och kanske även engagerat sig lite i kunskap i hur vår kropp fungerar.Mycket är det nog de Oseriösa hälsotipsen,tex i från Fredrik Paulun etc som ställer till det . Problemet är även att många som ger sig in i kosten med tron om att ett under ska ramla ner över dem utan egen ansträngning lätt blir besvikna och ger upp, tyvärr ger de även Lchf ett dåligt rykte,tex jag har provat Lchf men det fungerar inte.
  själv ser jag kroppen som ett experiment, jag och maken har ätit kosten länge nu och vi har kommit så långt att vi äter två skivor bacon och ett ägg på morgonen sen äter vi en riktig middag på kvällen.detta var helt otänkbart för mig förut,men nu ser jag att förbränningen sker i depåerna och energin är det inget fel på.Vi har inte heller haft några problem med infektioner eller andra krämpor.jag har även tagit en paus i träningen och ändå gått ner i vikt.För mig betyder det att det är vad och hur jag äter som påverkar min vikt och inte hur mycket jag motionerar precis som det står i favorit boken ”varför blir vi feta” av Gary Taubes.Därför kommer träning alltid bara finnas därför ett bättre välbefinnande och som en rolig grej. Lchf är en kost att respektera och lyfta fram,synd bara att vårt land är så bakåt strävande.

  Gilla

  • Hej Anna,

   Tack för dina kloka ord och roligt att ni lyckas så bra med LCHF-kosten och hälsan. Det är precis sådana som ni som gör att andra vågar pröva. Det är en kostrevolution på gång och folk är alldeles för kloka för att misstro detta i längden.

   Gilla

 4. Vill bara tacka för dina kloka ord! 🙂
  /Lena

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: