Kroppens alarm!

januari 16, 2012 kl. 10:03 f m | Publicerat i Okategoriserade | 11 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

De allmänna uppfattningen är att fetma ökar risken för diabetes. Betyder det att om man är smal så kan man inte få diabetes? Jag tror tyvärr inte att det är så enkelt. Min mamma var smal hela livet men fick ändå diabetes. Jag själv hade 8-9 kilos övervikt när min diabetes debuterade men det är ju inte speciellt uppseendeväckande i min ålder. Nej, fetma är inte alltid lika med diabetes men antagligen underlättar det.

Nej, det avgörande för att få en metabolisk sjukdom som diabetes är kosthållningen och hur din egen kropp reagerar på den. D.v.s. vi har olika genetiska förutsättningar för hur mycket vi tål av glukosöverskottet innan kroppen reagerar med en metabolisk sjukdom. Antagligen har vi fått mycket tydliga signaler från vår kropp långt innan den metaboliska sjukdomen var ett faktum. Problemet är förstås att tyda dessa signaler när kroppen desperat signalerar att något är fel. Ständiga förkylningar och återkommande antibiotika-behandlingar är mycket tydliga signaler på att det pågår extraordinär trafik i kroppen av inflammationer som inte läker. Kroppen uppmärksammar oss på att vi måste göra något åt vår sjukdomsalstrande livsstil.

Andra mycket tydliga signaler är givetvis värk av olika slag, bukfetma, mag och tarmproblem. Ja t.o.m. allergier och eksem av olika dignitet är kroppens egna signaler till oss att vår kosthållning är felaktig. Jag tänker på min sambos mycket svåra eksem som hon haft i hela livet ända sedan tonåren. Hur mycket smörja hon smetat på dessa eksem är svårt att uppskatta men allt är givetvis på recept från läkare. Det var först när hon började smörja in kroppen innifrån med mättat fett och givetvis ett minimum av kolhydrater som eksemen började ge med sig. I 35 år har hon hållit läkemedelsindustrin under armarna genom att köpa denna smörja som läkarna skrivit ut. Idag finns inte eksemen längre och det finns bara en slutsats att dra av detta, nämligen att kosten har haft en avgörande verkan.

Jag själv har blivit av med minst tio olika sjukdomsbesvär som varit kroppen signaler till mig att något är fel och bör rättas till. Med rätt tänkande kring kroppens signaler har vi plötsligt själva fått ett slags alarm med möjlighet att påverka vår egen hälsa genom något så enkelt som kosten.

Jag kan inte säga att jag är speciellt optimistisk att sjukvården skall ta intryck av dessa tankar. De är för insyltade i läkemedelsindustrin och faktum är att det inte är riktigt bra för varken läkare eller pillerindustrin om folk blir alltför friska.

Jag tror faktiskt på att Internet och människor egenhändiga upplevelser av att de blir friska av kosten kommer att vara den viktigaste påverkan. Vi kommer att lära oss av varandra. Genom att människor får ett eget verktyg att påverka sin hälsa genom kosten kommer de också att börja ställa krav på en vettig sjukvård.

11 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jättebra inlägg!
  Hur länge tog det för dig att läka kroppen från inflammationer med en strikt LCHF kost? Jag har kämpat på i ganska många veckor nu med en kasein fri kost (lchf)och mkt koksfett,omega 3 och d vitamin men det händer ingenting..självklart förstår jag att det tar olika lång tid för alla men det känns ganska hopplöst när jag äter strikt och inflammationerna ändå sprider sig och dyker upp på nya ställen. Det enda alternativet för mig är stark medicin som jag inte vill ta men jag vet inte hur länge jag ska orka försöka med kosten innan jag ”måste” ta medicinen eftersom mitt vardagliga liv inte funkar.
  Tack för alla dina bra råd och inlägg!
  Mvh Camilla

  Gilla

 2. Hej Camilla. Tack för din kommentar. Du säger att hållit på med LCHF-kosten i många veckor nu. Ibland kanske man kan vända på resonemanget och fundera över hur många år det tagit att skapa dina nuvarande inflammationer. Så tänkte jag när det inte hände så mycket i min kropp. Vi har olika förutsättningar, det tror jag är helt klarlagt men om du hänger i med lchf-kosten så har du i alla fall gett din kropp optimala förutsättningar för att läka sig själv. ”Hang in there”

  Gilla

 3. Mycket bra inlägg!
  Camillas inlääg är intressant även om jag inte tolkar LCHF som ”kasein fritt”.
  LCHF är för mig inget man ska ”orka hålla på med” utan tvärtom en njutbar kost
  som inte ryggar tillbaka för mättat fett.
  Om man avstår från kolhydrater (som ej är livsnödvändiga, t.o.m. enligt Livsmedelsverket) hålls blodsockret lågt vilket minskar risken för inflammationer).
  Under mina 4 LCHF-år har jag aldrig varit sjuk i någon inflammation.
  Jag äter NOLL kolhydrater per dag och mår bättre än nånsin.

  Mats Wiman
  f.d. diabetiker
  0478-10111

  Gilla

 4. Tack för ditt svar 🙂 Det har såklart tagit flera år för mig att bli sjuk men jag hade hoppats att när jag är strikt med maten så skulle det komma en vändning och att jag sen skulle känna lite förbättringar med tiden,och sen bli bättre och bättre. Just nu har det inte hänt någonting utan jag har blivit sämre och ville väl egentligen bara ha en tidsuppfattning för hur lång tid det kan ta från någon som själv varit sjuk och blivit bättre.Lite hopp helt enkelt 🙂

  PS. Jag håller helt med om att LCHF är en njut kost. Jag kanske var lite otydlig i min kommetar, jag äter LCHF men har även valt att ta bort smör,ost,grädde,creme fraiche,yoghurt med förhoppning om att bli bättre i mina leder..det var det jag menade med att orka..För hur kul är det att leva utan det? 😉

  Mvh Camilla

  Gilla

  • Det var intressant att du valt att ta bort smöret och osten!!? Hur tänker du då? Hur har du det med träning? Jag menar att träningsvärk kan tvinga fram bättre cirkulation tillsammans med kosten. /Mats

   Gilla

   • Jag har fått det rådet att ta bort alla mjölk/mejeri produkter och undvika kasein både av Anna Hallen och av Zarah Öberg som har hjälpt många och hoppas att det även ska funka för mig. Just nu tränar jag ingenting men jag har 2 barn under 3år att ta hand om så det är fullt ös hela tiden. Så det kan ju vara att det blir för lite vila och sömn för mig. Just nu har min fot svullnat upp så att jag inte ens kunde ta min dotter till dagis i morse. Jag står i kö för att börja med sjukgymnastik (varmvatten gympa) men får ingen plats förräns slutet av månaden,vilket iofs är snart 🙂

    Gilla

 5. Tack för ännu ett fantastiskt inlägg! Jag kör på med min fett-kur av bland annat kokosfett för att ”ta död” på mina sista eksem. Upplever just nu en visst förbättring.

  Ha det fint! Keep up the good work!

  Gilla

 6. Camilla D, du skriver att du har två barn under 3 år. Låter definitivt som att det kan vara sömnbrist och stress som ställer till det för din hälsa. Jag var i din situation för några år sedan, det var kämpigt, man sover för lite, stressar för mycket. Be om hjälp, försök få vila, fortsätt med kosten. Om du tål ägg så är det kanonbra mat. Hoppas det blir med dig bättre snart.

  Gilla

  • Hej Filippa! Jag hade helt missat din kommentar.Tack för dina peppande ord!:-)Jag kommer absolut fortsätta med kosten och försöka ge kroppen tid och ha lite bättre tålamod.

   Gilla

 7. […] Läs om kroppens alarm! […]

  Gilla

 8. […] i oss och att vi äter för lite naturligt fett. Jag ser de inflammatoriska besvären som en signal från vår egen kropp att vi måste ändra på, framför allt, kostvanorna. Många av våra […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: