Debatt 22.00 om LCHF!

januari 19, 2012 kl. 10:41 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

I kväll ska jag delta i programmet Debatt på TV. Tyvärr var alla debattdeltagare som får yttra sig redan klara så jag får nöja mig med att vara publik. Det blir antagligen snuttifieringsTV som vanligt. Skräckexemplet är ju Sverkers program om socker och fett. Det var knappt att deltagarna fick andas mellan varven och inget bra blev sagt. Martin Ingvar hamnade mitt emellan och just som han sade kolhydrater så blev han avbruten av både Claude Marcus och Sverker.

Om jag, i kväll, mot förmodan får säga en mening på mer än tre sekunder så kommer jag att ta upp följande;

1. Vad händer i kroppen när man får en metabol sjukdom som 80 procent av oss alla får innan vi går i jorden?

2. Vad utlöser detta fenomen och hur kan vi skydda oss?

3. Vad kan Sjukvård och läkare göra för att bli bättre på de här frågorna?

4. Varför fokuseras bara på symtom och aldrig på orsaker till sjukdomar av bl.a. läkare?

Fyra enkla frågor men nog så svåra att svara på om man tillhör den etablerade officiella sjukvården i Sverige.

Här är mina svar på frågorna ovan eftersom jag antagligen inte får chansen att yttra mig i TV!

1. Att få en metabol sjukdom går inte över en natt utan är en långvarig inflammationsprocess i kroppen som till slut slår ut stora delar av immunförsvaret som inte förmår försvara oss i längden. Det är alltså en inflammationsdrivande föda som består av för mycket kolhydrater som inflammerar och för lite fett som smörjer som orsakar att immunförsvaret lägger av. Vad som händer, i detalj enligt mitt sätt att se, i kroppen kan ni läsa om i andra inlägg på den här bloggen.

2. Den metabola sjukdomen börjar mycket försiktigt i kroppen och kan yttra sig som återkommande förkylningar, eksem, allergier, värk, migrän, magproblem, prostataförstoring m. fl. besvär. Kroppen kommunicerar med oss, genom ovanstående signaler, och berättar att det behövs en förändring i vår livsstil. Det är alltså starka signaler som vi får. Den främsta påverkaren i vår livsstil är kosten och därför är det ganska enkelt att ställa om till en mindre inflammatonsdrivande föda. Det är bästa skyddet.

3. Vi går till läkare och sjukvård när vi får signaler från vår kropp att något är fel. Tyvärr är livsstilsfrågorna väldigt dåligt prioriterade av sjukvård och läkare och särskilt då kosten. Svaret vi får från läkarna på vår kropps signaler är att vi ska ignorera dom genom att ta tabletter som minskar symtomen. Orsakerna finns ju kvar och det innebär oftare ännu starkare tabletter för att kunna ignorera de allt starkare signalerna. Alla med en livsstilssjukdom vet vad detta innebär. Mer och mer insulin för en diabetiker och snart är man inne i det negativa ”naturalförloppet” som leder till att man dör i hjärtinfarkt. En person med högt blodtryck får allt starkare medicin för att tunna ut blodet eftersom artärerna är för trånga. Varför inte angripa problemet som är att få bort beläggningarna(inflammationerna) i artärerna. Sjukvården sätt att hantera metabola sjukdomar leder ofta till en säker för tidig död.

4. Svaret till varför sjukvården bara hamnar i ett symtomtänkande istället för att angripa orsakerna till våra sjukdomar är tyvärr ganska deprimerande. Hela läkemedelsindustrin och läkarnas bibel Fass är helt inställda på att sälja och producera mediciner som bara lindrar dag för dag men inte botar problemet. Vad skulle hända om vi plötsligt blir friska av medicinerna. Tja, många konkurser blev det. Läkarna brukar också ta till kniven som ett sätt att skära bort ett symtom men försvinner orsaken för det? Svaret är nej!

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Lycka till på debattkvällen. Säkert är det bra med kunnig publik också. God framgång önskar jag dig med boken.

  Gilla

  • Tack så mycket. Vi får väl se hur det utvecklar sig!

   Gilla

 2. […] personer som är både för och emot denna välgörande kost. Bland annat deltar Kostdoktorn. I publiken sitter också Mats, som ätit sig frisk från många olika åkommor. Hoppas han får säga några […]

  Gilla

 3. Bra insats av dig. På en minut sa du allt. ”Hela min kropp var sjuk” men jag åt mig frisk.

  Gilla

 4. Skriv på debatt:
  http://debatt.svt.se/skriv-pa-debatt/

  Gilla

 5. Citerar delar av min kommentar (#95) efter programmet hos Kostdoktorn.

  Mats Lindgrens korta konstaterande var guld värt – man blir frisk av rätt mat – precis vad LCHF handlar om! Vet inte om hans bok har varit uppmärksammad här på bloggen tidigare – om inte förtjänar den att lyftas fram – den tycks nämligen inte alls handla om att gå ned i vikt utan om att äta sig till hälsa – och det är kärnan i LCHF! Tipset om denna bok är vad jag främst tar med mig från debatten! I länken nedan kan man läsa om hans och hans sambos erfarenheter och om hans bok;
  ”Frisk av mat – LCHF från början”.

  http://www.lchfmatkasse.se/frisk-av-mat!-5256215

  PS. Har varit på din sida någon gång tidigare, men ska nu studera den mer noga och köpa din bok!

  OBS! Flera – inklusive mig själv – hos Kostdoktorn eftersöker länk till efter-diskussionen, men än tycks ingen ha lagt ut den. Kanske någon här istället?!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: