Varför ska man äta mycket mättat fett?

januari 26, 2012 kl. 11:59 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Ovanstående rubrik är egentligen en sökning på Google från människor som är intresserade om hur maten påverkar hälsan. Jag kan se sökorden på min blogg men jag kan naturligtvis inte se vilka som söker. Jag skall försöka svara på frågan i dagens rubrik; Varför ska man äta mycket mättat fett?

Människan består själv till största delen av mättat fett förutom vatten. Vi har ätit mättat fett i miljoner år genom att den tillgängliga födan har varit just mättat fett. Kött, fisk, ägg och nötter består till stor del av mättat fett. Det finns även mättat fett i den vegitabiliska delen som t.ex. kokosfett/olja som är mer vanligt i sydliga länder men som vi anammat även i Norden. Kokosfettet som jag har hemma innehåller 94 procent mättat fett. Avokado och liknande frukter innehåller också mycket mättat fett.

Man kan säga att vi är designade och anpassade för att äta just mättat fett eftersom vi i miljoner år har ätit mest den födan. Först under senare århundraden har kolhydrater blivit en populär föda. Kolhydrater är samlingsnamnet för alla sockerarter och kolhydrater/socker omvandlas i kroppen till glukos. Glukos är cellernas bränsle och våra celler är utformade så att de tar emot/öppnar sig för att en exakt mängd glukos ska tränga in i cellen. Om det finns ett överskott av glukos i blodbanorna när cellerna har fått sitt är överskottet inflammationsdrivande och fettbildande.

Även från mättat fett utvinner kroppen glukos men inte alls i de mängder som utvinns från kolhydrater. Det blir sällan överskott av glukos från mättat fett därför så blir blodsockernivån i blodet lägre och man får en jämnare blodsockerkurva. Vår bukspottkörtel producerar insulin som fungerar som en dörröppnare för våra celler. Med ett högt kolhydratintag måste bukspottkörteln jobba hårdare och producera mer insulin för att förmå cellerna att öppna sig ytterligare för att förmås ta emot all energi(glukos). Till slut kan man bli insulinresistent som innebär att cellerna säger stopp, inte mer socker(glukos). Då brukar t.ex. diabetes debutera i kroppen. Men uttrycket är egentligen fel för de allra flesta har haft prediabetes i många år innan man blir insulinresistent.

För mycket glukos i kroppen innebär att man allt oftare får signaler från sin egen kropp att nu äter vi för mycket av en kost som skadar kroppen. En sådan signal kan vara värk, ledbesvär, mag och tarmproblem, återkommande förkylningar, allergier osv. Alla dessa signaler som vi får är oftast inflammationer som får sin näring från överskottsglukos som kroppen inte har någon användning för alls.

Jag sitter just nu och snaskar lite på hasselnötter medan jag skriver det här inlägget. Hasselnötter innehåller 63 gram mättat fett per 100 gram hasselnötter. Det är lika med 63 procent mättat fett. Ytterligare energi i påsen med hasselnötter är 13 procent protein och 9, 5 procent kolhydrater. Med en sådan mängd kolhydrater i födan som i min påse med hasselnötter riskerar vi inte att få problem med överskottsglukos i kroppen. Inget överskottsglukos i kroppen innebär att vårt immunförsvar blir starkt och orkar försvara oss när det verkligen behövs, inte hela tiden.

Annan föda som innehåller bra med mättat fett är ägg. Ungefär 65 procent mättat fett finns i ägget och kan sägas utgöra vår idealkost. Kolesterolet är ingen faktor utan är en myt som man inte behöver ta hänsyn till. Jag själv äter mellan 5-7 ägg om dagen och har gjort så i tre år. Det är sockret som är en faktor för sjukdomar och därför bör man äta mycket mättat fett. Det håller undan behovet av att äta kolhydrater eftersom man blir mätt.

Hoppas att du fick svar på din fråga, du som igår googlade ”varför ska man äta mättat fett”?

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Briljant!

  Mycket god sammanfattning av fettets viktighet och ofarlighet.
  Själv äter jag 75 kg mättat fett per år (1,44kg/vecka, alt. 200 g/dag)
  Enligt mantrat ”vetenskap och beprövad erfarenhet” borde jag vara
  död vid det här laget.
  Dietisternas Riksförbunds ordförande Elisabeth Rothenberg meddelade
  ju följdriktigt under DEBATT:s eftersnack att jag inte skulle stå mittemot
  henne om jag åt så mycket mättat fett (földen av att jag sa att jag verkligen
  äter NOLL kolhydrater)

  Min hjärtinfarkt och min TIA (ministroke) hade jag före LCHF, dvs på
  kolhydrattiden.

  Numera mår jag utmärkt, är aldrig vare sig sjuk eller hungrig.
  (Jag kommer gärna och berättar om någon bjuder in mig)

  Mats Wiman
  f.d.diabetiker

  Gilla

 2. Hejsan! Vilka källor har du när du anger procent mättat fett i t.ex. hasselnötter och ägg?
  Vad jag fick fram via recepthjälpen.se så har hasselnötter endast 4.49% mättat fett, medan huvuddelen av fettet är enkelomättat (48.8%), och det fleromättade är 6.52%. Dvs totala fetthalten är 62.6 g per 100 g, eller 62.6%.

  Ägget har enligt samma sida 10.1% fett, varav 2.78 g är mättat, 4.48g enkelomättat och 1.17 g fleromättat. Sidan kanske inte är bästa källan, men anger helt andra värden än de som nämns ovan.

  /Markus

  Gilla

 3. Reblogged this on Fet Hälsa and commented:

  Glad Påsk önskar jag alla med den stilla frågan ”varför ska man äta mycket mättat fett”?

  Gilla

 4. Hasselnötter innehåller 63% fett men bara 4,5% mättat fett enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

  Gilla

  • Ojdå, där hade jag fel. Ska kolla det en gång till.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: