Kvalificerat nonsens från SLV!

februari 24, 2012 kl. 10:18 e m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Nedan kan du se några synpunkter från Livsmedelverket om LCHF-kosten. Livsmedelsverket är skattefinansierat och bör ha som mål att vilja alla människor väl. Numera tror jag inte på det utan jag tror att Livsmedelsverket lever sitt eget liv långt ifrån vanliga människor. Jag tror att Livsmedelsverkets yttersta mål är att tillfredsställa experter och läkare som har anknytning till läkemedels eller livsmedelsindustrin. Mina svar till SLV ser du med stor text nedan.

”Det man vet är att

 • LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.
 • SVAR: JAG KÄNNER BARA TILL EN PERSON SOM BÖRJAT MED LCHF-KOSTEN SOM DRABBATS AV FÖRSTOPPNING. HAN FICK AVBRYTA MEN HAR SENARE ÅTERUPPTAGIT DEN OCH INTE UPPLEVT NÅGON FÖRSTOPPNING TACK VARE BÄTTRE KOSTRÅD. DÄREMOT KÄNNER JAG TILL HUNDRATALS PERSONER SOM INTE DRABBATS AV FÖRSTOPPNING ALLS UTAN HELT ENKELT HAR FÅTT EN MYCKET BÄTTRE MAGE. FIBRER OCH FULLKORN ÖKAR RISKEN FÖR TARMCANCER LIKSOM FÖR ALL ANNAN CANCER SOM HAR SITT UPPHOV I FÖR MYCKET KOLHYDRATER I MATEN.
 • LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • KOLESTEROL ÄR INTE FARLIGT. DET ÄR KROPPENS VANLIGASTE HORMON. MAN VET ATT HÖGA BLODFETTER INTE ÖKAR RISKEN FÖR HJÄRT OCH KÄRLSJUKDOM. LÄS ULF RAVNSKOV SOM DOKUMENTERAT DETTA I MER ÄN 30 OLIKA STUDIER.
 • mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • MÄTTAT FETT MINSKAR RISKEN FÖR HJÄRT OCH KÄRLSJUKDOM. JAG ÄR SJÄLV ETT LEVANDE BEVIS HUR MYCKET SLV ÄN LJUGER OM SAKEN.
 • personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.
 • SLV VISAR EN SKRÄMMANDE OKUNNIGHET OM HUR MATEN PÅVERKAR HÄLSAN. FÖR DET FÖRSTA ÄR FISK OCH GRÖNSAKER EN NATURLIG DEL I LCHF-KOSTEN. FRUKT KAN INTE ENS JÄMFÖRAS PÅ SAMMA DAG MED GRÖNSAKER. MYCKET AV DEN FRUKT VI ÄTER INNEHÅLLER ALLDELES FÖR MYCKET FRUKTOS. APELSINER VAR T.EX. DET SOM TRIGGADE IGÅNG MIN DIABETES. SLV LJUGER RAKT UPP OCH NER, DETTA VET JAG EFTERSOM JAG SJÄLV HAR BLIVIT HELT FRISK AV LCHF-KOSTEN.
 • en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.”
 • ETT SÅNT KVALIFICERAT SKITSNACK. VI HAR IDAG INGET MJÖL ALLS SOM INNEHÅLLER MINDRE ÄN 60 GRAM KOLHYDRATER PER 100 GRAM MJÖL. VETEMJÖL INNEHÅLLER T.EX. 71 GRAM KOLHYDRATER. EN DAG UTAN MJÖL ÄR EN BRA DAG. BÄR ÄR NATURLIGTVIS BRA MEN INTE ALLS EN NÖDVÄNDIGHET.

Vad ska vi med en myndighet som Livsmedelsverket? Där finns bara prestige och vägran att ta till sig nya hälsorön angående mat och hälsa. Lägg ner Livsmedelsverket och ersätt det med en telefonsvarare som svarar; ”Vi ringer upp när vi lärt oss mer om hur kosten påverkar hälsan”

 

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats!

  SLV får, bland mycket annat, inte tillåtas att mala på om Kolesterolets farlighet.

  Eftersom man nu äntligen börjar acceptera D-vitaminets formidabla och allestädes närvarande hälsoeffekter så har man kanske en ingång. Den viktigaste källan till Vitamin D är nämligen solljuset, och i tillverkningsprocessen använder kroppen Kolesterol som råmaterial. Det kanske överraskar en och annan, men så är det. Det innebär att Kolesterolet är en av våra mest betydelsefulla bundsförvanter i tillvaron. Sådana bör man hålla sig väl med!

  Kosten är tyvärr aldrig tillräcklig i detta smmanhang. Som flertalet intresserade vet så är SLV:s RDI (Rekommenderade Dagligt Intag) avseende Vitamin D satt till 400 IE. De verklig betydelsefulla hälsoeffekterna uppstår dock vid betydligt högre doser, uppåt 4000 IE. Det visas i undersökning efter undersökning. För att uppnå de 400 IE kan det räcka med att äta 100 gr lax (lax = bästa valet?), för att uppnå 4000 IE är man alltså tvungen att dagligen peta i sig närmare 1 kg. Otänkbart ur flera synpunkter, det inser alla.

  Solljuset, det BÄSTA VALET, är till hjälp endast under 5-6 av årets månader, annars inte. Övriga tider på året (mörka halvåret, med viss förskjutning framåt på hösten pga av lagrade reserver) är vi hänvisade till kosttillskott.

  Alltså; Kolsterol är en oerhört väsentlig faktor i hälsosammanhang. För att travestera Marilyn M;

  ”Cholesterol is a man´s best friend”

  IdePer

  Gilla

  • Jag skrev inlägget igår om SLV:s nonsens om LCHF i affekt. Varje gång SLV uttalar sig på det viset hindrar de massor av människor som borde pröva LCHF-kosten för sina metabola besvär. Jag känner ju väldigt tydligt hur LCHF-kosten har påverkat min kropp från inflammerad till frisk. Sedan kommer Livsmedelsverket och talar om för mig att jag känner fel. Det hela är ju rent crazy!
   Det enda hederliga vore att erkänna hur lite vi egentligen känner till om matens påverkan på vår hälsa. Om SLV skulle erkänna detta faktum så skulle det omedelbart tvinga fram grundforskning som vi helt enkelt inte sysslat med tidigare.

   Gilla

 2. Jag tycker inte staten ska lägga sig i vad folk ska äta, vi är inga barn som behöver nån barnvakt. Sen finns det ingen one size fits all kost.

  Gilla

 3. SLV är ju fastkörda i huvudet, helt klart. De mal ju bara samma hela tiden som en robot. De är som tjuriga ungar som inte får som de vill. Det är ju synd om de som verkligen behöver få lite ny kunskap om hur deras kroppar fungerar. Man kan ju tro att det är förbjudet att bli frisk på riktigt i detta land. Finns det några helt friska människor överhuvudtaget? Jag har iaf blivit fan så mycket friskare och har mer energi än nånsin. Har tom fått lite ny gnista i äktenskapet 😉 inte illa. 🙂 Förr hade jag halsbränna och ont i huvudet minst 4 ggr/vecka, hur kul är det? Nu är det som bortblåst liksom migränet och orkeslösheten. Nej, nu ska jag ut i solen igen. Ha d. /Nilla. 🙂

  Gilla

 4. Nilla!

  Det är där skon klämmer för det s. k. etablissemanget (detta äckliga ord). Vi som känner som Du Nilla (och Mats ska vi inte tala om: Det är din passion/affekt, Mats, vi delar!!) vi är verkligen farliga!

  Vår inspiration och livslust är orsaken till att LCHF-konceptet inte dör bort utan tvärtom sprider sig hela tiden. Vi blir som göteborgarna säger ”görstarka” med detta naturliga sätt att äta och jag tror snacket att vi skulle bli ”dumma i huvudet” av denna kost är ett simpelt och helt säkert medvetet sätt att smutskasta en rörelse man faktiskt inser inte kommer att kunna stoppas. Den tunna argumenteringen som numera framförs av professorerna på toppen talar också sitt tydliga språk.

  Visst är det kul!

  Februarihälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 5. […] Mats Lindgrens blogg … …. Kvalificerat nonsens från SLV! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: