Inget att lita på!

mars 6, 2012 kl. 9:22 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Igår kväll bevistade jag en föreläsning på Sahlgrenska sjukhuset angående maten och metabola sjukdomar. Det var två föreläsare denna kväll, först professor Jan-Olof Jansson som pratade utifrån frågeställningen om hjärnan styr fettnivån. Därefter pratade Ingrid Larsson, känd dietist, om nya rön angående kosten och de metabola sjukdomarna.

Det kändes spännande att ta del av nya rön. Hur tänker dom egentligen och hur resonerar dom?

Den första föreläsningen förstod jag väldigt lite av, framför allt syftet med föreläsningen. Det var många studier med hänvisningar till djurförsök på råttor och möss. Professorn ifråga kom fram till att det fortfarande inte finns några metoder att bota eller förebygga fetma. I slutet av föreläsningen blev det frågestund och då passade jag på att fråga om det har någon betydelse vilken mat man äter? Under föreläsningen handlade det bara om mängden mat inte vilken sort man äter. Jag förklarade att jag själv blivit av med kulmagen och diabetes tack vare en kostförändring. Professorn förklarade i ett långt svar att han var medveten om att många människor tappat i vikt och blivit friskare tack vare LCHF-kosten men att det inte riktigt var hans ämne. Han hänvisade till nästa talare som var Ingrid Larsson.

Ingrid Larsson förklarade att det finns två dieter/metoder som kan ha betydelse för metabola sjukdomar. Den ena var ”The Portfolio Diet” och den andra var den ”Nya Nordiska Kosten”. Det här var nyheter för mig som följer debatten väldigt noga. The Portfolio Diet påminde om Tallriks modellen och den Nya Nordiska Kosten påminde också om Livsmedelsverkets tallriksmodell. Hon antydde att den Nordiska Kosten påminner en hel del om Medelhavskost.

Hon nämnde inte med ett enda ord om LCHF-kostens betydelse för metabola sjukdomar. Det som kännetecknar Tallriksmodellen är denna paniska förskräckelse för mättat fett. Man tror alltså fortfarande, trots alla nya studier och människors hälsovinster, att mättat fett är ursprunget till de metabola sjukdomarna. Jag kunde inte låta bli att fråga om varför man är så rädd för just mättat fett. ”Våra kroppar består ju av mättat fett och jag noterar att det inte finns med smör i ditt förslag”! ”Varför är det så farligt”, frågade jag? Jag fick en lång utläggning om att man byggde sitt ställningstagande på bl.a. en stor studie i Finland där man funnit att mindre mättat fett gav färre hjärt-kärlsjukdomar. Vad Ingrid Larsson inte berättade är att denna studie, som hon hänvisar till, faktiskt är den enda studien som visar att det är bättre med margarin än med smör för människors hjärt och kärlhälsa. Studien är finansierad av margarinindustrin så resultatet är kanske inte att förvånas över. Att det skulle vara bättre med kemiskt processat industriellt tillverkat margarin än naturligt smör kan hon inte begära att jag ska ta till mig. Särskilt inte med min historia.

Istället finns det en rad nya undersökningar som visar att det inte är farligt med mättat fett. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/transfetter-borde-redan-vara-forbjudna

Jag fullföljde inte frågeställningen till Ingrid Larsson men jag noterar att läkare, forskare, sjukvård går en väg medan vi andra som inte längre tror på dessa experter går en annan väg. Jag måste säga att jag är otroligt trött på ”vetenskapliga studier”! Det verkar som man kan tänja på sanningen hur långt som helst för att få igenom sin egen agenda. Detta gör man med berått mod trots att man vet att de egna metoderna inte hjälper.

Med tanke på Ralf Sundbergs avslöjanden i boken ”Forskningsfusket” känns det inte längre meningsfullt att lita på ”vetenskapliga studier”. Det som jag litar på är beprövad erfarenhet under lång tid, inget annat.

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Håller fullständigt med!
  Läser just nu just denna bok, och kan konstatera att den är en riktig pulshöjare! Spännande och avskyvärd. Hur det har gått till med denna ”forskning” på hur farligt det är med mättat fett och högt kolesterol??!!??!!

  Gilla

 2. Jag följer Debatten varje dag om LCHF och jag kan säga så här ,jag har haft en vikt på 183 och idag 120 har förlorat cirka 66 kg på ren träning och LCHF ,jag är så trött på alla Expert som förmdoligen aldrig varit överviktig och bara sitter hemma och måste ha nått att säga ,jag mår skitbra och kroppen mår bra allt socker är ute ,klart jag syndar eller njuter i bland av nått gott men sällan .låt folk få äta vad dom vill om dom mår bra ,sedan är det viktigt att komma ihåg att denna diet eller livsstil inte passar alla ,men för mig helt underbart

  Gilla

  • Gratulerar Patrick! Det var verkligen en rejäl viktnedgång. Visst, alla ska få äta vad dom vill. Men det handlar om att vissa matval kan innebära att du blir sjuk eller frisk. När sjukvårdens representanter uttalar sig med stor auktoritet om kosten kan detta hindra vanliga människor från att våga pröva en kost som kanske skulle göra dem friska.

   Gilla

 3. Hej! Läser just nu din bok med stor behållning. I stort delar jag din upplevelse. Jag fick min ”dödsdom” i juni 2008: dvs Då fick jag diabetes… Läkaren gav mig en lång utläggning om naturalförloppet som låg framför mig… Jag gick hem och googlade och liksom du fann jag Anicka Dahlqvist. Så logiskt det var! Hur är det möjligt att denna logik går alla experter helt förbi? Nötallergiker skall undvika nötter.. glutenallergiker varnas för mjöl.. men sockerallergiker? Vi skall ofta äta mer av sockret än före sjukdomsutbrottet..?? Så urbota dumt att hälften kan vara nog!
  Men: Det är ändå glädjande att jag idag 4 år efter diabetesutbrottet möter förståelse för min inställning till kosten inom sjukvården. Det gjorde jag inte då. Då sa läkaren att jag åt mig själv till döds. Snacka om att känna sig liten och ensam när en förstå-sig-påare, en expert säger att jag begår självmord… I dag får jag stöd av både läkare och sköterska. Dock inte av dietisten…:))

  Gilla

  • Hej Kristina, Du vet hur man gör en Göteborgare glad! Tack för att du delar med dig. Faktum är att jag också har sett att vissa inom sjukvården tar till sig valda delar av LCHF-kosten. Idag inser de flesta att socker är farligt dock har de svårt att se det farliga dolda sockret som finns i våra sädesslag. Dessutom inser de inte att mättat fett är något som våra kroppar behöver. Så det är en hel del stigar kvar att vandra!
   Ha det gott!
   /Mats

   Gilla

 4. Hej Kristina!
  Vi har identiska upplevelser (http://www.kostdoktorn.se/mats-wiman-friskare-och-smalare/ ).

  Tack Mats för en avslöjande berättelse om vad ”vetenskap” är. Ordet är helt eroderat, speciellt efter FORSKNINGSFUSKET.

  Mats
  frisk diabetiker

  Gilla

 5. Bästa Mats, du väljer dina vetenskapliga experter dåligt när du går och lyssnar på dessa läkare och dietister på Sahlgrenska Akademin, vad förväntade du dig där? Tror Du som de flesta svenskar att svensk sjukvård och forskning är världsledande? Att Göteborg är världens vetenskapliga centrum? Göteborg är en liten medelmåttig stad i Europa och dess vetenskapliga experter på Sahlgrenska håller motsvarande nivå. (jag vet jag har arbetat där).

  Vetenskapen är det inget fel på bara man väljer ”rätt” vetenskapsmän och läkare.
  Du skrev ”känns det inte längre meningsfullt att lita på “vetenskapliga studier”. ”
  Det är fel, du måste vara mer kritisk till vad du kallar vetenskap. Men det kräver förstås kunskap.

  För att starta att förstå varför lågkolhydratkost (LCHF, Atkins m.m) fungerar bra för många personer rekommenderar jag boken nedan, den är tänkt som introduktion till läkare med mera men kan läsas av alla dock med lite ansträngning.
  Här får man en vetenskaplig genomgång med massor av vetenskapliga studier om lågkolhydratkost. Här kan du läsa om riktig kostvetenskap.

  ”The Art and Science of Low Carbohydrate Living: av Phinney och Volek, två kända forskare och läkare i USA, nyutkommen bok.
  http://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708#reader_0983490708

  Gilla

  • Tack Doktorn. Jag antar att du är en doktor på riktigt men inte vågar skylta med ditt namn ifall arbetsgivaren råkar läsa detta. Jag förstår precis dina bekymmer med detta. Tack dessutom för tipset med boken på Amazon. Den ska jag kolla noga. Jag får väl återgälda tipset med att rekommendera min egen bok ”Frisk av mat” http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412313
   Den är visserligen inte så vetenskaplig men där finns beprövad erfarenhet och en hel del spännande teorier om metaboliska sjukdomar.

   Ha det gott!
   /Mats

   Gilla

 6. Din bok ligger på min läslista, som Göteborgare är det spännande med en bok härifrån. Min arbetsgivare finns inte i Sverige så det är nog inget problem. Det är nog så att detta med kost och sjukdom egentligen inte är mitt område jag sysslar med helt andra saker. Mitt intresse för lågkolhydratkost fick jag, som så många andra, på grund av egen sjukdom(diabetes och hjärtinfarkt). Någon ny ”kostdoktor” varken kan eller vill jag bli. Men jag kan förstås inte låta bli att använda min utbildning och kunskaper och har då sett att det finns en sund vetenskaplig grund för lågkolhydratkost speciellt för metabolt syndrom och diabetes typ 2. Det är därför jag reagerar mot generaliseringar som ”inte längre meningsfullt att lita på “vetenskapliga studier”” för det är det visst, man måste bar finna det som är ”riktig” vetenskap. Andreas Eenfeldt, kostdoktorn, gör också ett bra arbete här. Boken ovan är faktiskt det bästa jag läst hittills och innehåller, tycker jag, den kunskap man kan kräva av alla läkare som handlägger patienter med dessa problem.

  Gilla

 7. Reblogged this on Kreativa Dalkullan and commented:
  Man blir trött på alla inrotade s.k vetenskapliga fakta. Men snart nog så blir de överbevisade när vi som äter rätt å blir friskare överlever denna generation besserwisser 🙂

  Gilla

 8. Som Göteborgare måste jag säga att vi är en fantastisk stad utöver kostforskningen:) Det är skrämmande att information om mat är så ensidigt inne på att undvika fetterna hela tiden, jag läser just nu boken Varför blir vi feta av Gary Taubes med massor av vetenskapliga rön och exempel om varför vi blir tjocka på kolhydrater.. tips!

  Gilla

 9. Hur propaganda förklätts till vetenskap.
  Jag var också på föreläsningen. Jag har lyssnat på många av dessa föreläsningar. De är fullständigt förutsägbara. Man får en absurd känsla – man känner sig som Alice i Underlandet.
  Jag håller med Mats om att när man lyssnar på denna förmenta vetenskap så tappar man tro på vetenskapen. Man får komma ihåg att nutritionsvetenskapen föddes med kostråden på 1977. Det handlade ett enda stort socialt ingenjörs projekt att förmå människor att äta det som cerialie- och växtoljeindustrin kunde tjäna pengar på och för att politikerna ville visa handlingskraft.
  Vetenskapen fick komma efter åt. Det är de bevisen man håller på och jagar fortfarande. Då duger allt för att bevisa att man har rätt t.o.m. en studie på 88 personer under 6 veckor finansierad av ceralieindustrin.
  Det var en sådan studie som med.dr Ingrid Larsson hänvisade till när gav oss kostråd som skulle sänka vårt kolesterol.
  Det är lite tråkigt för henne att hon inte vet att vi är några stycken som inte vill att någon rör vårt värdefulla kolesterol.
  Om man kallar detta som vi fick höra under föreläsningen för vetenskap så kan man väldigt lätt drabbas av vetenskapsförakt. Man får påminna sig om all annan god vetenskap och vad åstadkommit av ärliga vetenskapsmän och forskare som söker sanningen hur den än se ut.

  Gilla

  • Ja, vetenskapsförakt är ett ord som ligger mig alltför nära. Jag får kämpa för att inse att vetenskap måste finnas. Man måste förstå att vetenskaplighet faller in under begreppen gott och ont = fria verktyg som kan användas i avsett syfte.
   Ett sätt för mig är att följa pengarna = vem som gör studien. Kan dock leda vilse. Ett annat sätt är att lita på dem som jag utvalt! Inte heller säkert! Men att läsa vetenskapliga studier fordrar specialinsikter både i ämnet som sådant, men också kunnighet i statistik samt tolkningsavsikt. Vilken icke-akademiker klarar det?
   Men som det nu blivit (många tusen människors erfarenheter motsägs av s. k. ”seriös vetenskap”) så innebär det att vetenskapskriget förs vid sidan om. Det blir en sekundär företeelse som inte har med verkligheten att göra. Annat än att det handlar om ekonomi, förstås. Här har vi den primära verkligheten i sammanhanget!!!
   Marshälsningar
   Rolf Aronsson

   PS Har också hört några föredrag om kost på Sahlgrenska och vill gärna skriva under på Mats’ avslutande mening ovan: ”Med tanke på Ralf Sundbergs avslöjanden…” DS

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: