Vänta inte för länge!!

mars 19, 2012 kl. 9:26 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

I helgen har jag träffat ett antal personer som gjort otroliga hälsovinster bara genom att ändra sin kost. Ni förstår säkert vilken kost jag menar. Det handlar inte om tallriksmodellen utan den motsatta kosten som heter LCHF, ett minimum av kolhydrater och mycket fett(mättat). En person som haft diabetes i över tjugo år har helt enkelt slutat med med insulinsprutorna. Detta efter bara en månad med strikt LCHF-kost. Fantastiskt eller hur? I varje fall om man ser saken utifrån sjukvårdens synvinkel. Enligt dem är diabetes en kronisk sjukdom utan hopp om tillfriskning. Så fel det kan bli!

En annan person har efter långt övervägande gått över till LCHF-kosten. Han har börjat bra med en viktminskning på 5 kilo och han mår bra förutom en något lös mage. I ett övergångsskede vid byte till den fettrika kosten kan magen reagera på olika sätt. En del blir lösa och andra blir hårda i magen. Efter ett tag stabiliseras magen och ämnesomsättningen och de allra flesta får en klart bättre fungerande mage än tidigare.  Denne man har tyvärr fått ett negativt besked om cellförändringar i bukspottskörteln. Detta skapar stor oro eftersom han har ont från och till i området. När han söker efter svar på Internet får han veta att han ska avstå från fettet. När jag frågar honom vad han ska äta i stället för fettet så har han inte fått svar på det.

Min reflektion är följande; Har han börjat försent med LCHF-kosten? Ni som följer denna blogg vet att jag hävdar med stor ensvishet att socker/kolhydrater är bränsle för inflammationer i kroppen. Överskottsbränsle(glukos) far runt i blodomloppet och letar inflammationshärdar som de kan göda. Tar man bort bränslet försvinner/läker sig inflammationerna. Jag tror även att det är inflammationer(små sår) som skapar förträngningar i kärlen genom en aldrig sinande ström av överskottsglukos(socker) som bränsle. Det finns ingen annan förklaring utifrån vad som hänt i min kropp. Denne man bör negligera sjukvårdens råd och fortsätta med strikt LCHF-kost med så lite kolhydrater som möjligt för att läka sina inflammationer i kroppen. Frågan är om han vågar stå emot?

Hade inte jag vågat ha en egen uppfattning när sjukvården förkastade mina åsikter om LCHF-kosten är jag tveksam till att jag varit i livet idag. Jag sa till läkarna att ni får skaffa en annan patient för jag tror inte på er modell.

Jag träffade ytterligare en person som dels köpt min bok ”Frisk av mat” och dels börjat praktisera LCHF-kosten sedan ett antal veckor tillbaka. Han hade gått ner 5-6 kilo och tyckte att han var piggare än förut. Hans skäl till att börja med LCHF-kost är hjärtbesvär. Tyvärr hade han fått tillbaka en släng av hjärtflimmer men han var övertygad om att fortsätta med LCHF-kosten.

Ska man börja med LCHF-kost när man uttömt sjukvårdens alternativ? Är detta ett alternativ vid svåra metabola sjukdomar? Mitt svar är; absolut är det ett alternativ. Men varför vänta så länge tills man får en så inflammerad kropp att det kanske inte ens går att stoppa inflammationerna med LCHF-kost.

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mats, ska vi vänta längre?

  Skrev Du att Du var 71 räknat per år (Ber tusen ggr om ursäkt om detta är ett gravt misstag från min sida!)? Jag ligger i samma åldersklass.

  DU, ska vi anmäla oss till läkarutbildningen på universitetet i Göteborg?! Du och jag. Läkarleg. skulle ge oss full kraft att ta ansvar för alla dem som är i den mannens sits Du skriver om.

  Han skulle helt klart få många friska år framöver om han gick över till strikt LCHF, det är min övertygelse. Inte som frisedel för sjukdomar han redan ådragit sig, (även om minskat sockerintag innebär lättnad och reparation för kroppen) men för att skaffa sig ett ordentligt immunförsvar och så stoppa utveckling av nya krämpor. Ja, också sluta göda en spirande cancer, som Du skriver om.

  Med läk.leg kunde vi direkt säga ifrån, eller hur?

  Jag skulle kunna tänka mig sätta igång denna utbildning. Handlar det om 3 eller 4 år? Får man vara i vår ålder för detta projekt?
  Det skulle verkligen vara roligt och intressant.

  Marshälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

  • Hej Rolf, jag fyller 59 år den 23 april. Så du är inte riktigt med i svängarna. Men jag tar inte illa upp utan värdesätter dina kommentarer. Läkarutbildning ser jag som tveksamt. Däremot ser jag fram emot utvecklingen av lchfmatkasse.se med både mat och kunskap i matkassen. Det är ett praktiskt och mycket konkret sätt att hjälpa människor till en bättre hälsa. Dessutom kommer vi att ha e-coaching i konsten att bli Frisk av mat! Vi pratar om friskvård på riktigt!

   Gilla

   • Må den lede ta mig!

    Jag tyckte Din bloggbild motsade mitt snack – vet inte var jag fått det här ifrån.

    Emellertid var det frustration som var mitt ärende: mellan raderna i kommentaren och i mitt förslag. Visst slår LCHF igenom nu och framöver men det känns jobbigt när man känner till verksamma (vetenskapligt förankrade) lösningar på människors övertydliga problem och ändå bara titta på – typ Dina aktuella fall.

    Du ska veta att jag läser och känner igen Din frustration här på Din blogg.

    Vi fortsätter som vi gör. Tillsammans med många, många andra i Sveriges land blir det vi gör till välsignelse. Din matkasse är ett gott exempel – och även boken. Jag pysslar regionalt – det är inte tyst om LCHF här inte…

    Mvh
    Rolf A.

    Gilla

 2. Jag tror verkligen att Lchf är det enda rätta även om man blivit rejält sjuk. Kanske tar det ett tag för kroppen att läka sig själv, det har ju ändå tagit ett bra tag att bli sjuk, säkert åratal.

  Jag själv har kronisk värk, konstiga besvär ut i fingrarna.. Jag började äta Lchf efter jul eftersom jag tyckte mig märka ett samband mellan mer värk och intag av kolhydrater. Efter ungefär två månader på nya kosten tyckte jag att jag tog ett stort kliv framåt. Har varit mycket bättre, men inte helt bra, men det ska visst kunna ta ett tag för värk att försvinna. I vilket fall, ger man bara kroppen lite tid, samtidigt som man ger kroppen näring som inte överbelastad, så tror jag man kan övervinna väldigt många besvär som anses obotliga.

  Tack för en bra blogg och en inspirerande bok!

  Gilla

  • Tack Lella för att du delar med dig. Roligt att du gillar boken och att du har funnit inspiration genom den. Det är precis det man hoppas på när man skriver. Det skulle vara intressant att veta och följa när värken släpper för dig. Du får gärna delge dina hälsovinster på Fet hälsa.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Det lovar jag att göra! Försöker skriva lite dagbok emellanåt, så jag inte glömmer.

    Gilla

 3. Hej! Stort tack till Dig Rolf Aronsson för tipset att läsa Bruce Fife. Och stort tack till Dig Mats för receptet på fetshot, bland det bästa som hänt mig. Ha en riktigt bra dag!

  Gilla

  • Jag diggar också fetshoten! Grym!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: