”75 % av inlagda patienter på sjukhus med hjärtattack har lågt kolesterol LDL!”

mars 21, 2012 kl. 5:05 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Denna gången har jag översatt en artikel från den berömde hjärtläkaren och kirurgen Dwight Lundell. Han hänvisar till en studie gjord 2009. Studien finns här; American Heart Journal
”Återigen etableras det fler bevis för att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdomar. Om vi accepterar alla dessa bevis  blir det tydligt att kolesterolsänkande läkemedel är ett enormt slöseri med tid, pengar och det skapar mänskliga lidanden och biverkningar som kommer av Statin läkemedel.
Det senaste beviset är en ny studie i American Heart Journal som publicerades i januari 2009. Denna nya studie testade kolesterol hos patienter med hjärtinfarkt kopplade till 500 olika sjukhus. De oroande nya rönen visar:

· 75% av dessa patienter hade LDL-kolesterolnivåer under de nuvarande riktlinjerna för National Cholesterol Education Program (NCEP) av 130 milligram.

· 50% hade LDL-kolesterolnivåer under 100 milligram.

· 17% hade LDL-kolesterolnivåer under 70 milligram, som är de nya, strängare riktlinjerna.

Och slutsatsen är – att nivåerna måste bli ännu lägre!

Hur mycket lägre måste vi gå innan vi erkänner att det inte finns någon korrelation mellan att sänka kolesterolnivån och risken för hjärtinfarkt?

Man skulle kunna tro att de överväldigande bevis för att sänkta kolesterolnivåer inte förebygger hjärtsjukdom skulle vara tillräckligt för en ny inriktning. Man skulle också kunna tro att forskare skulle vara beredd att ompröva sin teori om bevisen mot den teorin är avgjort felaktig.

Istället är svaret från American Heart Associations sponsrade forskare att sänka acceptabla kolesterolnivåer ännu mer vilket resulterar i ett oräkneligt antal människor som börjar äta Statin-mediciner helt i onödan.

Detta visar återigen vilka stora framgångar som marknadsförare av kolesterolsänkande mediciner har uppnått. Med deras inflytande på läkare, regering
myndigheter och yrkesorganisationer blir effekten att ingen vågar ifrågasätta kolesterolteorin utan att behöva frukta att bli till åtlöje och riskera yrkesmässigt självmord.

Jag ser med stor sorg att deras inflytande hindrar intelligenta och omtänksamma läkare från att inte längre fundera över vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom och hur man förhindrar det. Istället har de blivit övertygade om att kolesterolsänkande läkemedel är svaret, trots överväldigande bevis på motsatsen.

Denna studie bör användas av oss alla, som har ett öppet sinne, för att stimulera en dialog och ifrågasätta den nuvarande kolesterolteorin. Låt oss komma fram till den riktiga orsaken till hjärt-kärlsjukdomar innan det blir värre och att förhindra onödiga sjukdomar och död. Låt oss se över giltigheten av gammal vetenskap och undersöka de överväldigande bevis som finns i dagens vetenskap. Den senare ger svaret.”

Dwight Lundell, M.D.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Detta är mycket viktigt. Dessa slutsatser drar även Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg i sina böcker och artiklar.

  Gilla

 2. Mats!
  En stor mängd ”Small Dens LDL” Kolesterol (små tunga LDL kolesterol partiklar) är troligtvis, tillsammans med inflammation, en av orsakerna arterioskleros och hjärtinfarkt.
  Håller Du med om detta? Tycker Du att det skall behandlas på något sätt?

  Gilla

 3. Hej Doktorn, som du vet är jag ingen läkare. jag vet bara att mina hjärtbesvär har helt upphört tack vare en icke inflammerande kost. Jag tror att en rad olika sjukdomar är besläktade med varandra genom en gemensam nämnare; De existerar och uppstår endast tack vare intag av en inflammerande kost bestående av för mycket kolhydrater och för lite naturligt fett. För övrigt tror jag att vårt vanligaste hormon kolesterolet fungerar som en ”stötdämpare” i olika situationer, både av psykiska och fysiska skäl, men kan inte kopplas samman med metabola sjukdomar.

  Gilla

 4. Kolesterol är inget hormon. Arterioskleros är helt tyst, det märks inte, först när hjärtinfarkten kommer blir det uppenbart. Det är riktigt att lågkolhydratkost typ LCHF har en skyddande effekt, kanske ”botande” effekt mot arterioskleros.

  Men det är INTE så enkelt som att LDL-kolesterol inte spelar någon roll vilket är det intrycket man får när man läser ovan.
  Man får tro och tycka vad man vill, men diskuterar man något offentligt-som andra människor kan uppfatta som rådgivning så får man acceptera kritik om det man säger om det är fel eller ofullständigt.

  Hur det verkligen hänger ihop med LDL, arterioskleros, kolesterol, statiner och LCHF skriver Dr Andreas Eenfeldt mycket bra på sin blogg under ”Snabbkurs i kolesterol”, jag håller fullt ut med vad han skriver där.
  http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/

  ”den ”metabola dyslipidemin” (blodfettsrubbningen), som är kopplad till hög risk för hjärtsjukdom: många små täta LDL-partiklar som lätt härsknar, minskad mängd skyddande HDL-kolesterol och skadligt höga triglycerider.”

  och

  ”Sammanfattning
  Stora snälla ”fluffiga” LDL-partiklar, och det ”goda” HDL, ökas av mättat fett i kosten.
  Små, täta, farligare LDL-partiklarna märks ironiskt nog mindre i det vanliga LDL-värdet, just för att de är små. De ökar främst av kolhydrater i kosten.”

  och längre skriver också Dr Andreas Eenfeldt om statiner

  ”Observera dock att många som redan har både känd hjärtsjukdom och dåliga blodfetter kan behöva ta till båda lösningarna samtidigt (statin-medicin OCH mindre kolhydrater) för att hålla sin risk på en låg nivå.”

  Det finns alltså patienter med farlig blodfettsrubbning som trots lågkolhydratkost fortfarande kan behöva statinbehandling för att reducera sin risk för hjärtinfarkt. Råder man dessa att ta bort statinerna kan man gör dem stor skada.

  Vänliga hälsningar

  Gilla

 5. Visst Doktorn, jag tål kritik. Och visst kolesterol är väl snarare en viktig byggsten för hormoner. Nu tror jag att man ska vara ännu lite mer ödmjuk även som läkare eftersom jag är övertygad om att vi vet väldigt lite om hur kroppens ämnesomsättning egentligen fungerar. Hade vi haft mer kunskap så skulle antagligen många av dagens metabola sjukdomar inte vara så utbredda eller ens finnas till. Fakta är att dessa sjukdomar inte kan botas genom dagens sjukvård. När jag skriver på Fet hälsa bloggen så utgår jag nästan alltid från min egen kropp och mina hälsovinster.
  Jag är inte helt säker på att Kostdoktorn är allvetare när det gäller kolesterol och dess eventuella farlighet. Mitt eget kolesterol var en gång i tiden skyhögt och läkaren varnade mig för konsekvenserna. Han ville få mig inlagd på Östra sjukhuset eftersom jag, enligt hans tycke, hade farligt höga kolesterolnivåer. Den gången tog jag ett beslut att lita på min egen kropp och lämna pillersvängen(Statiner) och läkarna som skriver ut dom åt sitt öde. Idag har jag facit som är en inflammationsfri kropp utan mediciner.
  Jag råder inte över folks beslut om de vill avstå från statiner eller inte. Jag vet dock med bestämdhet att statiner gör stor skada genom att generera muskelvärk, ledvärk och liknande. Dessa besvär har jag sett i min närhet. Jag råder folk att pröva en strikt LCHF-kost om de är inne i en negativ metabol sjukdomsspiral.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: