Dietisten Rothenberg rasar i GP!

mars 22, 2012 kl. 8:55 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

 

Elisabeth Rothenberg ordförande i Dietisternas riksförbund, Björn Zackrisson Praktikertjänst AB affärsområdeschef i Sveriges största privata sjukvårdsföretag och Sineva Ribeiro ordförande i vårdförbundet menar i en debattartikel i GP, att en hel generation riskerar sämre hälsa i Sverige. De tycker att extrema kostvanor och dieter är ett hot mot hälsa och miljö. Vi som deltog i årets första Debatt i STV vet ju vad Rothenberg menar; Det är LCHF som är ett hot mot folkhälsan.

”För att minska den epidemiliknande ökningen av övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar behövs en rejäl satsning på forskningen om sambandet mellan mat och hälsa”. Så skriver de bland annat i debattartikeln i Göteborgsposten. Jag kan bara hålla med. Det är absolut nödvändigt att börja forska på de här frågorna omgående. Frågan är bara hur och på vilket sätt forskningen ska utföras och tillämpas. Vi som blivit friska av en icke inflammerande kost som LCHF vill ju inte att Rothenberg ska ha någon som helst påverkan på den forskningen. Hon tror ju att LCHF-kosten är just boven i dramat!

Låt oss bena ut sammanhangen lite. Varför ska Rothenberg skriva en debattartikel om folkhälsan tillsammans med Björn Zackrisson som är representant för Sverige största privata vårdföretag, Praktikertjänst AB. Har någon av dessa personer, i sin yrkesroll, någon glädje av av forskning som visar att naturlig mat botar och förhindrar metabola sjukdomar? Svaret är naturligtvis nej. De fruktar LCHF som pesten därför att då kommer Björn Zackrisson i Praktikertjänst AB att sälja mindre sjukvård och väldigt få kommer att efterfråga tjänster från dietister utifrån deras nuvarande teorier. Faktum är att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro också sitter i en mycket knepig situation om människor skulle börja bli friska från hjärt- och kärlsjukdomar utan hjälp av sjukvården; Hennes medlemmar skulle helt enkelt riskera att förlora sina jobb.

Det är alltså personer som talar i egen sak när de luftar sina åsikter i dagens debattartikel i GP. I debattartikeln framhåller de att mättat fett är farligt och de jämför mättat fett med transfetter och hänvisar till studier att högt kolesterol leder till hjärt-kärlsjukdomar. Modern forskning visar att det är precis tvärtom. Senast i går på Fet hälsa-bloggen redovisade jag en studie, via Dr Dwight Lundell, att 75 procent av alla som blir inlagda för hjärtinfarkt på sjukhus har låga kolesterolvärden.

Om man ska forska kring hur maten påverkar hälsan och vilken inverkan livsstilen har så kan inte personer som har intresse av att vi säljer ännu mer läkemedel vara tongivande. Inte heller bör dietister med deras nuvarande teorier medverka. De har inga skäl att önska att folk blir friska av mat därför att då kan deras yrke helt enkelt försvinna.

I en stor studie där man undersöker sambanden mellan hälsa och kost bör man vara ytterst försiktig hur man går tillväga. Se bara hur det gick när forskaren Ancel Keys fick ett sådant stort uppdrag. Utifrån hans antaganden har de metabola sjukdomarna utvecklats enormt och vi ser ingen ände på dem.

Det är oerhört svårt att utföra studier på människor utifrån sambanden mellan kost och hälsa. Vem kollar att alla äter de dom ska äta? Jag tror att frivilligstudier är det enda raka. Att t.ex. två stora grupper med personer som har hjärt-kärlsjukdomar får äta två olika kostalternativ t.ex. Tallrikmodellen och LCHF-modellen. Dessa grupper äter frivilligt av respektive kost och sedan får man kontinuerligt mäta deltagarnas hälsotillstånd. Visst är det tråkigt för dem som äter Tallriksmodellen men det hade de gjort ändå oavsett studie. Utifrån resultat av en sådan stor studie kan man sedan formulera kostråd till medborgarna. Det kan ju inte vara svårt att få fram deltagare till studien; Enligt Rothenberg och company så dör varannan människa idag av en hjärt-kärlsjukdom.

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Håller med dig om allt du skriver. Din blogg är mycket bra!
  Men du bör nog snarast ge dietisternas ordförande korrekt namn. Hon heter Elisabet Rothenberg, inte Rothenburg.

  Gilla

 2. Varför förnekar Kost- och Näringsetablissemanget att vi finns, alla vi tusentals människor som har fått ett nytt liv tack vare LCHF? Varför fabulerar man oavbrutet för att misstänkliggöra oss, istället för att lyssna och se verkligheten som den är? Varför inser man inte att den explosion av ohälsa som västvärlden drabbats av de senaste 40-50 åren alls inte kan skyllas på LCHF, utan självklart är en följd av missriktad fettskräck och ett groteskt överintag av (raffinerade) kolhydrater (läs: Tallriksmodellen)?

  Varför ser ingen möjligheten att spara många tiotals miljarder i vår sjukvårdsbudget? Alla dessa skattepengar som kunde sparas och användas till någonting bättre än att göda en läkemedelsindustri vars själva affärsidé är att hålla folk nere, varför blir detta inte en het politisk fråga?

  Varför ses inte detta som en resurs, att människor som efter att ha börjat praktisera LCHF, upptäcker att de i hela sina liv bara gått på 70% av sin kapacitet, och att det dessutom varit plågsamt att göra det? Nu kan de gå på 100%, och allt känns lätt!

  Etablissemangets agerande är en närmast Kafka-liknande mardröm, en situation vars like man möjligen kan finna i hårt styrda enpartistater. Varför ställer våra folkvalda politiker upp på detta? VARFÖR GÖR INGEN NÅGOT???????

  Om allt detta uppenbara ändå känns alltför Politiskt Inkorrekt för att någon ska våga säga ifrån, borde vi inte då ställa våra ansvariga politiker mot väggen på ett helt annat sätt? Om de riskerar att inte bli omvalda så kanske de börjar tänka till?

  Båda mina föräldrar har fått en riktigt hemsk ålderdom på grund av metabola sjukdomar som Parkinsons Sjukdom, Demens, Stroke, Diabetes och Hjärt- kärlsjukdom. Skattebetalarna fick dessutom ställa upp med en rejäl slant för deras behandlingar, rakt ner i ni vet vems fickor. Ingen av dem åt någonsin något som ens liknade LCHF, utan som ”goda medborgare” litade man på sådana saker som Tallriksmodellen. För allt detta anklagar jag våra myndigheter och Kost- och Näringsetablissemanget.

  Per Ideström

  Gilla

 3. ”Pengar är roten till allt ont”.
  Det sa min gamle svärfar.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: