Stärk immunförsvaret med kosten!

april 3, 2012 kl. 10:01 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=4cREfDcEvY4

Jag tänker göra en återkoppling till gårdagens inlägg med bl.a. läkaren och forskaren Robert Lustig. Först och främst är det fantastiskt att man verkligen gjort studier på hur överskott av socker i blodbanorna blir bränsle för olika sjukdomar. I det inslaget nämns tyvärr inte att det är viktigt att ersätta kolhydraterna med något som inte inflammerar kroppen. Man vågar inte ens nämna det naturliga fettet som ersättning för minskat intag av kolhydrater. Vi behöver energi för att fungera och våra kroppar har förmågan att utvinna energi från det mesta som vi stoppar i oss. Problemet är när bränslet blir för energirikt. Vi kan inte konsumera all denna energi som vi tillför hur mycket vi än tränar. Vi får en ond cirkel av bestående inflammationer i kroppen som vårt immunförsvar inte kan försvara oss emot.

Jag tror att vi behöver förändra vårt tänkande i grunden när det gäller sambandet mellan kost och hälsa. Om vi antar att immunförsvaret försvagas av för mycket energi i blodbanorna som skapar förträngningar och inflammationer så borde detta vara grunden i allt vårt friskvårdstänkande. Vidare om detta antagande visar sig vara riktigt så borde den första frågan som en läkare ställer till en patient vara hur dennes kostvanor ser ut. Denna fråga ställs sällan, enligt min erfarenhet, och därmed försvinner möjligheten att påverka sjukdomsförloppet. Det blir istället ett ständigt hattande med tabletter och sprutor för att minska symtomen.

Förmågan att bibehålla och utveckla ett starkt immunförsvar borde vara den absoluta grundfrågan för vår sjukvård/friskvård. Om utgångspunkten är tabletter och sprutor för att behandla sjukdomar så har vi redan missat det mest grundläggande och det är att alltid sträva efter att stärka immunförsvaret. Istället blir effekten med dagens sjukvård att vi försvagar immunförsvaret med medicinerna istället för tvärtom. När medicinerna tar över immunförsvarets uppgift har vi hamnat i en destruktiv nedåtgående spiral.

Livsstilsfrågorna och framför allt kostens förmåga att både läka och inflammera borde alltid vara grundbulten i vår sjukvård/friskvård. Idag finns ingen sådan koppling alls enligt min erfarenhet. Kniven, sprutor och tabletter är en destruktiv form av sjukvård men det är vad vi erbjuds idag. Jag känner flera patienter, som fått beskedet att de har cellförändringar i kroppen, som inte fått minsta tillstymmelse till kostråd. Hur är det möjligt?

Ett sätt att förändra sjukvården kan vara att göra läkarna ännu mer ansvariga för sina gärningar eller ickegärningar. Har man missat att ge patienten några enkla kostråd så kanske man borde göras ansvarig för det om det visar sig att det var just det som var skillnaden. Ett enkelt exempel på detta är diabetespatienter typ 2 som fortfarande inte får de kostråd som kan göra dom friska. Istället skrivs det ut tabletter och insulinsprutor som inte stärker immunförsvaret utan försvagar det. En läkare som jag träffade för några veckor sedan trodde inte ens att LCHF-kosten var en godkänd kost för diabetiker. Godkännandet skedde i januari 2008. Om jag fick råda skulle ansvarsdelen för en läkare innebära att alltid kontrollera kosten och livsstilen innan annan behandling sätts in. Detta skulle tvinga fram en bättre helhetssyn och uppmuntra läkare att skaffa sig bredare kunskap i synen på hur kosten påverkar hälsan.

En rad utgivana böcker om hur LCHF-kosten påverkar hälsan skulle kunna ersätta stora delar av diabetessjukvården, åtminstone diabetes 2-delen, och ge människor möjlighet att stärka sitt immunförsvar och sina kroppars förmåga att läka på egen hand. Hur många skattekronor skulle vi spara på detta? Det är bara att inrätta fri utlåning på diabetesmottagningarna. Istället, med dagens system, hamnar människor i “naturalförloppet” som är sjukvårdens benämning på den negativa spiral för diabetiker som oftast slutar med en rejäl hjärtattack och ond bråd död.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jaha du spannmål ger upphov till inflammationer som försämmrar imunförsvaret som är orsaken till diabetes. Finns det något enda bevis för detta ?

  Det är inte konstigt att läkarna avfärdar dig som fullständig knåppgök.

  Gilla

  • Jag brukar inte svara på den här typen av insändare som är anonyma och som kallar mig för knäppgök. Men den här gången ska jag göra ett undantag. Beviset är mig själv. Så inflammerad som min kropp varit av ”vanlig kost” som bröd, pasta, flingor m.m. kan du inte ana. Dessutom fick jag diabetes, hjärt-kärlsjukdom, ledbesvär plus mycket annat som nu är helt borta. Kan du gissa vad jag gjort? Jag har tagit bort spannmålen alltså bröd, flingor, pasta m.m. Idag är jag helt frisk och kosten är den enda förändring jag gjort. Dessutom känner jag 100-als som gjort liknande hälsovinster som mig själv. Jag känner till att det finns tusentals människor som gjort liknande hälsovinster som jag själv. Du får nog läsa på en omgång till så kanske du får lite mer insikt i detta gigantiska problem med metabola sjukdomar som är likartat över hela världen.

   Gilla

 2. Tack för ett mycket bra inlägg!

  Det är dags att ställa läkarna till ansvar för hur de behandlar personer med hälsoproblem. Som du sagt många gånger, det är många olika sjukdomar som har sin grund i felaktig kost.

  Det är egentligen väldigt enkelt. Ät bara mat som är artegen för människan, på samma sätt som alla andra djur ska äta det som är arteget för respektive art.

  Gilla

 3. Det är fruktansvärt att tvingas konstatera att läkarvetenskapen är det största hindret för hälsa.

  Det där med kosten är väl lite för banalt för så välutbildade människor som läkare att ägna sig åt. Det är ju lite mera glamoröst med receptblock, piller och sprutor.

  Gilla

 4. Tack för ännu ett bra och intressant inlägg!

  Ja, jag har nog inte mått på bra som jag gör idag, på flera år, trots att jag bara ätit Lchf i tre månader. Jag har fortfarande en bit kvar, men livet är redan avsevärt bättre!

  Gilla

 5. Mats, du har alldeles rätt! Läkarna måste bry sig om hela patienten. Gå över integritetsspärren o ta reda på nuvarande kost patienten äter, korrigera så att den blir optimal näringsmässigt. Alltså, läkarna måste gå till botten med felsökning, inte bara ta bort symptomen med olika behandlingar eller mediciner. Våga rekommendera LCHF-kost på prov tex.Den är ju godkänd av socialstyrelsen.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: