En galen hypotes!

april 5, 2012 kl. 10:05 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Jag har varit inne och botaniserat på Statens Livsmedelsverks hemsida. Staten, det är ju vi, så Livsmedelsverket är alltså vårt egna organ. Det ska vara helt obundet och bara se till vår hälsa. Ingen annan än vi själva finansierar Livsmedelsverket. När man surfar runt på SLV:s hemsida så slås man av tanken att detta är en myndighet som ser till vår hälsa.

Gång på gång slås man av att Livsmedelsverket hela tiden trummar fram budskapet att mättat fett är farligt. Alltså menar dom att ost, smör, grädde, det feta på köttbiten är farligt för oss. Att äta det kan göra oss feta och sjuka är deras budskap. Det betyder alltså att den mest naturliga födan, som vi troligen ätit i tusentals år, är den mest farliga födan. Är detta sant kan man fråga sig? Hur klarade sig våra förfäder som levde på jakt och fiske? Dom åt ju nästan bara mättat fett i form av kött, fisk, ägg,  nötter och bär. Då fanns ju inte Livsmedelsverket med sina kostråd.

Jag har varit sjuk i diabetes och hjärt-kärlbesvär. När jag var sjuk åt jag ungefär som Livsmedelsverket rekommenderar d.v.s. Tallriksmodellen med mer kolhydrater och mindre fett. Jag blev tyvärr inte friskare av det utan tvärtom blev jag sjukare. Olika myndigheter som Sjukvården och Livsmedelsverk försökte få mig att inse att jag var kroniskt sjuk och att detta inte var något att göra åt. Deras mediciner och kostråd var det inget fel på utan det var fel på mig.

Nu, drygt tre år senare, med ett frossande i mättat fett och en kosthållning som skiljer sig diametralt från Livsmedelsverkets kostråd så borde jag vara dödssjuk eller snarare död. Så är inte fallet. Jag är friskare än vad jag någonsin varit tidigare. Faktum är att jag mår utmärkt och mina tidigare sjukdomar är ett minne blott. Hur är det möjligt? Jag har varit olydig mot våra myndigheter men jag har inte straffats för det utan jag har fått en fantastisk belöning, jag är frisk!

Nu är frågan, har jag gjort fel som inte lyder våra myndigheter? Eller har de gjort fel som gett mig felaktiga kostråd och medicinska råd? Sanningen är att jag har rätt och de har fel. Det finns inga bättre bevis än att bli frisk från svåra sjukdomar. Som någon dietist sa i ett debattprogram där jag medverkade, ”det finns 200000 studier som visar att vi har rätt”! Jag svarade förstås att min kropp och mina erfarenheter visar att jag har rätt.

Det är inte utan att man blir lite orolig, 200000 studier är ju ändå ganska många studier. Är det möjligt att jag inbillat mig att jag blivit frisk? Att jag inbillar mig att jag inte längre behöver några mediciner? Och varför blir dessa representanter för sjukvård och kostråd så arga när vi berättar att vi blivit friska av LCHF-kost? De borde väl bli glada att vi blivit friska? I deras yrkesroll ingår ju att vi ska må bra och vara friska.

Det finns en hypotes som är totalt galen men som Livsmedelsverk och Sjukvård har köpt med hull och hår. Det är att vi blir feta och sjuka av fett. Den inställningen tvingar oss att äta för mycket kolhydrater eftersom vi behöver energi. Vi får ju inte äta det som vi egentligen behöver. Det är den här hypotesen som utvecklat den stora ”low fat”- industrin och som i sin tur styrt vårt energi-intag till att äta mer kolhydrater än vad vi tål. Det verkar som att våra myndigheter inte förstår att själva tanken att fett gör oss sjuka och feta styr vårt matintag mot den farliga stärkelse och kolhydratrika maten.

Enligt WHO så är 10-12 procent av befolkningen, i flera länder i Europa, diabetiker. Det innebär för ett land som England att 7-10 miljoner människor har diabetes och ökar. Ingen sjukvård i världen orkar med  en sådan belastning i längden.

Vad är då kontentan av det här inlägget? Jo, vi ska vara lite mer olydiga. Vi kan inte lita på våra myndigheter i denna frågan. All utveckling och framåtskridande sker därför att folk ifrågasätter gällande metoder. Gör det!

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mycket bra uttalande. Människan är unik i sin position som tänkande reflekterande varelse, detta måste också gälla vår kost. Att en balanserad diet är en individuell diet råder det ingen tvekan om, kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler och så vidare måste anpassas till individens hälsotillstånd, ålder, aktivitetsgrad, arbetssituation och så vidare, detta gör att alla rekommendationer oavsett källa måste granskas kritiskt och med hjälp av egna erfarenheter och andra källor. Detta gör det till en svår uppgift att äta korrekt, men det går om man lyssnar på sin kropp.

  Tack för ditt tankeväckande inlägg.

  Gilla

 2. Återigen vill jag rekommendera boken ”Forsknings-Fusket!” av Ralf Sundberg. Finns bl.a. här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216&pid=8

  När man läst boken så har man verktyg för att tolka dessa tvärsäkra uttalanden från Livsmedelsverket, dietister m. fl. Var och en måste tänka själv och se hur verkligheten ser ut. Forskningen är i många fall helt förfalskad.

  Mats, du är ett lysande exempel på verklighetens makt.

  Gilla

 3. ”Tillväxten av kunskap beror helt på oenighet” är ett uttalande som tillskrivs vetenskapsfilosofen Karl Popper (Se dagens inlägg på Kostdoktorn).

  Man kan ibland undra hur Kost- och Näringsetablissemanget har mage att strunta i rent grundläggande forskning. Det tycks inte spela någon som helst roll hur tydligt det är att de har en felaktig uppfattning. En sådan sak är de undersökningar av ben som arkeologer/antropologer kan genomföra i samband med utgrävningar. Benen efter jägare/samlare visar på en nära nog fullkomlig hälsa, medan benen från jordbrukande befolkningar företer allehanda sjukdomar. Lierre Keith skriver i ”The Vegetarian Myth”; ”Medical anthropologists can look at a bone and tell in a glance whether the subject lived in a hunter-gatherer or an agricultural society. The hunters look great. The farmers are falling apart.”

  Hur skulle de förklara bort detta? (För något kommer de säkert på!) Kan man tro att SLV:s anställda måste erbjudas kristerapi när lasset väl välter, med tanke på hur mycket prestige de har satsat?

  Gilla

 4. Jag är mer än gärna olydig! Det är inte bara gällande mat överheten har fel om. Man måste tänka själv och ta ansvar för sin egen hälsa!
  Glad påsk alla!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: