LCHF-intervju med Mats Lindgren!

april 9, 2012 kl. 3:14 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Varför började du med att äta LCHF-kost? – Det var faktiskt min sista utväg. Min kropp var ganska utslagen av diabetes 2 och andra inflammationer i kroppen. Jag hade en oförskämd tur som råkade se en annons som förklarade att Annika Dahlqvist skulle föreläsa om att kost kan hjälpa mot diabetes 2 och viktproblem.

Hur har det fungerat tycker du efter mer än tre års strikt LCHF-kost? – Det fungerar alldeles strålande. Jag är frisk varje dag och någon diabetes, hjärtbesvär eller ledont existerar inte idag. Faktum är att jag inte varit förkyld på över tre år eller sen kostomläggningen. Suget efter socker/kolhydrater finns fortfarande någonstans i bakhuvudet så jag måste vara förberedd med annat ”godis”. T.ex. nötter, bär, baconchips(Lycra 0 kolhydrater) och annat.

Vad är det mest fascinerande med LCHF-kosten tycker du? – Jag är mest fascinerad och imponerad över LCHF-kostens läkande förmåga. Om jag jämför med mitt tidigare liv med återkommande förkylningar m.m. var och varannan månad. Som jag ser det måste det handla om att mitt immunförsvar inte längre måste jobba dygnet runt för att försvara mig mot olika slags inflammationer i kroppen. Jag tror att dom inflammationerna fick sin näring av för mycket glukos, alltså överskottsbränsle/socker, som helt enkelt blivit över.

Blivit över? – Så här tänker jag; Jag tror att min kropp tål/kan konsumera högst 20 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Om jag äter mer kolhydrater så kan inte cellerna ta emot det. Min bedömning är att jag åt minst 60-80 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel i genomsnitt i mitt tidigare liv. Överskottet av denna energi som jag inte förbrukat tror jag går rakt ut i blodbanorna och letar avsättning.

Menar du att vanligt bröd kan göra dig sjuk? – Precis, bröd, flingor , pasta och annan mjölmat och stärkelsemat innehåller så mycket energi/kolhydrater att vi blir sjuka av den maten. Alla vet ju att läsk, godis och chips är farligt idag men de flesta äter det ändå. Bröd, pasta, flingor m.m. är kanske inte riktigt lika farligt men näst intill. Det farliga med den senare maten är att den inte smakar sött men blir till alldeles för mycket bränsle ändå i våra magar.

Andra människor kanske tål kolhydrater bättre än du? – Visst, det tror jag är sant att jag har gener som är särskilt känsliga för kolhydratrik mat. Men vi ska komma ihåg att idag dör varannan människa av en hjärt-kärlåkomma och jag är övertygad om att en inflammerande kost, som vår genomsnittliga kost är idag,  är den stora anledningen till att vi får hjärt-kärlbesvär och andra metabola/kostrelaterade sjukdomar från början.

Menar du att du har svaret på vad alla läkare och alla forskare har gått bet på i åratal? – Jag menar inte att jag har svaret men jag tror att vi bör förändra vårt tänkande i grunden för att komma åt orsakerna till våra galopperande metabola sjukdomar. Länge har vi trott att kosten har en marginell betydelse för hur sjukdomar uppstår. De senaste decennierna har vi trott att fet mat orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Trots att vi minskat på fettet så ökar de metabola sjukdomarna med raketfart. Jag tror att ett tänkande som har sin utgångspunkt i att stärka vårt immunförsvar är det rätta sättet. Med målet att skapa ett stark immunförsvar blir alla våra medicinska åtgärder mycket enklare och naturligare.

Hur stärker man immunförsvaret då? – Först och främst genom att äta en icke-inflammerande-kost. Det är kost som  består av naturlig mat som kött, fisk, ägg, nötter och grönsaker. Smör och grädde är naturliga tillbehör. ”En dag utan mjöl är en bra dag” enligt mitt sätt att se på saken. Redan efter några veckor med denna kost mår man bättre, får ny energi och kan prestera mer och bättre. Det måste vara min kostförändring som är anledningen till att jag inte varit förkyld på över tre år. Det är den enda förändring jag gjort i mitt liv.

Menar du att kroppens immunförsvar kan bli så starkt att man inte blir sjuk? – Det menar jag!

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.