Hjärtstopp och demens!

april 30, 2012 kl. 10:37 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Hjärtstopp!

I söndags sände P4 ett angeläget program om hjärtstopp och hur viktigt det är att många lär sig att få igång ett hjärta igen. I programmet fick vi följa en brandman, 53 år gammal, som helt plötsligt under en ishockeymatch segnade ned i båset och blev medvetslös. Brandmän är vana vid att hantera hjärtstopp och de hade också till gång till en defibrilllator (hjärtstartsmaskin). Hjärtstopp orsakas av syrebrist i blodbanorna. Denne brandman vaknade upp på sjukhuset och undrade var han var någonstans. Han såg på all sjukhusutrustning och alla slangar som omgav honom och det första han tänkte var att det kan inte vara jag. Jag är en vältränad brandman, det är jag som startar hjärtan inte drabbas själv av det var hans första omedelbara tanke.

I P4- programmet talades det om att lära sig mer om plötsligt hjärtstopp men inte ett ord om hur man kan förebygga eller orsakerna till det . Jag håller nog på att bli knäpp, i ett program som varar i två timmar, varför tar man inte upp orsakerna till plötsligt hjärtstopp och hur man kan förebygga det? Det handlade bara om att ha kunskap för att hantera hjärtstoppet när det inträffar och vikten av att det finns många hjärtstartsmaskiner tillgängliga.

Brandmannen som vaknade upp på sjukhuset hade tur. Hans kompisar var utbildade brandmän som såg direkt vad han drabbades av. Andra har inte samma tur  att de har utbildade arbetskamrater och vänner på hjärt-lungräddning.

Hur kan en vältränad brandman drabbas av plötsligt hjärtstopp? Enligt mitt sätt att se på saken så handlar det inte om hur vältränad man är. Att vara vältränad har väldigt lite att göra med det plötsliga hjärtstoppet. Det handlar istället om förträngningar som bildas i blodkärl och blodbanor av ett överskott av glukos som inte cellerna orkat tillgodogöra sig. Visst vi har olika gener och tål olika mycket av kolhydrater men denne brandman utsattes för hjärtstoppet trots att han var vältränad.

Demens!

I dag på Valborgsmässoafton finns en artikel i GP om en man som för 10 år sedan drabbades av demens. Han var en aktiv tandläkare som själv förstod att allt inte stod rätt till. Han byggde upp och var chef för Mun-H-center  i Göteborg. denne tandläkare åkte runt till specialister runtom i världen för att försöka hitta en bot som inte fanns. Hans diagnos är semantisk demens och påminner om annan demens där man inte känner igen ansikten eller kommer ihåg namn. Inte sina anhöriga eller sina barn. Denne f.d. mycket aktive man på 63 år har ledsagning 27 timmar i veckan men behovet är dygnet runt-passning.

Finns där något gemensamt med brandmannen som drabbades av plötsligt hjärtstopp och tandläkaren som blev dement? .Ja, förutom att bägge var två aktiva människor med stor kapacitet, så är den gemensamma nämnaren förträngningar som hindrar cirkulationen av blod och syre. I ena fallet blev brandmannen medvetslös p.g.a. att hjärtat inte orkade syresätta hjärnan. I tandläkarens fall var det också hjärnans syresättning som det handlar om. Men en långsam försämring som till slut reducerade hjärnans förmåga. I en inflammerad kropp där immunförsvaret inte orkar försvara mot den höga halten av glukos i blodbanorna skapas förträngningar i kärl och blodbanor.

Botemedel!

I radioprogrammet i P4 liksom i tidningsartikeln om tandläkaren så finns där inget botemedel. Man har resignerat och gett upp! Men det finns ett mycket enkelt sätt att framför allt förebygga dessa metabola sjukdomar som demens och hjärtstopp. Det är att förändra kosten från mycket kolhydrater och lite fett till att helt enkelt äta tvärtom; lite kolhydrater och mycket fett. Därmed försvinner överskottet av glukos som våra celler inte har användning för som energi. Dessutom finns inget bränsle för förträngningar(små små sår) och inflammationer att leva på. Kan det vara så enkelt? Visst kan det det! Det är inte lätt att se skogen för alla träd som står i vägen men gör ett försök!

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mats! Ditt resonemang äl fullständigt logiskt och självklart isynnerhet om man läst ”Stoppa Altzheimer” nu av Bruce Fife. Mina mellanstadiebarnbarn skulle förstå det. Men det är så mycket mera spännande och hjältemodigt att ta hand om katastrofen än att traggla med människor om vad de skall äta för att förhindra att katastrofen inträffar.
  Man lägger nu 50miljarder på Life Science under 15 år och bygger ett Babels torn i Solna för att ta and om dessa katastroferna. Tänk om man någon gång började i andra ändan och frågade sig varför de inträffar.
  Apropås, boken jag nämner så passar jag på att slå ett slag för den. Jag trodde att jag var hyfsat kunnig på kostområdet. Har ätit LCHF i sex år och även stoppat i mig en del kokossolja. Men efter att ha läst ””Stoppa Altzheimer” nu så förstod jag att jag hade mycket mer att lära. En källa till erhört mycket kunskap.
  Heder åt Optimal Förlag och översättarna av boken som gör egna anmärkningar som berör svenska förhållanden.

  Gilla

 2. Bra Mats att du gör Mary Newport känd. Hon har övertygat mig om kokosfettets goda verkan på hälsan.

  Mats Wiman

  Gilla

 3. Vad säger hjärtats kärl som redan är igenslammade och förträngda av för högt kolesterol ,Kan man då äta kokosfetter?

  Gilla

  • Hej Ann, Jag tror inte att hjärtats kärl blir igenslammade av kolesterol. Istället handlar om att för mycket överskottsglukos(kroppens eget socker) är boven i dramat. Det kommer sig av att vi äter för mycket kolhydrater och för lite fett. För mycket kolhydrater i kosten är inflammationsdrivande och skapar förträngningar i blodbanorna. Det är min absoluta övertygelse. Du kan läsa mycket mer om detta på min blogg om du surfar runt. Om man en gång har fått förträngningar och förtätningar i blodkärlen så finns det ett mycket enkelt sätt förändra detta. Byt ut den kolhydratrika kosten mot mer mättat fett som smör, grädde, kokosfett(ekologiskt finns på crearome.se). Du kan inte börja äta kokosfett utan att ta bort stora delar av kolhydraterna. Kombinationen mycket fett och mycket kolhydrater är farlig. Om du tar bort bränslet för inflammationer i de ”igenslammade kärlen” så försvinner också förtätningarna och förträngningarna. Så skedde på mig och så kan ske på andra. Förträngningar i blodkärlen som hindrar cirkulationen är egentligen små små sår som växer och får sin näring av glukosöverskott. Detta är min övertygelse. Ett enkelt sätt att börja är att sätta en kolhydratgräns för sig själv. Den som lider av förträngningar i kärl är inne i ett metabolt syndrom(västerländska/kostrelaterade sjukdomar). Med en kolhydratgräns på 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel så blir det inget bränsle kvar för förträngningarna(små sår). På så vis självläker kroppen och immunförsvaret blir starkt. Livstilsförändringen till LCHF-kost är en permanent historia.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: