Svälja giraffer och sila mygg!

maj 15, 2012 kl. 8:53 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Som några mycket observanta läsare har meddelat mig handlar det om giraffer och inte kameler. Här är alltså den uppdaterade versionen om giraffer.

http://svtplay.se/v/2801325/vetenskapens_varld/hogt_blodtryck?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2801325/sb,p102815,1,f,-1

Nu görs det djurförsök på giraffer nere i Afrika för att undersöka varför de kan leva med så högt blodtryck. Det är dubbelt så högt som en människa har. Nu har man kommit fram till att kamelen har en extra blodbehållare som utjämnar trycket när kamelen snabbt lyfter huvudet från marken upp till fem meters höjd. Om vi människor gjort på motsvarande sätt skulle vi svimma. Dessutom har forskarna funnit att kamelen har ett mycket högt adrenalinpåslag som hjälper blodet att cirkulera snabbare. En slags mätare monteras in i kamelen och samlar in olika slags data hur blodtrycket förändras. Dessa djurförsök har pågått i tio år.

Man skäms över hur människan beter sig. Jag förstår mycket väl att man vill ta fram en ny medicin, troligen innehållande adrenalin, som kanske kan hjälpa att sänka människans blodtryck. Det är stor skam att utföra djurförsök på giraffer som inte alls påminner om en människa. En giraff äter trädens bladverk och är designad för just detta. Giraffens kropp är exakt utformad för att göra just detta.

Vi angriper återigen problemet från fel håll. Forskarnas djurförsök med giraffer syftar till att få fram en medicin som ska bota människans symtom men orsaken till det höga blodtrycket lämnas därhän. Jag brukar säga att man skall följa pengarna för jag kan inte tänka mig att det ligger statliga pengar bakom dessa enbarmliga djurförsök. Jag har inte kollat denna gång men någonstans i bakgrunden brukar ett stort läkemedelsföretag befinna sig. Tänk er själva att kunna sälja en adrenalinliknande medicin som man måste ta varje dag för att hålla nere det höga blodtrycket. Gigantiska intäkter finns för det läkemedelsföretag som är först. Att giraffer tvingas springa omkring med inopererade mätare som samlar in data är säkert inget problem för ett sådant företag.

Det är märkligt att inte Svt är mer kritiskt. Vi vet ju att orsaken till ett högt blodtryck är en inflammerande kost som består av för mycket sockerarter(kolhydrater). Vetenskapsmagasinet borde gjort ett mer djuplodande reportage om hur högt blodtryck skapas från början. Jag tycker det är fantastiskt och märkligt att man inte ställer sig den frågan. Ja, jag vet att det är fett som de flesta tror är orsaken till högt blodtryck. Detta är totalt fel naturligtvis. Vi är numera så många tusen som blivit friska genom att äta just mycket fett och lite kolhydrater att även Vetenskapsmagasinet och Svt borde känna till detta.

Att pina giraffer nere i Afrika har bara ett syfte; att tjäna grova pengar på en ny medicin som inte alls har något att göra med sjukdomens orsaker från början.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det är giraffer man pinar och inte kameler Mats 🙂

  Hur som helst är det ju svammelforskning man håller på med
  Naturligtvis hägrar möjligheten till nåt nytt mirakelpiller för dessa ”forskare”

  Biverkningen kanske blir lång hals då 🙂

  Gilla

  • Jag fattar inte att jag snöade in på kameler men det har väl med mygg att göra och ibland blir det fel. Min avsikt var förstås att visa att man väljer att angripa problemet från fel håll. Jag fick en underbar metafor idag från en kompis som kanske kan illustrera bättre. ”Om man har en vattenläcka i taket så hjälper det inte att bara sätta ut en spann på golvet”. En rörläggarmetafor kan man kalla det för!

   Gilla

 2. GIRAFFER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

  • Bra! Se svar ovan. En s.k. rörläggarmetafor;)

   Gilla

 3. Du är inte den enda som är upprörd: http://forskautandjurforsok.se/aktuellt/visa/forsok-pa-giraffer-uppror I allmänhet tycker jag det känns mer logiskt att satsa på t.ex. nya högteknologiska forskningsmetoder istället för djurförsök, och helst i kombination med, som du säger, att försöka förebygga sjukdom genom att leva sunt (sen kan man förstås ha olika uppfattning om vad ”leva sunt” innebär, men det är en annan sak).

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: