Är det för enkelt?

maj 23, 2012 kl. 9:31 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

När jag skriver på den här bloggen utgår jag nästan alltid från mina egna hälsovinster av LCHF-kosten. Jag har länge argumenterat dels i min bok ”Frisk av mat” och dels här på Fet Hälsa att det hela är enkelt. För mycket kolhydrater(sockerarter) i maten skapar negativa inflammationer i kroppen som försvagar immunförsvaret. På sikt skapar detta metabola sjukdomar(västerländska/kostrelaterade sjukdomar) som det inte finns bot för med dagens medicinfixerade vård.

Då är frågan; är det verkligen så enkelt? Ja, jag tror att det är så enkelt om man är medveten om alla sidoeffekter som kommer av kontraproduktiva inflammationer i kroppen orsakade av högt blodsocker. Exempelvis var det så för mig att jag, under många år, hade sömnstörningar som jag då kopplade till psykiska besvär som stress och liknande. Det fanns helt enkelt ingen koppling alls till att mina sömnsvårigheter kunde relateras till kosten. Nu i efterhand, med mycket god nattsömn i över tre år, så kan jag se att felaktig kost bidrog till stress, dålig nattsömn m.m. Å andra sidan bidrog stressen och dålig nattsömn till ännu sämre matvanor. Det är alltså hönan eller ägget, vilket kommer först?

Med facit i hand bedömer jag, i mitt fall, att en felaktig kost med alldeles för mycket sockerarter i maten var den dominerande faktorn. Likadant kan man resonera med en rad olika sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, allergier, eksem, migrän m.fl.. Dessa sjukdomar skapar psykiska besvär eftersom de upplevs som väldigt obehagliga och obotliga med dagens medicintänkande. Om man inte har en bra förklaringsmodell så kan psykiska besvär eller andra orsaker upplevas som själva anledningen till  sjukdomen. Det känns helt enkelt för enkelt att det är kosten som är upphovet och den drivande faktorn till sjukdomen.

Varför kan det inte vara enkelt? Tar vi då bort prestigen kring läkarnas kunskaper, som inte botar metabola sjukdomar, om det är för enkelt?  Ja, jag tror att det handlar mycket om prestige. Jag fick en kommentar från en hög direktör på ett internationellt delvis svenskägt läkemedelsföretag att han tyckte att  mina ideer med att erbjuda matkassar, kunskap och recept för att hjälpa människor till ett friskare liv låg helt rätt i tiden. – Men, sade han, måste du skälla så mycket på läkemedelsindustrin?

Ja, jag tycker att det står mer dollartecken i ögonen på läkemedelsindustrin än viljan att bota/läka/förebygga sjukdomar. Därför är jag mycket kritisk till hur vi har hamnat i den här soppan av att vi bara stirrar oss blinda på symtom och mycket sällan angriper orsakerna. På min kropp har det varit väldigt enkelt; ersätt merparten av kolhydraterna med naturligt fett och protein så blir du frisk. Därför borde denna åtgärd, att byta kost, vara den första åtgärden av alla om man misstänker att den egna kroppen är utsatt för metabola inflammationer.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ja det är för enkelt! De som är rädda för enkla lösningar har alltid en försvarsargumentation klar ”Ja men du vill väl inte påstå att efter all forskning som görs (med stora pengar) är helt ute och cyklar när de påstår att ”Det här problemet är alldeles för komplicerat för att kunna lösas med enkla lösningar”.
  Livet är fullt av problem som söker enkla lösningar, som ju ofta visar sig är de enda som faktiskt löser problemet utan allför många svårigheter.
  Ett bra exempel på detta är diabetes. För mycket kolhydrater gör dig sjuk. Ta bort överflödet eller alla så försvinner sjukdomssymtomen. Man behöver inte vara en Einstein för att fatta denna enkla logiska slutsats. Du och jag Mats vet av egen erfarenhet att den inte bara är logisk utan att den faktiskt fungerar.
  Det läkarna/diabetessjuksköterskorna/dietisterna/experterna har glömt bort är att människokroppen är en fantastiskt komplicerad skapelse som är så konstruerad att den hjälper sig själv att hålla sig frisk såvida den inte utsätts för övermått av substanser som är skadliga för den aktuella kroppen (genetik, epigenetik).
  Att avlägsna det skadliga inflytandet är klassisk läkekonst, vilket ju många av dagens läkare inte förstår. Piller och insulinsprutor är istället det diabetikern erbjuds.
  Pinsamt!

  Mats Wiman
  Frisk diabetiker

  Gilla

 2. Ja diabetes typ 2 går kanske att bota, däremot inte typ1 ( riktig diabetes ).
  Insulinbehovet kan dock sänkas med lchf kost.
  Viktigt att skilja mellan typ 1 och 2.

  Gilla

 3. Hej Sture, Jag såg din kommentar angående diabetes. Visst är det så att diabetes 2 går att bota men egentligen handlar det om att återställa kroppens normala funktioner. Med en artegen föda, jägarkost/LCHF, fungerar immunförsvaret optimalt men med en föda fylld av kolhydrater och spannmål blir till slut immunförsvaret så försvagat att det inte orkar försvara oss. Beträffande diabetes 1, som du kallar för riktig diabetes, kan man göra riktigt stora hälsovinster med LCHF-kost trots att bukspottkörteln inte fungerar. Jag känner flera som har minskat ner ordentligt på sina insulinsprutor tack vare en förändrad kosthållning.
  Det allra viktigaste är att erkänna att det finns ett klart samband mellan kost bestående av mycket sockerarter och metabola sjukdomar som hjärt-kärl, diabetes, cancer m.fl..

  Gilla

 4. Håller fullständigt med. Min fru som är bypass opererad 1997, fick ett helt nytt liv då hon gjorde precis tvärtemot vad hon fick lära sig på hjärtskolan d.v.s. undvika fett, steka i vatten och helst äta kolhydrater. Nu äter hon fett, kött , fisk och grönsaker, hennes hjärtproblem är som bortblåsta och hon behöver inte använda nitroglycerin längre.

  Gilla

  • Fantastiskt, eller snarare helt naturligt att hon blev frisk genom att göra tvärtemot vad de lär ut på Hjärtskolan. jag skulle gärna vilja veta lite mer och skriva om din frus hälsovinster. Det kan hjälpa många andra. Jag kontaktar dig på din e-post. /Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: