Sagan om Dr. Pettersson del 2!

maj 29, 2012 kl. 12:08 e m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Patienten Eva heter egentligen Eva Henriksson och är  mamma till två rätt krävande tonåringar, Andreas och Jesper. Andreas är fotbollstokig och Jesper är en riktig dator-freak. Efter skilsmässan från pappa Olof bor tonåringarna en vecka i taget hos respektive förälder. – Det är tur att det finns laptop för en dator till hade jag inte klarat, tänker Eva.

Eva jobbar på kommunen och är delaktig i administrationen av de kommunalanställdas löner. Hon har en 80-procentig tjänst  och det är precis vad hon klarar av för närvarande. Trots en mycket förstående chef är Eva orolig för vad hennes många sjukskrivningar ska ställa till med för både henne och och för jobbet. Eva har diagnosen Diabetes 2 och hon har på senare år tvingats börja använda insulinsprutor, en på morgon och en på kvällen. – Det finns många som har det mycket värre än jag, tänker hon ibland när hon försöker gaska upp sig.

Diabeteskliniken nere på lasarettet i stan har valt att rekommendera alla sina diabetespatienter att äta kolesterolsänkande medicin. Just för att hjärt-kärlsjukdomar är intimt förknippade med diabetes. – Just nu känns det som att jag åldras i raketfart, gnäller Eva lite. – Mina muskler och leder känns som på en åttio-åring och jag har inte ens fyllt femtio! – Hur ska det bli sen, om detta fortsätter tänker hon.

När skilsmässan var ett faktum, och det var både Eva och Olof överens om, så sålde de huset och köpte var sin bostadsrätt lite närmare stan och inte så långt ifrån varandra. De tänkte bägge att pojkarna skulle kunna förflytta sig mellan lägenheterna på ett lättvindigt sätt och efter flytten fick grabbarna även lite närmare till skolan även om Evas lägenhet låg närmast.

Pappa Olof, som är 52 år, tycker inte själv att han har några speciella medicinska besvär mer än ett högt blodtryck. – Det har ju alla nu för tiden, tänker han. De har behållit samma läkare både han och Eva även efter skilsmässan nämligen den trevlige Dr. Pettersson. – Visst har jag lite för högt kolesterol också enligt Dr. Pettersson men det får jag ju tabletter för så jag oroar mig inte. – Det är faktiskt inte så många i min bekantskapskrets som inte äter medicin för kolesterolet, tänker han. – Då är det värre för Eva tänker han för hon är ju ofta sjuk och hemma från jobbet.

Eva har alltid varit noga med maten tycker hon själv även om hon har unnat sig en godisbit då och då. Hon har inte kunnat undvika att fundera över alla dessa nya hälsotidningar som påstår att man ska äta mer fett och mindre kolhydrater. – Det här kan ju inte vara rätt att plötsligt vräka i sig en massa fett, tänker hon. – Det vet ju varenda människa att för mycket fett leder till hjärt-kärlsjukdomar, funderar hon. – Hur kan de få propagera för detta, undrar Eva? – Dr. Pettersson har alltid sagt åt mig att vara försiktig med smöret som kan vara riktigt farligt. – Helst ska man ju steka i vatten, tänker Eva.

Eva har alltid varit noga med att familjen ska äta riktig mat. Hon handlar alltid nyckelhålsmärkt mat och följer Tallriksmodellen så gott hon kan. – Ingen ska kunna klaga på min mathållning, tänker hon. Men samtidigt kan hon inte släppa tanken på en rubrik som hon läste senast när hon var på ICA-affären. – Fet mat är bra, stod med feta bokstäver. I kassakön kunde hon inte låta bli att bläddra lite i tidningen som var en bilaga till Expressen. – ” Ingrid blev frisk från sin diabetes genom att byta kost”, stod ett i en annan rubrik längre in i tidningen.

– Hur sjutton vågar dom äta så fet kost, tänker hon allvarligt och dessutom påstå att man kan bli frisk från diabetes? – Man borde göra en anmälan till tidningen om att man inte får skriva så, tänker hon argt. – Det är ju emot all vetenskap!

Under en fotbollsmatch där sonen Andreas spelar en viktig roll, en målgivande passning och ett mål från hans fot, träffas Eva och Olof och pratar lite om diverse gemensamma praktiska saker. Olof frågar hur hon mår, om hon ser några ljuspunkter i diabetesbehandlingen? Eva svarar kort att det inte blir bättre i varje fall. – Efter att jag börjat med den här kolesterolmedicinen som vi diabetespatienter måste ta så har jag fått väldigt ont i muskler och leder, förklarar Eva. – Jag vet inte hur de andra känner sig men jag mår inte bra. – Vissa morgnar är det knappt jag kommer ur sängen, berättar Eva.- Men jag antar att det är en biverkning som förhoppningsvis går över, fortsätter Eva. – Dr. Pettersson menar ju att det är bättre att äta den medicinen än att riskera hjärt-kärlsjukdom, säger hon trött. Just då gör Andreas mål och samtalet får fortsätta en annan dag.

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Fantastisk ideé Mats! vi måste alla – tots vår kritiska inställning till läkare – försöka se och förstå läkarnas dilemma. Felutbildade, industrimanipulerade, och diktatoriskt behandlade av den likaledes industrimanipulerade överheten, är knappast någon drömtillvaro!
    Att inte vara respekterade av ett ökande antal patienter måste vara deprimerande.
    Jag ser fram emot en Del 3.

    Mats

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: