Lex LCHF?

juni 1, 2012 kl. 9:11 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

Nu ska jag presentera en idé som jag ruvat på väldigt länge. Det är en politisk fråga som kräver stort mod av den politiker som driver frågan så jag har inga större förhoppningar om ett snabbt resultat. Dock måste någon väcka frågan. Efter att ha drivit den här bloggen några år så har jag träffat på massor av människor som fått både små och stora hälsovinster med LCHF-kosten. Jag själv har ju gjort makalösa hälsovinster och det är en av anledningarna till att jag skriver och jobbar med kost och hälsa-frågor.

Det gemensamma för alla dessa människor är de blivit friska från inflammatoriska sjukdomar. De kan vara hälsovinster som fri från eksem och huvudvärk till att ha blivit frisk från diabetes. Hjärt-och kärlbesvär har försvunnit för många liksom mag och tarmsjukdomar. Många beskriver att de blivit friska från led och reumatiska besvär. Många beskriver hur de fått friskare tänder, karies är som bortblåst. Några hävdar att de inte längre blir myggbitna på samma sätt som tidigare. Andra rapporterar att de fått mindre besvär med hudåkommor, acne m.m. Många påstår, inkl. mig själv, att de numera inte är förkylda alls. Plus en rad andra besvär som helt enkelt har försvunnit.

Den enda möjliga reflektionen som man kan göra av alla dessa hälsovinster är att något har hänt inuti kroppen tack vare en kostförändring från livsmedel innehållande mycket sockerarter och lite naturligt fett till en mat med mer naturligt fett och lite sockerarter(kolhydrater). Detta är den enda gemensamma nämnaren för alla dessa människor.

Min enkla reflektion är att sockerarterna är med och påverkar vårt immunförsvar på ett negativt sätt. Det betyder att dessa sockerarter måste göda infektioner och kontraproduktiva inflammationer i kroppen. Många av oss får alltså kroniska inflammationer i kroppen som inte går över förrän vi tar bort bort bränslet för inflammationerna. Det hjälper alltså inte med sprutor och mediciner, orsaken till besvären är fortfarande kvar.

Vad innebär då Lex LCHF?

Jo, med beaktande av de omfattande hälsovinster som människor fått av LCHF-kosten så borde sjukvård och hälsovårdande myndigheter åläggas att informera patienter som söker sjukvård för olika inflammatoriska besvär att det finns ett alternativ/komplement till tabletter och sprutor; nämligen att byta bort den inflammatoriska kolhydratrika kosten till en mer fettrik naturlig kost som inte påverkar immunförsvaret på ett negativt sätt.

När du går till läkaren och söker hjälp för din kroniska bronkit så får du dels, med hjälp av Lex LCHF, kanske recept på penecillin men du får också information av läkaren om att ett byte av kost kan långsiktigt förbättra ditt immunförsvar och därmed försvara dig mot bronkiten. Detta skulle innebära en sjukvårdsrevolution där man faktiskt prioriterar långsiktig friskvård. Naturligtvis skulle ett beslut om kostbyte vara ditt eget men om du väljer den vägen skulle du få fortsatt stöd av sjukvården som kanske kan byta namn till Friskvården.

Det viktiga är att människor får klart för sig att det finns alternativa vägar att bli frisk.

Första paragrafen i Lex LCHF skulle kunna ha följande ordalydelse;

§ 1 Den som söker hjälp av sjukvård och andra hälsovårdande myndigheter har rätt till information om att ett byte av kost kan ha avgörande betydelse för förmågan att bli frisk från  olika inflammatoriska sjukdomar och långsiktigt förhindra nya. inflammatoriska sjukdomar.

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Alldeles utmärkt ide, Mats!
  Lex LCHF, paragraf 2 kan ha följande lydelse: ”Läkare och andra med ansvar inom sjukvården ska erbjudas utbildning i näringslära samt kostens avgörande betydelse för hälsan. Det kan ske med seminarier och veckoslutskurser och behöver inte nödvändigtvis vara i något semesterparadis med betalda semesterdagar därstädes. Målet att bota sjukdomar är i sig en drivkraft för de flesta läkare (Läkareden: ”att vårda och främja hälsa, att förebygga sjukdom…”). Därför är dessa kurser en nödvändig del av arbetet för anställda inom sjukvården.

  Junihälsningar 2012 = Sommar!
  Rolf Aronsson

  Gilla

 2. Undrar om det inte skulle ge mer effekt att lagstifta om att observationsstudier inte får ligga till grund för rekommendationer.

  Gilla

 3. ja inte går min muskelbristning bort för att jag äter LCHF inte, så visst måste man söka läkare eller sjukgymnastik för att bli bättre och få tabletter och råd.

  Gilla

 4. Jag tycker det låter som en väldigt bra idé. Problemet blir att få politiker intresserade av detta, men vanligt folk kan göra mycket för att trycka på sina politiker om detta. Politiker ska vara folkets röst, annars röstar folket på någon annan.

  Gilla

 5. Här infinner sig en annan tanke: Vad gör LCHF-rörelsen för att få in sitt folk i kommittéer, beslutfattande organ o. dyl.? Kan det verkligen klara sig med omröstning? I ett sådant läge fordras det att vi själva har intresserade medlemmar, som gärna tar sig an politikeruppgifter.
  Ser man på vegetarianrörelsen så har de nästlat in sig effektivt på nästan alla nivåer ända upp till globalt överinseende. Det där skulle jag gärna se att LCHF-arna tog efter! Ty det finns en ”naturlag” i den samhälleliga miljön som är stark och, vilket jag tror, driver utvecklingen åt bestämda håll! Det handlar om rätta kontakter!!!
  Jag inbillar mig , nej, jag vet, att exempelvis de medlemmar i Livsmedelsverkets olika kommittéer som avgår p. g. a. pensionering etc. ser till att ”rätta” efterträdare utses. DE har nämligen kontakterna. Detta måste undvikas, vilket inte är lätt. Dock menar jag att LCHF-rörelsen får hålla sig framme.
  Hoppas sådana här tankegångar finns i vår rörelse!
  Junihälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 6. Reblogged this on Fet Hälsa and commented:

  Är det för tidigt för Lex LCHF? Det finns ju Lex överallt som innebär att vanliga människor är skyldiga att slå larm om de ser missförhållanden. T.e.x. i äldrevården. Vi har ju Lex Maria inom sjukvården. Den skulle kunna utvidgas till Lex Maria LCHF. Att alltid informera om att det finns ett kostalternativ!

  Gilla

  • jag blev sjuk och fick 39 gr feber och jättesnuvig och hosta och fick nässelfeber fast jag äter strikt LCHF så att ta lex LCHF kanske inte är så bra ändå. För det fungerar inte på alla.

   Gilla

   • Det var tråkigt Inger. Visst kan man uppfatta LCHF-kosten som om man blir osårbar. Särskilt om man läser om mina upplevelser. Så är det förstås inte. Vi är alla olika och vi tål olika mycket. Det skulle vara intressant att veta hur länge du har ätit LCHF-kost och varför du gör det? Hur strikt är du? Jag uppfattar det dock som att 99 % av alla som hör av sig till mig gör stora hälsovinster med LCHF-kosten. Många blir också striktare ju längre tid som man har ätit LCHF-kost. Svaret varför man gör det är faktiskt att man upplever att man mår bättre helt enkelt.

    Gilla

   • Hej Mats . Tack för ditt svar. jag är laktosintolerant så det kanske har med det att göra. jag har ätit nästan strikt LCHF sen Nyår men har börjat att äta mer strikt nu den senaste månaden . Alltså lite fetare mat. jag äter bara grönsaker och fet sås och sallad gjord på kål och ruccula till + nåt kött eller fisk. Gick ner 7 kg först innan jag slutade helt med vinet sen gick jag ner 4 kg till och det har jag stått på nu i 4 månader och sen nu när jag börjademed lite mer fetare såser och mycket mera så har jag gått ner 1 kg till. Men sen är det stopp liksom. äter vissa mediciner som gör att jag går upp i vikt. promenerar en del men inte så mycket och sen simmar jag 2 ggr i veckan men har nu varit och är ff förkyld så har inte simmat på 3 månader så mycket i o m att det varit utomhussimning i sommar och vädret inte har vart så bra.
    Min man bakar LCHF-frallor som vi fått genom en tidning med mandelmjöl ägg och grädde och fiberhusk och linfrö som vi äter nästan varje morgon men jag måste ju äta laktosfri ost. I bland äter vi varsitt pkt med bacon och ett ägg. men inte så ofta.
    Så bakar han LCHF- muffins på ägg smör och grädde och mandelmjöl och hasselnötter som vi äter vi ibland. Och ibland äter vi bara ett ägg som mellanmål eller så gör jag en smoothie på grädde kokosmjölk och cremefraishe och turkisk yoghurt mandlar och blåbär och is och lite kolsyrat vatten det håller mig mätt länge.

    Dricker bara kolsyrat vatten och ibland naturellt vatten.

    Började med LCHF för jag ville gå ner i vikt.

    Jag är 68 år så jag har väl inte så bra ämnesomsättning?
    Men 12 kg har jag gått ner iaf alltid nåt men skulle behöva gå ner minst 10 till.

    MVH
    Inger Lind

    Gilla

   • Hej Inger, Vad roligt att du förmedlar vad du håller på med. Jag tycker att du definitivt ska börja med att äta kokosfett. Du kan ha det i kaffet, sallader, steka i osv. Det ska vara kallpressat ekologiskt kokosfett. Det kan du beställa här; http://www.crearome.se

    Kokosfettet är fantastiskt och gör underverk just för att det tillför rätt energi. Du ska äta motsvarande minst en till två matskedar varje dag.

    Med vänliga hälsningar,

    /Mats

    Gilla

   • Hej Mats! Jag försökte komma in där men det finns inget där man kan anmäla sig som ny kund och sökte oxå på kallpressad kokosfett men det faanns inget på det? Så hur gör jag? Jag dricker inte så mycket kaffe och vill absolut inte ha fett i kaffet eller teet. Men på mackan kan jag tänka mig att ha det. men hur gör jag för att anmäla mig som ny kund?
    Inger Lind

    Gilla

   • Hej Inger. Dom har en idiotisk websida men så här gör du. Klicka på webbutik högst upp lite till vänster. Sedan får du dra sidan åt vänster med musen. Då dyker det upp en sökfunktion där. Skriv in kokos och tryck på sök. Sedan får dra sidan till höger med musen och då dyker det upp lite olika alternativ. Du klickar på kokos virgin natur eko. Där har fyra stycken att välja på. Klicka på den som innehåller ett kilo kokosfett eller välj själv. Därefter klickar du längst ner på gå till kassan. Där fyller du i alla uppgifter.
    lycka till! /Mats

    Gilla

   • TACK Mats. Nu har jag beställt det. Men det var dyrt tycker jag 220 kr för 1 kg sen frakt 48 kr . Men ska kolla och se om jag går ner nåt mer med det. För nu står det still på vågen.

    Med vänlig hälsning Inger Lind

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: