LCHF-kalkyl!

juni 4, 2012 kl. 10:28 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Frågan som många ställer sig inför ett kostbyte till LCHF är; blir det inte dyrt? Tänk vad mycket kött och grädde det går åt, tror man. Eftersom man inte äter potatis, pasta och ris så blir det väl jättedyrt. vad ska man äta i stället? Om man byter ut potatis, pasta och ris mot t.ex. blomkål, vitkål eller broccoli plus lite olika grönsaksgratänger så blir det en aning dyrare i det korta perspektivet men avsevärt mycket billigare i det långa loppet.

Kanske att man får lägga en tia extra på middagen men då har du inte tagit upp vad du sparar på allt godis, fredagschips och läsk som du inte konsumerar efter ett kostbyte. Redan här börjar man ligga på plus i förhållande till den gamla kosten.

Men dom stora pengarna börjar infinna sig när man inser hur mycket pengar man lägger på tandläkarräkningar, mediciner och diverse sjukvård. Därtill kommer diverse sjukskrivningar som definitivt kostar pengar både för företaget och för dig som anställd. Även om man räknar sig själv till en frisk person så lägger man avsevärda pengar på ”normal tand och sjukvård”.

Ett besök hos tandläkaren kostar runt 900 kronor och då får du bara en undersökning. Lägg till att du har några hål och några andra fyllningar som behöver bytas eller förbättras. Summan 5000 kronor är inte ovanlig alls för att träffa tandläkaren.

Låt oss anta att du har tre rejäla förkylningar eller influensor per år och dessutom är du tyvärr allergisk mot pollen av olika slag. Låt oss anta att du har 15 dagars sjukskrivning tack vare detta per år. Det kostar dig också ungefär 5000 kronor i uteblivna intäkter. Därtill lägger du ytterligare 2000 kronor per år på olika mediciner och diverse läkarbesök.

Som ”frisk person” är du nu uppe i 12000 kronor per år i ganska onödiga kostnader.

Har du kommit upp en bit i åren kanske du måste använda glasögon. De som använder glasögon eller linser vet att det kostar pengar. Jag själv har lagt undan mina glasögon, både läsglasögonen och för närsynthet. Varför? Jo, mina inflammationer i ögonen har läkt sig vilket gett mig synen tillbaka. Den enda förändring jag gjort är en kostförändring till strikt LCHF. Låt oss anta att kostnader för glasögon och linser är 4000 kronor per år.

Nu är vi uppe i 16000 skattade pengar per år vilket kunde ha omvandlats till en två-veckors vistelse på Maldiverna.

Jag har inte räknat in en ökad livskvalité i denna kalkyl. Hur mycket är det värt? Att inte drabbas, i förtid, av ”åldersrelaterade besvär” som egentligen är besvär relaterade till en inflammerande kost. För mig är denna livskvalitéhöjning obetalbar.

För er som inte är bekväma med begreppet inflammerande kost kan jag rekommendera min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”. Du kan läsa om den och köpa den här;  Min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”!

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ganska mycket antaganden att alla infektioner, dålig syn o.s.v. beror på för mycket kolhydrater i kosten. Kan ju vara så, men där finns många andra anledningar till att man kan få infektioner, till att ha dålig syn o.s.v. Jag tycker du gör saker alltför lätt för dig i dina argument. Jag har själv gått strikt på LCHF-diet i snart tre år utan att fuska en enda gång. Men inte har jag har fått bättre syn för det. Förkylningar hade jag sällan innan och det är ingen förändring nu heller. Visst, jag har fått ett nytt liv och min diabetes är mycket bättre sedan jag bytte matvanor. Men din syn på LCHF tycker jag nästan gränsar till religiös övertygelse att dieten hjälper mot allt. Så är inte fallet, även om jag mår bra av det. LCHF passar inte heller alla. Min hustru har försökt att testa dieten, men får förstoppning av det. Mina två söner går på dieten periodvis och gick ner ordentligt efter ett års diet, den ene 60 och den andre 30 kg.
  Men då vägde dom innan 170 respektive 140 kg.

  Gilla

  • Hej Kjell, Det är inga antaganden när det gäller min kropp. Det är fakta. Visst är det lätt att bli lite ”religös” när man upplever sådana hälsovinster. Samtidigt är jag medveten om att människor har olika genetiska förutsättningar. Jag hävdar med bestämdhet att kosten har en inflammerande inverkan som påverkar vårt immunförsvar negativt. Det kan få olika konsekvenser beroende på vilka förutsättningar man har. Numera är jag inte ensam om att ha den här uppfattningen och jag har ytterligare stärkts i den uppfattningen tack vare alla hälsovínster som folk har beskrivit på Fet Hälsa-bloggen. Det är få som vågar diskutera de här frågorna om att kosten påverkar immunförsvaret. Min bok ”Frisk av mat” är bland dom första böckerna som diskuterar den frågan liksom den norske läkaren Sofie Hexenberg i sin första bok.

   Angående din frus problem med förstoppning så är detta inte något ovanligt. Många upplever att man kan bli hård i magen den första tiden när man bytt till LCHF. Det finns en mycket bra lösning på detta problem; Kokosfett är en lösning för många. Det ska vara ekologiskt kallpressat kokosfett. Det smörjer tarmkanalerna och underlättar. Problemet med att bli hård respektive lös i magen brukar släppa efter ett par veckor när kroppen vant sig vid den nya kosten. Använd kokosfettet i sallader, smoothies, vid stekning osv. Du kan även med fördel äta en Fetshot. Recept finns här;
   https://fethalsa.wordpress.com/2012/02/19/kokosfett-rena-rama-mirakelmedicien/
   Kokosfett finns att köpa här; http://www.crearome.se OBS jag har inga ekonomiska bindningar till detta företag.

   Gilla

   • Jag håller med Kjell P. Kostnadskalkylen är för generös.

    jag gillar lchf, har ätit det i snart 1,5 år. Men jag har samma antal förkylningar, min syn är oförändrad (glasögon långsynthet) och jag är inte piggare än innan. Men lchf är gott, kostar inte mer, och jag har gått ner i vikt och fått bättre hy. Det är jag jätteglad för. Men influensorna drabbar mig lika fullt ändå.

    Kanske det blir bättre längre fram.

    Att lchf räddar (mångas) liv på diabetes och hjärtpatienter råder det däremot inga tvivel om.

    Gilla

 2. LCHF dyrt?
  Det beror på vad man äter- Själv har jag en mycket lägre matkostnad än de flesta:

  8 ägg à 2,25 = 18:-
  140 g bacon 8:-
  100 g räkor 11:-
  80 g kokosfett 7:-
  80 g smör 4:-
  50 g hårdost 2:-
  Totalt per dag 50:-per dag d.v.s. 350:-per/vecka

  Detta är mindre än hälften av de tre jämförda kosterna LCHF liberal, ISO-dieten resp. Tallriksmodellen (dyrast).
  Självbryggt vin kostar c:a 2:40/ glas.
  (min artikel i LCHF-magasinet mars 2012)

  Mats Wiman
  f.d. diabetiker

  Gilla

  • Blir du aldrig sugen på något annat, Mats?

   Gilla

 3. Jag har ätit LCHF sedan drygt ett år nu och jag har under denna tid inte varit förkyld en enda gång, trots att jag blivit utsatt för smitta. Inte heller har jag drabbats av andra smittsamma vardagsåkommor. Har en mage som efter 40 år blivit vän med mig, en fungerande tarm, en perfekt hud, har blivit smalare och fått en sju helsikes energi. LCHF är min livsstil inte en diet; jag mår bra och tänker inte tumma på detta någon mer gång. För att återknyta till det här med synen… är närsynt sedan 10-årsåldern, och skaffade mig progressiva glas i samma veva som jag gick över till LCHF. Om min syn blivit bättre eller sämre efter övergången vet jag inte… ganska oväsentligt för mig, men blir det effekt så blir man glad:)

  Gilla

  • Kul att höra om dina hälsovinster med LCHF. Angående bättre syn med LCHF så känner jag bara till en annan person, förutom mig själv, som fått bättre syn med LCHF. Så om fler har fått bättre syn med LCHF-kosten är ni välkomna att höra av er. Som sagt vi är alla olika med skilda förutsättningar men en sak går inte att komma ifrån, man blir friskare med rätt sorts mat! Frågan är när man vågar tro på alla dessa hälsovinster som redovisas av människor överallt i Sverige. Frågan är också när LCHF kan bli ett alternativ i sjukvården?

   Gilla

 4. Kul att läsa och det roliga med LCHF är att så gott som alla verkar få en eller flera hälsovinster. Tror att de flesta som inte upplever detta helt enkelt äter fel, för med flera miljoner träffar på google är det ingen slump att mycket av det som kallas LCHF ofta är något annat, som en blandning av GI och LCHF. Trög mage beror i regel alltid på ett för litet intag av fett och många glömmer nog att den tidigare energin från kolhydrater ska ersättas med energi från fett.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: