Kosten som botar epilepsi!

juni 11, 2012 kl. 9:58 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Att använda kosten istället för läkemedel är en hjärtefråga för mig. Det blir fler och fler bevis på att en för stor mängd kolhydrater framkallar och underhåller olika sorters sjukdomar. Nu börjar faktiskt delar av sjukvården att använda kosten som läkemedel istället för piller.

Otto, 4 år, fick epilepsi när han var två år. Han har nu lyckats bli frisk från sin epilepsi med en s.k. ketogen kost. Det är samma innehåll som i LCHF-kosten, low carb high fat. Alltså mer fett och protein och mindre kolhydrater. Han äter väldigt lite av kolhydratrik mat som bröd, pasta, flingor, ris och potatis. Otto äter definitivt inte godis chips eller läsk.

Sjukhuset som står till tjänst med denna behandling är Astrid Lindgrens barnklinik i Stockholm. Otto har inte ätit godis på två år men han har lärt sig tycka om alternativ som kokosbollar utan socker m.m. Enligt läkaren på sjukhuset så har den ketogena kostens läkande förmåga för just epilepsi varit känd redan under 1920-talet. Hon förklarar att kostens läkande förmåga har fallit i glömska i takt med att nya mediciner utvecklats.

Överläkare Maria Dahlin fick frågan, av Tv 4 reportern, om hon trodde att andra sjukdomar också kunde botas med en ketogen kost. Läkaren förklarade att det inte fanns några sådana belägg vad hon visste. Där var hon inte riktigt uppdaterad för nu finns det ordentliga bevis för att diabetes 2 går att bota med en ketogen kost, LCHF.

Jag tycker att jag känner igen den frasen att kostens läkande förmåga fallit i glömska på grund av kemiska läkemedel. Precis likadant var det med sjukdomen diabetes 2. Före 1920-talet visste man att mindre bröd och potatis och mer fet mat som smör och ägg hjälpte diabetiker att hålla sin sjukdom i schack. När sedan insulinet kom föll denna livsviktiga kunskap i glömska.

Det är dags att erkänna att en kolhydratrik kost som Livsmedelsverkets ”Tallriksmodell” kan vara förödande för människor med olika inflammatoriska sjukdomar. Idag vet vi att tusentals människor med inflammatoriska sjukdomar blivit friska tack vare att man undviker de sjukdomsalstrande kolhydraterna.

Även hjärt-kärlsjukdomar liksom cancer plus en rad andra sjukdomar som allergier, prostatainflammation, eksem, migrän, ledsjukdomar, alzheimer, epilepsi, mag och tarmbesvär, Ms m.fl. kan förebyggas eller botas genom en ketogen kost hävdar jag med emfas. Skälet är förstås mina egna hälsovinster i första hand men också alla människor som hört av sig, främst till min blogg, och verifierar mina egna hälsovinster genom att de redovisar samma eller liknande resultat.

Det är skönt att kunna skriva något positivt ibland om den svenska sjukvården. Det är uppmuntrande att Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm vågar använda kostens läkande förmåga i sitt behandlingsarbete. Andra delar av den svenska sjukvården borde ta efter. Bl.a. diabeteskliniken på Kungälvs sjukhus som inte ens visste om att LCHF-kosten var godkänd av Socialstyrelsen för diabetes 2-patienter redan 2008. De använder insulin och statiner(kolesterolsänkande mediciner) som behandling för alla sina diabetes-patienter. Detta är en behandling som inte gör diabetessjuka friskare utan bara ännu sjukare.

Om du misstänker att du har en inflammatorisk sjukdom kan du få praktisk hjälp av LCHF matkasse.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Följer ständigt din blogg och ska nu faktiskt lämna ett litet avtryck när det kommer till mitt hjärteämne epilepsi.

  Jag har en kille med en grav cp-skada och tillföljd av den så har han fått epilepsi. Nu kan vi tyvärr inte ännu gå på en ketogen kost då han håller på att ställa ut en medicin som förmodas sänka kramptröskeln men dock så äter han en libeal till normal nästintill spannmålsfri LCHF och detta ger ett resultat i rätt riktning.
  Sjukvården är vettskrämd för den ketogena kosten även på behandlingsresistent epilepsi riktlinjerna för detta är att man ska vara under fem år och man ska ligga i stort sett i svältketos för att följa den med strikta restriktioner om vätska och mat.

  För oss som har en unge som vid varje magsjuka när kroppen själv försätter sig i ketos blir krampfri och när han dagar då kolhydratsinneghållet varit för högt får ihållande aktivitet är det helt befängt att man inom sjukvården inte använder denna kost mer frekvent.

  Tack vare att jag själv är kostrådgivare och påläst om ketogen kost så har vi själva experimenterat med kosten och sett en anfallsminskning och hoppas att inom detta år hitta en nivå där vi kommer till minsta möjliga kramper med kost och minsta möjliga medicinering. Sjukvården har sagt stop och ketogent är ingenting för honom medans vi ser det tvärt om och får söka informationen på egen hand.
  Vi har inte hopp om en total krampfrihet då det finns en grundskada som orsakar anfallen men lindring från en av de rent ut sagt värsta sjukdomar man kan ha är vad vi satsar på.

  Sjukvården glömmer ofta det första och vitkigaste, kosten och medicinfria alternativ Kost som läker är inte svårt men kunskapen stödet och informationen är minimalt och just i denna fråga med den ketogena kosten så sitter det en annan yrkesgrupp i vägen och det är dietister som även till barn med behandlingsresistent epilepsi rekomenderar en högkolhydratskost och att undvika riktig mat som ägg och fullfeta produkter för det är så farligt.

  Det finns dock ljusningar det händer ganska mycket på fronten och den strika ketogena kosten börjar bli mer individanpassad och man gör skräddarsydda modifieringar och testar sig fram hur mycket kolhydrater och fett som behövs. Nu hoppas vi att alla barn som äter ketogent kan bevisa för vår sjukvård att de inte alls blir dödsjuka av sin kost utan rent av åt andra hållet de flesta blir friskare och får krampreducering där mediciner inte lyckats.

  I övrigt ang diabetes är det med sorg jag ser hur så många får fel rekomendationer och blir sjuka av dem när det även där kan vara så enkelt att få leva friskt.

  Gilla

  • Hej Sofia, tack för att du delar med dig. Vissa kommentarer blir man bara glad av och din är en sådan. Jag tycker dock att det är sorgligt att än gång höra om dietister som inte har lärt sig mer. Problemet med en kost som är inflammatorisk för kroppen och underhåller sjukdomar verkar inte ha nått yrkesgruppen dietister.

   Jag önskar verkligen dig och din familj lycka till i era ansträngningar att hjälpa ert barn till ett friskare liv!

   Gilla

   • Tack du Mats han är kärnfrisk sedan han böjade med lågkolhydratskost med undantag med undantag för en liten snuva emellanåt. Det är mycket som brister inom vården och man gör klokt i att försöka hjälpa sig själv med kosten.
    Epilepsin är ett ganksa viktigt ämne för oss med barn med funktionshinder och mer sulle kunna göras från sjukvården. I dagsläget dör det barn och vuxna som förmodligen skulle kunna räddas genom den ketogena kosten, i sömnen i anfall som inte skulle behövt finnas där och för få vet om att man kan behandla met kost. Från sjukvårdens sida är det ofta att barn vill inte äta denna kost som är ett argument men har man en allergi mot jordnötter så äter man ju givetvis inte nötter då det är livsfarligt men den kopplingen har inte vården nått fram till med den ketogena kosten ännu att en epileptiker inte kan äta för hög kolhydratsprocent för då blir man sämre i sin sjukdom.

    Dietister finns det gott om men det finns få som vågar rekomendera och stödja det som funkar. Att ge sitt barn tre ägg om dagen vilket vi minst gör är ansett som livsfarligt för barns njurar klarar inte protein och sen måste man tänka på kolesterolet. Istället rekomenderar man att låta barnen äta det som de tycker om och hälla på ”naturliga” oljor på maten. Och det vet vi ju alla som är lite insatta att det är naturligtvis så att ”naturliga” oljor är högst onaturliga för oss att äta och driver på inflammationer.
    Nå väl nog om detta intressant med EP:n och det hade varit roligt att höra från fler vuxna som tagit saken i egna händer och behandlat sin epilepsi.

    Gilla

 2. Kunde inte sägas bättre Mats!
  Precis som Du skriver så är kosten avgörande när det gäller för hela spektret av kroniska sjukdomar- egentligen är det en självklarhet.

  Tänker på min sjuksköterskeutbildning på 1960-talet. Utbildningen om diabetes handlade om alla de skrämmande följdsjukdomarna om hur insulinet administrerades och hur man skötte de oundvikliga diabetessåren. Kunde man rabbla alla följdsjukdomarna så klarade man skrivningen. När det gällde kosten så handlade det bara om vita sockret.
  Så utbildade jag mig till vårdlärare – samma sak. Så fick min man diabetes II, då hade jag lämnat vården sedan många år. Började jag läsa vad den etablerade medicinen skrev om diabetes. Samma sak! Följdsjukdomarna och insulinbehandling. Men en sak hade tillkommit, kosten och motionen.
  Detta var år1989 mitt i ”kolesterolskräcken” och ”mättatfettfobins” årtionde. Vi blev intensivt bearbetade med kostråd. De kostråd vi fick sammanföll i stort med det som vi sedan länge ätit, alltså enligt Livsmedelsverkets råd. Varken dietisten eller vi såg det absurda i att samma råd som orsakat diabetes nu skulle användas för att behandla sjukdomen.
  Men vi inbillade oss att genom ytterligare dra åt fettskruven så skulle det göra susen. Detta kunde bara gå åt ett håll som för alla andra diabetiker. Utför!
  Så kom Litsfeldt, Dahlqvist och alla de andra …….och allt var uppenbarat.

  Har det blivit uppenbarat för den s.k. medicinska vetenskapen än? Läs gärna mitt referat från diabetesdagen.
  http://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/11/23/grattis-lakemedelsindustrin-pa-diabetesdagen/

  Vi får hoppas att någon med samma kunskap, övertygelse och kurage som Dr Annika Dahlqvist funderar över det ökande antal unga människor som drabbas av de inflammatoriska tarmsjukdomarna Ulcerös colit och Crohn sjukdom. Den etablerade medicinen tycks inte göra det. Min hårfrisörskas 9-årige son har drabbats av Crohns sjukdom och hon frågade läkaren om det hade någonting med kosten att göra. Svaret blev nekande! En vän till mig var på en flera timmar lång föreläsning om just dessa tillstånd utan att ett ord nämndes om kosten. Men han har vägrat att låta medicinera sin son och har fått honom att må bra genom rätt kost.
  På denna nivå befinner sig den medicinska vetenskapen.
  Vem avgör vad som är hög vetenskaplig nivå förresten?

  Gilla

 3. Sofia, du har säkert läst detta, lägger i alla fall in en länk:

  Klicka för att komma åt 535.full.pdf

  Detta borde sjukvården känna till!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: