Vilken idioti!

juni 27, 2012 kl. 6:47 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

Tro dom inte!

I alla medier idag läser jag jag om att LCHF och rött kött kan orsaka stroke och hjärt-kärlsjukdom. 43000 uppsalakvinnor har fått svara på en enkätundersökning år 1991 om sina kostvanor. Därefter har man tagit till statistiska grepp som att undersöka den allmänna sjukdomsbilden.

Hur kan man påstå något så idiotiskt? Ingen vet egentligen vad dessa kvinnor åt? Lågkohydratkost, fanns det 1991? Jag kan lugna alla med att det inte är sant att man får dessa sjukdomar av att äta enligt LCHF. Det är precis tvärtom, man blir frisk av denna kost och inflammatoriska sjukdomar försvinner.

Någon eller några måste vara oroliga för att LCHF ska bli för populärt. Jag brukar säga att man ska följa pengarna. En sådan här ”studie” får plötsligt inte rubriker i alla medier samtidigt utan en mycket stor påverkan.

Enligt Annika Dahlqvist är epidemiologerna, En heter  HO Adami , kända som mutbara och har bl.a. tidigare försvarat tobaksindustrin. Här är publikationen 

Vad ska vi tycka om det här? Studien är publicerad i British Medical Journal. Ska jag som varit frisk från svåra inflammatoriska sjukdomar i över tre år, genom att jag ätit LCHF-kosten, nu plötsligt svänga om och börja äta den kost som en gång gjorde mig sjuk från början. Jag kanske bara inbillar mig att jag är frisk. En studie som omfattar enkätsvar från 43000 kvinnor är ju ganska övertygande eller hur. Fast det är klart, jag är ju man så det kanske är därför som jag blivit frisk av LCHF-kosten och kvinnorna är ju av annan sort och därför kanske de blir sjuka av samma kost.

En stilla fråga som man ställer är; hur seriös är tidningen Bristish Medical Journal? Hur seriösa är tidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens nyheter, UNT, Dagens industri, Ekot osv.

Kan vi lita på massmedia och journalister? Nej, definitivt inte. Enda sättet att mäta om LCHF:are blir sjuka av sin kost eller inte är att mäta just det! En grupp av människor äter LCHF-kost under ett år och en grupp äter enligt  Tallriksmodellen under ett år. Man mäter respektive deltagares värden före och efter från bägge grupperna och får därefter fram ett resultat. Egentligen borde där också finnas en grupp som inte får veta vad de äter förutom de som sköter studien. Allt för att också fram ett randomiserat resultat. Inte göra enkätundersökningar bland 43000 kvinnor och sedan dra förhastade slutsatser.

Mitt råd är att pröva själv. Om du får Hjärt-kärlproblem och stroke av LCHF-kost lovar jag att gå tillbaka till Tallriksmodellen själv. Den som en gång medverkade till att jag blev sjuk.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Sen ska man inte blanda äpplen och päron. För mkt kött, eller köttdiet har ju inget eller väldigt lite med LCHF att göra.
  Kanske dags att förtydliga detta, denna undersökning har ju ingen bäring på dagens LCHF kost, så jag förstår inte varför ens tidningarna ids skriva om detta.
  Låg kalorihalt, hög fetthalt, sen kan du komponera dina middagar efter hur du själv tycker om. Det viktiga är ju att ersätta kalorierna med en annan energikälla, nämligen fettet.
  S¨man behöver inte alls äta en massa rött kött, som normalt är alldeles för magert.

  Gilla

 2. Boken ”Forsknings-Fusket!” av Ralf Sundberg beskriver väldigt bra dom mekanismer som ligger bakom dessa utspel. Det är planerad attacker för att göra reklam för en viss linje, och det ligger pengar bakom.

  Gilla

 3. Faller på sin egen orimlighet!
  Både dags-och kvällspress lever av att publicera denna typ av sensationsforskning. Ingen journalist ids granska än mindre fundera över rimligheten i denna typ av forskningsslutsatser än mindre granska underlaget eller premisserna.

  En studie som är upplagd på så lösa boliner som denna kan man manipulera till att ge precis det svaret som beställaren önskar. Slutsatserna av denna studie är särskilt genomskådbara. Den genomfördes visserligen av dem som kallar sig forskare men vetenskapsmän är de inte.

  British Medical Journal låter respektingivande, men då skall man komma ihåg att alla medicinska tidskrifter är direkt finansiellt beroende av läkemedelsindustrin.

  Det är väldigt enfaldigt att tro att något som är publicerat i en s.k ansedd medicinsk tidskift är sanning eller för den delen att allt som inte antas för publikation i samma tidningar är lögn.

  Gilla

 4. Man blir matt av all denna lobbyism för det är väl en viss misstanke att starka krafter ligger bakom den här typen av vinklde undersökningar, för hur ska läkemedelsindustrin överleva om hjärt o kärlsjukdomarna minskar drastiskt?? =)

  Gilla

 5. Att Bristish Medical Journal publicerar sådant skräp är en gåta då de har gott rykte i många läger vad jag förstår. Kanske är de på någon nivå ändå bundna till Big Pharma så de får vara lite lagon politiskt korrekta? Men de ju har kritiserat statiner t.ex vilket man normalt inte gör om übermultinationella pillertrillare är husse.
  Som sagt en gåta är vad det är.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: