Vi behöver det mättade fettet!
juli 4, 2012 kl. 6:06 e m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarerEtiketter: byta, experter, frisk av mat, kolhydrater, läkare, lchf, maten, mättat fett, olja, professorer
Jag brukar alltid hävda att kokosfettet är vår bästa energikälla och som är både läkande och nyttig för kroppen. Kokosfettet består nästan till 100 procent av mättat fett så om ni tror på några av våra professorer och läkare som varnar oss för det mättade fettet så kanske ni ska sluta läsa här.
Jag kan ibland få tillbaka lite knirkande i mina leder i händerna. Vad det beror vet jag inte riktigt men jag antar att jag slarvat, inte med kolhydraterna, utan att jag äter för lite fett. Det svåraste med att byta till LCHF-kosten är att få i sig tillräckligt med mättat fett. Nu kan ju följande liknelse låta lite töntig men vad händer med en bil som inte får tillräckligt med olja? Visst, den skär ihop i allra värsta fall. Med för lite olja och/eller för dålig olja förkortas bilens livstid och dess prestanda sjunker/minskar. På riktigt gamla bilar så skulle motoroljan bytas var 150:e mil. Nu har ju kvalitén på oljan ökat så vi kan köra avsevärt längre nu.
Vad har detta med maten och hälsan att göra? Jo, kvaliteten på vår genomsnittliga mat som vi köper och förbrukar har snarare minskat än ökat om vi jämför med oljan till bilarna. Vi äter t.ex. billig pasta och frukostflingor som till 80 procent består av sockerarter. Vad händer med vår kropp tror ni som inte får någon smörjning från fett utan bara rå energi från sockerarter(kolhydrater)? Det påminner lite om att hälla raketbränsle i en folkvagn, först rusar den iväg som ett spjut och sedan går nog några kolvringar. Vi är helt enkelt inte byggda för så mycket”raketbränsle” som vi stoppar i oss. Vår livskvalité sjunker och vi blir sjuka oftare och lägger på oss vikt tack vare dessa kolhydrater.
Jo, tillbaka till kokosfettet! Efter att jag kännt knirkandet i mina leder i händerna tar jag två teskedar kokosfett. Vad händer då? Det tar kanske 30 sekunder för mig att känna skillnaden, det blir mjukare och lättare att knyta handen. Så fort reagerar min kropp på det nyttiga kokosfettet som är mättat till nästan 100 procent.
Finns det då ingen sanning i det experterna , läkarna och professorerna säger om att det mättade fettet är farligt? Nej, säger jag, det finns ingen sanning i det och heller inga vetenskapliga bevis. Detta under förutsättning att man reducerar sitt eget kolhydratintag till ett minimum. Om man både äter mycket kolhydrater och mycket mättat fett så får kroppen alldeles för mycket energi som naturligtvis inte är bra.
Börja med att köpa hem ett kilo kallpressat ekologiskt kokosfett. Kan du köpa här Crearome.se eller här LCHF butiken. Sedan kan du göra en sats god Fetshot för hela veckan. Om du inte prövat det förut kommer du att bli överraskad över hur mycket det mättade kokosfettet kan uträtta för din kropp. Sköt din kropp lika bra som din bil så går det nog vägen.
10 kommentarer »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Kommentera
Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.
Nu läser jag något intressant i Hälsokostens tidning KURERA, 2/2012, om kokosfett.
…”Ät kokosfett och bränn fett
Kokosfett innehåller upp till 94 % mättade fettsyror, men mättat fett kan se olika ut.
Det finns
– LCT (Long Chain Triglycerides)
– MCT (Medium Chain Triglycerides)
– SCT (Short Chain Triglycerides)
LCT finner vi främst i feta animaliska produkter som korv, bacon och ister. Kokosfett innehåller framför allt MCT och SCT, vilka är vattenlösliga till viss del. De tar en annan väg genom kroppen än annat mättat fett. De absorberas till stor del redan i magsäcken och resten tas sedan snabbt upp i tunntarmen eftersom det inte kräver någon galla för nedbrytning. Därefter går MCT och SCT till levern och används som bränsle där. Det har en termogen (temperatur höjande) effekt som har en aptithämmande effekt. Ytterst lite av dessa fetter går till fettcellerna.
SCT och MCT tillför kroppen snabb energi då det obearbetat går rakt in i mitokondrierna och förbränns. Kokosfett är alltså bättre fettförbränning än andra fetter. Mätt och lätt med kokosfett, alltså!”…
forts…
GillaGilla
Comment by Britt— juli 12, 2012 #
forts…
…”Kokosfett för hälsan
Det är de höga halterna av laurinsyra och kaprylsyra som gör kokosfettet extra intressant ur hälsoperspektiv.
– Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
– Kaprylsyra tillför syra i tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svamp som Candida.
– Kokosfett förbättrar upptaget av de fettlösliga vitaminerna.
– Kokosfett gynnar balansen mellan omega-6 och omega-3.
– Kokosfett är stabilt och tål upphettning mycket bra vilket gör den till ett optimalt matlagningsfett. Det oxiderar först vid 198 grader.
– Kokosfett blir flytande vid 25 grader och kallas då kokosolja.”…
forts…
GillaGilla
Comment by Britt— juli 12, 2012 #
forts…
Det finns en mängd olika märken och man kan välja kokosfett som är smak- och luktfritt eller kokosfett som har kvar både den härliga doften och den exotiska smaken. Det smakrika och doftande kokosfettet är kallpressat ur färsk kokosnöt medan det smak- och luktfria kokosfettet pressas ur torkad kokos.
Välj ekologiskt kokosfett av hög kvalitet. Tänk på att när ett livsmedel är billigt är det alltid någon annan som har betalat för det, på något sätt, någonstans i ledet, innan varan hamnar hos dig…
Fakta om kokosnötter (cocos nucifera)
Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden. Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.”
Näringsvärden per 100 g kokosnöt:
– kokosnötfibrer 9
– energi 1 473 kJ/352 kcal
– kolhydrater 6,1 g
– fett 33,5 g
– C-vitamin 3 mg
– järn 1,8 mg
– protein 3,4 g
– vatten 47 g
GillaGilla
Comment by Britt— juli 12, 2012 #
Tror också att det mättande fettet är bra men har blivit lite rådlös av att mitt kolestrol har ökat till 8,1. Jag har ätit LCHF i över ett år nu. Hade ett uppehåll ett halvår sedan åt jag LCHF över ett år. Mina levervärden har varit förhöjda och de är normala mina andra värden är bra som blodsocker och blodtryck. Doktorn vill sätta in mig på statiner men det vägrar jag att göra. Men en viss oro finns där då endel säger det är farligt med sådanna värden och en del säger att man inte ska oroa sig.
GillaGilla
Comment by Tina Lind— juli 14, 2012 #
Här hos Kostdoktorn finns råd till rådlösa! Snabbkurs i kolesterol.
http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/
GillaGilla
Comment by Vän— juli 14, 2012 #
Hej Tina! jag tolkar det som om du äter LCHF-kost nu och har gjort så i ett år. Jag tror att du kan vara lugn. Jag tror att kolesterolet är som en stötdämpare för kroppen och att vi inte behöver vara oroliga för vissa upp och nedgångar av kolesterolvärdena. Det är sjukvården som har valt att använda kolesterolet som en värdemätare för bl.a. hjärt o kärlsjukdomar. Jag är övertygad om att det handlar om helt andra saker, nämligen sockerarter och att vi får för mycket glukos i blodet som inte används av cellerna. Detta herrelösa glukos(kroppens eget socker) är det som är farligt och grunden för metabola sjukdomar. Du behöver inte vara orolig med din nuvarande kosthållning.
GillaGilla
Comment by Mats L— juli 17, 2012 #
Tack för ditt svar det känns lugnande och jag tror också du har rätt att det är sockret och kolhydraterna som ställer till det för oss. Tror du att jag kanske ska sluta eller minska på grädden och smöret och rikta in mig på att äta kokosfett istället? Jag har också det senaste halvåret haft det mycket stressigt och det kan väll också påverka kolestrolet. Visst hade du höga kolestrol värden ett tag som sedan blev normala?
GillaGilla
Comment by Tina Lind— juli 18, 2012 #
Hej Tina. Visst jag hade mycket högt kolesterol som började c:a 3-4 veckor efter min kostomläggning och fortsatte ett tag. Jag kan inte säga hur länge för jag har inte mätt mina värden eftersom jag anser att det är oviktigt i sammanhanget. Kolesterolet räknas som en byggsten för våra hormoner men riktigt vilken funktion det har eller hur det fungerar egentligen är det nog ingen som vet. Numera har man ju presenterat två olika sorters kolesterol, nämligen ett gott och ett dåligt. LDL och HDL. Tills vi vet mera hur kolesterolet fungerar och hur det påverkar vår kropp så tycker jag att vi ska lägga fokus på det som är verkligt farligt för vår hälsa. Det är förstås den inflammerande funktion som olika sockerarter har. Det ska vi avstå ifrån. Det svåraste med att äta LCHF-kost är att få sig tillräckligt med mättat fett tycker jag. Därför får man ibland schemalägga detta ätande för att det ska bli av. T.ex. ett matsked kokosfett till varje frukost eller en Fetshot(hallon, rysk yoghurt och kokosfett) på kvällen. Kokosfettet är det absolut bästa livsmedlet, tycker jag, och det kan man inte äta för mycket av. Jag känner t.ex. direkt en positiv inverkan när jag ätit kokosfett. Jag känner att jag får smörjmedel i min kropp.
GillaGilla
Comment by Mats L— juli 18, 2012 #
Jag tycker att det är synd att inte doktorn kan se alla fördelar som har blivit av min kostomläggning som t,ex så har jag normala levervärden jag har gått ned 24 kilo samt att mitt sockerberoende är under kontroll. Jag har också mycket mindre värk och är piggare :). Jag vill inte äta statiner som ger en massa obehagliga biverkningar. Så jag fortsätter med min kost. Tack för att du svarade på mina frågor. Mvh Tina
GillaGilla
Comment by Tina Lind— juli 18, 2012 #
Strålande Tina! Det är ju helt otroligt att din doktor inte kan se dina hälsovinster. Är han helt blind eller måste han fylla sin statinkvot? Man undrar ju hur det står till egentligen med vår sjuka vård!
GillaGilla
Comment by Mats L— juli 18, 2012 #