Kantarellomelett och jordgubbar!

juli 9, 2012 kl. 10:50 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

 

Vissa årstider smakar maten som allra bäst. Som dagens frukost t.ex. Vad slår en omelett med smörstekta, färska nyplockade kantareller och därtill färska jordgubbar. Inte mycket slår det och det finaste är att man kan plocka det själv. ”The best things in life are free” var det någon som sa och det är så sant som det är sagt.

Idag på radion fick vi veta att fetman ökar bland 30-60-åringar. Vi fick veta att även diabetes ökar och radiomannen fick det att låta som om fetma är skyldig till att vi får den inflammatoriska sjukdomen diabetes 2. Många som får diabetes är definitivt feta men inte alla. Diabetes 2 har egentligen inte med fetma att göra utan är en kostrelaterad sjukdom på så sätt att kroppen system minskar eller slutar att fungera på grund av för stort tillskott av sockerarter(kolhydrater) som kroppen inte kan tillgodogöra sig. Det blir ett överskott av ”herrelöst” glukos(kroppens eget socker) som vandrar runt i våra blodbanor utan uppgift och mening när kroppens celler har tagit sitt behov. Detta ”socker” , är jag övertygad om, är upphovet till alla metabola(kostrelaterade sjukdomar) som numera finns i hela världen.

Många diabetiker får även andra inflammatoriska sjukdomar som hjärt-kärl, cancer, Alzheimers m.m. De hör ihop och lever av samma bränsle liksom även många ledsjukdomar, allergier, eksem, mag o tarmbesvär, ”kroniska” förkylningar, migrän osv.

Det börjar tidigt med felaktigt kost som inflammerar kroppen. När barnen går över till barnmatsburkar och mamman slutar amma så förändras realtionen mellan fett, kolhydrater och proteiner totalt. Från nära 50-60 procent mättat fett i modersmjölken går barnen över till att äta potatispuré som innehåller knappt 1 gram mättat fett per 100 gram potatispuré. Det är alltså 1 procent mättat fett i barnmatsburken och då frågar man sig vad resten av burken innehåller? Kolhydrater, tillsatser av olika slag men totalt fel slags näring för barnet. Vi är aningslösa och vi tror alldeles för mycket på livsmedelstillverkare och myndigheter som inte fattar sammanhangen.

Visst tror jag att mycket av dagens barndiabetes 1 har sitt ursprung i att föräldrar ger sina barn mat från barnmatsburkar istället för att ge barnen naturlig mat som föräldrarna tillagar själva. I barndomen kan vi också lägga grunden till ett friskt liv med naturlig mat eller, som i mitt fall, ett liv fyllt av inflammatoriska sjukdomar som på slutet kryddades med diabetes 2 och hjärtbesvär.

Min poäng är att det är aldrig försent. Jag har blivit helt frisk från alla sjukdomar utan mediciner bara med hjälp av maten. Till alla småbarnsföräldrar vill jag verkligen poängtera att ni lär er mer om hur maten påverkar hälsan, för barnens skull och för er egen skull.

Jag började detta inlägget  med kantarellomelett och jordgubbar och avslutar också med det. En omelett är tusen gånger bättre för barnet än en dyr barnmatsburk som inte innehåller det som människan behöver. Livsmedelsverket, som har förmedlat den stora fettskräcken i alla år, har en stor skuld till att många föräldrar tror att ”maten” i barnmatsburkar är nyttigare än den de kan laga själva.

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Helt aningslös har man varit när det gäller maten och maten betydelse för både kropp och själ. Idag såg jag på Svt:s hemsida om ”Många har diabetes…”.
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/manga-ovetande-om-sin-diabetes

  Även så i Kina och Indien!

  Gilla

 2. Hej, Mats!
  Du är alltid klar och tydlig i Dina tankegångar. Så även nu. Du har dessutom alltid rätt i Dina funderingar (Du är kongruent med verkligheten!) även om Du förenklar ibland.

  Jag funderar på om det går att sända detta inlägg som ett öppet brev till en lämplig politiker. Jag menar att t. o. m. en politiker med hjälp av Dina formuleringar kan förstå att kostens innehåll har en basal roll för medborgarnas hälsa, och så äntligen reagera!

  Vad tror Du själv?
  Julihälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

  • Jag håller med dig Rolf! Lämpliga mottagare kunde ju vara riksdagens Socialutskott. Här är allas e-postadresser:
   http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Socialutskottet/Ledamoter/

   Gilla

   • Fantastiskt, vi kan ju börja mailbomba dom med mina inlägg. Två om dan, räcker det? /Mats

    Gilla

  • Hej Rolf, Du får använda vilket som helst av mina inlägg om du alltid refererar att inlägget kommer från mig. Sätt igång och mailbomba dom bara!
   /Mats

   Gilla

   • Det ska vara alla på en gång, och det ska alla se samtidigt, annars hamnar mailet gärna i någons mapp och blir medvetet bortglömt. Dessutom ska en kopia gå till Socialutskottets registratur.

    Du kan väl skriva ihop ett särskilt inlägg som just riktar sig till Socialutskottet, typ som ett Öppet brev.

    Gilla

   • Bra idé. Det ska jag göra. Nu ska vi resa bort en vecka.Får se hur mycket bloggande det blir. Ha det skönt i sommar! /Mats

    Gilla

 3. Självklart är jag med i svängen. Men styra och ställa är jag ”för liten” för (typ inga inga kontakter, ingen erfarenhet av just en sådan här verksamhet). Jag tackar Dig 40-talist för att Du också hakar på och vet lite vägar man kan gå.

  Detta måste hanteras av väldigt många aktörer!!! Organisatör? Mats? Är ”mailbombning” en bra väg att gå? Väcker det inte aversion i de kretsar man vill nå.

  Mats, ta det lugnt nu en vecka eller två så drar vi igång någonting i augusti.

  Julihälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: