Tillbaka från semestern!

juli 18, 2012 kl. 10:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Hur har man det i andra andra länder med maten och hälsan? Nyss hemkomna från en liten tripp till Grekland så förstår man ju att kunskapen, både bland restauranger och kunder, är minst sagt låg. Vi som hade ”all-inclusive” förundrades över folks matval. Många valde bröd, pommes frites och friterade potatis och en liten bit kött och grönsaker som garnering. Jag såg ungdomar som blandade pommes frites och pasta till huvudrätt och glass till efterrätt. Inget kött och ingen fisk alls tog dom.

Visst borde det vara självklart att man som förälder sätter sig in i hur maten påverkar hälsan och framför allt att fel mat kan grundlägga en kommande ohälsa för barnen i vuxen ålder. Men det är faktiskt inte så lätt att vara förälder och måna om sina barns hälsa eftersom informationen från myndigheter (läs Statens Livsmedelsverk) går stick i stäv mot vad åtminstone jag anser som hälsosam mat.

Det börjar redan i spädbarnsåldern när mamman ammat färdigt och det är dags för välling och barnmatsburkar. Visst tror vi att maten som finns att köpa i form av välling och barnmat på burk är den allra bästa och helt anpassade för våra små. Så tror nog de allra flesta föräldrar men ack så fel de har.

Barnmaten är inte anpassat för barnen utan för att sälja stärkelse och spannmålsmat så dyrt som möjligt, paketerat så att föräldrarna uppfattar det som om livsmedelsindustrin vill våra barn väl. Från cirka 50 procent fett i mammans mjölk kan barnet plötsligt få i sig endast 0,5 procent mättat fett i vissa barnmatsburkar med t.e.x. potatispuré. Man kan ju fråga sig vad den burken innehåller mer än 0,5 procent fett?

Från bröstmjölk till välling är steget inte långt men hur nyttigt är detta steg? I vällingen finns det oftast ett stort överskott av kolhydrater medan bröstmjölken består av fett till övervägande del. Jag menar att småbarnsföräldrar blir lurade att låta sina barn äta kolhydratstinna produkter istället för att äta mer naturlig mat. Kan det vara så att man grundlägger en livslång ohälsa redan i unga år genom ohälsosam mat?

Hur är det med barndiabetes? Hur grundläggs den? Det är en fråga som vårt Livsmedelsverk borde fundera över! På Livsmedelsverket hemsida står att barn 1-2 år ska äta lättmargarin på smörgåsen. Med vilken rätt kan de ge sådana kostråd? De är dessutom skattefinansierade av oss. Det är verkligen inte lätt att vara föräldrar med sådana myndigheter!

Kan man ge småbarn kokt broccoli doppat i smör? Visst kan man det och barnet tycker om det också. Jag har sett det på nära håll.

Jag är helt säker på att min egen 40-åriga sjukdomskarriär grundlades i mycket unga år. Först när jag totalförändrade min kost så bytte livet skepnad, från ständiga förkylningar och inflammationer till ett starkt immunförsvar som inte verkar släppa något över bron.

Kontentan av det här är att våga ge barnen naturlig mat. De mår bra av det. Glöm inte det viktiga fettet och lägg ner vällingen som är full av sockerarter.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Helst vill man inte läsa det du skriver därför att man blir så fullständigt rasande på våra försvarslösa barns vägnar. Så drabbar det även det egna samvetet. Visst har jag fött upp mina barn och även barnbarn på Semper och Findus välling. Visst har de även fått barnmat på burk. ”Tänk så snäll industrin är som underlättar för oss föräldrar.” ”Visst bor vi i den bästa av världar”.
  Det sorgliga är att man så sent i livet inser att man låtit lura sig. Jag säger inte blivit lurad, därför att trots allt fanns det några kloka människor som inte lät lura sig och avstod från industrimat. Dem kunde jag ha lyssnat på.

  Dr Björn Hammarskjöld säger många kloka saker. Bland annat att sockerinnehållet i välling är det samma som SIA:s gräddglass. Jag vågar tillägga att om det är riktig grädde i glassen så är den överlägsen vällingen näringsmässigt.

  En annan klok doktor är Tore Persson som skriver att genom att droga våra barn med socker,
  ”vi inte bara dukar för död åt våra barn, vi tvingar dem att gräva sina gravar med tänderna. Gör vi detta för att vi inte begriper bättre, för att vi vill våra barn illa eller är vi bara dumma i huvudet – på riktigt?”

  Om inte barnen kan älska Dig utan att Du mutar dem med socker. Vad är då den kärleken värd?

  Apropos välling, så jag kan inte låta bli att berätta om en föreläsning jag var på, som riktade sig till frustrerade föräldrar till överviktiga barn. En orolig mamma med ett överviktigt förskolebarn barn undrade om hon kunde fortsätta att ge sitt ge sitt barn välling när hon skulle gå och lägga sig.
  Det gick bra enligt dietisten, men hon kunde minska på mängden.

  Man anar av svaret att dietisten var medveten om vällingen effekt på vikten men å andra sidan kunde hon inte förstöra affärerna för Livsmedelsindustrin och dessutom var premisserna för hela föreläsningen att det är fett man blir fet av och att det är portionerna som måste minskas på och att basen skall vara kolhydrater.

  Ibland tycker jag synd om dietisterna. Som måste krumbukta sig och försöka kompensera sina både ovetenskapliga och oförnuftiga kostråd genom att vara så käcka, trevliga, tillåtande och ha snygga pp-bilder.

  Gilla

  • Hej Margareta. Tack för din kommentar. Dina är alltid kloka. Läs gärna ovan om Tina som gjort fantastiska hälsovinster men ändå ser hennes läkare inte detta utan försöker trycka i henne statiner. Hur sjuk är vår vård?

   Gilla

 2. Såg en väldigt intressant naturdokumentär om den australiska röda kängurun på flyget till Low Carb Cruise. Kängurun ammar både en nyfödd unge (närmast ett embryo) i pungen och förra säsongens större unge. Hon har två olika spenar för respektive unge. Den nyfödda får mjölk som är High Carb Low Fat (raketbränsle för snabb tillväxt) medan den äldre ungen får LCHF-mjölk.

  Livsmedelsverket har kommit fram till exakt den motsatta slutsatsen som evolutionen av den röda kängurun lett fram till. Små ungar ska äta mycket fett (bröstmjölk) men så fort de blir äldre ska de dricka lättmjölk. Evolutionen eller Livsmedelsverket… vem ska man lita på?

  Gilla

 3. Intressant och mycket klokt!

  Gilla

 4. Äggmjölk borde vara ett perfekt alternativ till välling och då kanske lite kokosfett i, så barnet fortsätter att få i sig laurinsyra.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: