LCHF-central vs Vårdcentral! Vem vinner?

juli 30, 2012 kl. 10:36 f m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Dagen LCHF-frukost. Tre stekta ägg, en Fetshot, två skivor hassel och valnöts bröd (utan mjöl givetvis) med mycket smör och ost (använd osthyvel för bägge)  och kaffe. Din LCHF-frukost!

Låt oss tänka oss en situation där man byter ut vårdcentralerna i Sverige mot LCHF-centraler. Det betyder att alla med diabetes, allergier, hjärt-kärlbesvär, Alzheimer, eksem, förkylningar, influensa, magproblem, migrän och alla andra tänkbara inflammatoriska sjukdomar fick bege sig till LCHF-centralen istället för till Vårdcentralen. Låter detta skruvat? Vänta bara, det kommer mera!

På LCHF-centralen får man information av en kostrådgivare hur olika sorters mat påverkar hälsan. På LCHF-centralen får man hjälp med att fasa ut/bort olika sorters läkemedel mot rätt sorts mat. Där får man lära sig att människokroppen inte tål den mängd kolhydrater som varit vanligt att äta under stora delar av 1900 och 2000-talet. Andelen sockerarter som kroppen måste bearbeta är för hög och innebär att det egna immunförsvaret försvagas. Därmed blir man mottaglig för alla sorters infektioner som ständigt finns i vår närhet. Vi får lära oss att vår kropp fungerar bättre med att konsumera energi från fett och protein istället för från kolhydrater(sockerarter). Immunförsvaret blir starkt av den fettrika kosten och vi belastar inte samhället med höga sjukvårdskostnader.

I  svåra fall så kan man bli inlagd på LCHF-centralen eller på Friskhuset som det också kallas. De särskilt svåra fallen har ofta en långt gången inflammatorisk sjukdom som diabetes, hjärta-kärl eller t.o.m. cancer. På Friskhuset får patienterna en strikt kost som mest består av naturliga fetter och protein. I stort sett är alla sorters sockerarter bannlysta. Detta beror på att man vet att om kroppens energi kommer ifrån fett så minskar belastningen på kroppens olika organ och ämnesomsättningen förbättras. Därmed har de olika inflammationerna i kroppen inget bränsle att leva på och följaktligen så självläker besvären.

Den övriga sjukvården som jobbar med kniv och kemiska mediciner får allt mindre att göra under tiden som LCHF-centralerna och Friskhusen blir allt mer populära. Ibland kan LCHF-centralerna och sjukvården samarbeta när det gäller att ta bort tumörer och liknande. Vid dessa situationer får opererade cancer-patienterna strikta kostprogram för att underlätta för kroppen att tillfriskna.

Kan ovanstående scenario bli verklighet? Javisst, att det kan bli så är i varje fall min uppfattning. Det pågår ett paradigmskifte i synen på hur våra livsmedel påverkar vår hälsa. Allt eftersom fler människor får upp ögonen för hur man kan bli frisk av mat så kommer kraven på vår sjukvård att öka. Vi kommer att efterfråga riktig friskvård och vi kommer inte att vilja betala för sjukvård och kostråd som står i direkt motsatsförhållande till människors hälsa.

För den som inte kan vänta tills detta paradigmskifte inträffar kan välja LCHF matkasse!

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. En tankevidgande bild av hur den s.k. vården kan komma att utvecklas.
  Bravo bravo!

  Gilla

  • Tack Mats! Det var lustigt, jag läste just ditt inlägg på kostdemokrati.se om sjukvården verkligen vill att patienterna ska bli friska. Då plingar det till i kommentarerna till min blogg och där är du.

   Gilla

 2. Mats, detta är en vision att arbeta för och framtiden ser verkligen ljusare ut. Hur få sjukvårds politiker att vakna upp och inse hur världen fungerar i verkligheten.

  Gilla

 3. Klockrent Mats 🙂

  Idag en utopi men murar kan rasa snabbt när sprickorna i dom blir för stora

  Gilla

 4. Javisst, varför inte. När någon blir sjuk idag, verkar många leta efter sätt att bota symptomen istället för de egentliga orsakerna. Visst, LCHF och även paleo kan inte bota allt, men det är en bra början.

  Gilla

 5. Jösses… Ju mer jag läser på diverse LCHF-bloggar, desto mer växer känslan av att ni verkligen lever i en närmast sekteristisk tillvaro med paranoida konspirationsteorier. Ni har upptäckt sanningen, skådat ljuset och nu finns inget annat. Det är ”paradigmskiften” och det är ”kolhydratslobbyn” hit och dit. Jag tycker också att kostfrågor är intressanta, det finns all anledning att ifrågasätta och ompröva rådande rekommendationer för att på så vis utvecklas vidare. Men ni är så ivriga och övertygade att minsta lilla tvivel från ”motståndarna” är tecken på bakåtsträvande och ”rädsla för att inse sanningen”. Jag är otroligt fascinerad av hur LCHF på kort tid gått från diet till livsstil till kulturell identitet och en indelning av världen i ”vi och dom”. För ett par år sedan predikade ni fettkosten som en hälsofrämjande vana, nu är det plötsligt lösningen på all världens sjukdomar, ett alternativ till ”den så kallade vården”. Ni har helt enkelt fått hybris! Sekteristisk hybris! Vart ska detta sluta??

  Gilla

  • Ja du Albert, verkligen kul att du läser LCHF-bloggar. Jag kan faktiskt hålla med dig till viss del i dina åsikter. Visst låter det lite väl konspiratoriskt ibland i LCHF-bloggarna. Men du ska veta att detta är vår enda plattform att nå ut till människor. Vi har inte tillgång till TV eller tidningar. Anledningen till att det blivit så här är förstås att vi som driver dessa bloggar har upplevt fantastiska hälsovinster tack vare LCHF-kosten som sjukvården helt resignerat för. Mina hälsovinster som innefattar att jag blivit frisk från diabetes, hjärta-kärlsjukdom och ”kronisk bronkit” med många fler besvär gör att jag gärna vill dela med mig till andra som befinner sig i en liknande situation som jag gjorde. Tyvärr har många av oss insett och upptäckt att det är mäktiga ekonomiska krafter som styr vår sjukvård och våra läkemedel. Faktum är att man kan ifrågasätta om de verkligen vill att vi ska bli friska, och framför allt inte av mat. Du får gärna kalla det hybris, det är ditt val, men faktum är att LCHF-kosten fungerar och svåra metaboliska sjukdomar som diabetes, hjärta-kärlbesvär med flera sjukdomar inte får fäste när människor äter LCHF-kost. Svaret på din fråga hur det ska sluta är upp till enskilda människor. Vi informerar om vilka hälsovinster man kan göra med LCHF-kosten och därefter fattar människor egna beslut.

   Gilla

 6. Läser sporadiskt din blogg och tycker den är mycket intressant! Vad gäller just lågkolhydratkost har jag själv ätit detta i ca 4 månader har personligen märkt flera positiva effekter så som en mage som inte längre krånglar (inga mer gaser i magen), en hy som är mycket bättre då jag inte längre behöver använda hudkrämer mot torr hy och inte längre får några finnar, jämnare energinivåer under dagarna och framförallt en viktnedgång på 11kg utan förändrade träningsvanor! Men jag blir fundersam när jag läser detta inlägg. Du skriver att människor med en rad sjukdomar, bland annat eksem, ska sluta gå till vårdcentralen och istället äta lchf-kost. Jag har själv under flera år haft problem med just eksem och då i hårbotten. Jag får stora röda kliande fläckar och stora mängder mjäll och har varje gång fått behandla detta med starka mjällschampon och krämer från apoteken för att få bukt med problemen. Som jag skrev så har jag nu ätit lågkolhydratkost under 4 månader men inte märkt att detta gett någon effekt på mina eksemutbrott då jag nyligen drabbats igen…

  Jag är positiv till lågkolhydratkost då jag själv märkt positiva hälsoeffekter. Men kan du förklara hur detta kostval skulle få effekt på mina eksemutbrott?!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: