En fråga om eksem?

augusti 5, 2012 kl. 6:58 e m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

 Bilden är bara ett exempel på icke inflammerande mat!

Nedan väljer jag att publicera en kommentar och en fråga från en läsare som säkert många människor undrar över. Mina kommentarer kommer direkt efter.

”Läser sporadiskt din blogg och tycker den är mycket intressant! Vad gäller just lågkolhydratkost har jag själv ätit detta i ca 4 månader har personligen märkt flera positiva effekter så som en mage som inte längre krånglar (inga mer gaser i magen), en hy som är mycket bättre då jag inte längre behöver använda hudkrämer mot torr hy och inte längre får några finnar, jämnare energinivåer under dagarna och framförallt en viktnedgång på 11kg utan förändrade träningsvanor! Men jag blir fundersam när jag läser detta inlägg. Du skriver att människor med en rad sjukdomar, bland annat eksem, ska sluta gå till vårdcentralen och istället äta lchf-kost. Jag har själv under flera år haft problem med just eksem och då i hårbotten. Jag får stora röda kliande fläckar och stora mängder mjäll och har varje gång fått behandla detta med starka mjällschampon och krämer från apoteken för att få bukt med problemen. Som jag skrev så har jag nu ätit lågkolhydratkost under 4 månader men inte märkt att detta gett någon effekt på mina eksemutbrott då jag nyligen drabbats igen…

Jag är positiv till lågkolhydratkost då jag själv märkt positiva hälsoeffekter. Men kan du förklara hur detta kostval skulle få effekt på mina eksemutbrott?!”

Hej, jag har skrivit på den här bloggen i 2,5 år och beskrivit framför allt mina egna hälsovinster av LCHF-kosten. Jag är häpen och överraskad över hur mycket kosten betyder för hälsan, framför allt min egen hälsa. Jag har skrivit ungefär 300 inlägg om bl.a. detta på Fet Hälsa-bloggen. Din fråga om hur kan kan bli frisk från eksem är intressant och det ska bli mig ett nöje att svara på den.

Jag väljer att beskriva hur min sambo blivit frisk från eksem som hon lidit av sedan tonåren. Hon närmar sig 50 och hon har inte haft eksem i händerna sedan 2 år tillbaka. Vi började äta LCHF-kosten samtidigt, för 3,5 år sedan. Jag har varit extremt strikt med kosten bara för att kunna vara säker på om kosten är en avgörande faktor för att bli frisk från inflammatoriska sjukdomar. Min sambo har inte varit lika strikt men ändå så släppte eksemen som hon haft sedan tidiga tonåren efter 1,5 år med LCHF-kost. Hennes eksem var väldigt otäcka eftersom  det varade sig efter sår på insidan av händerna. Hon har verkligen spenderat pengar på krämer av olika slag för att överhuvud taget stå ut med smärtan från såren.

Läkarna skrev ut cortison i mängder till henne för att hon skulle orka med vardagen. Idag är min sambo lika strikt som jag med kosten för hon har upptäckt att hon mår bäst av det. Det är inte många kolhydrater som slinker med och numera tar hon kokosfett för invärtes bruk. Eksemet har inte kommit tillbaka och dessutom har hon blivit av med sin migrän som hon också haft i många år. Migränen försvann nästan omgående efter kostbytet.

Vidare har många personer hört av sig till denna bloggen och meddelat att även de gjort stora hälsovinster som inkluderar eksem när de bytt till LCHF-kosten.

Jag är övertygad om att exempelvis eksem, allergier, migrän, magproblem, m.m. och i svårare fall diabetes, hjärta-kärlsjukdom, cancer är signaler från kroppen att nu räcker inte vårt immunförsvar till. Vi måste göra en livsstilsförändring och då särskilt minska ner mängden av kolhydrater och i motsvarande grad öka mängden naturligt fett. Då minskar inflammationerna i kroppen och immunförsvaret stärks. Massor av människor har upptäckt att de plötsligt blivit av med t.ex. allergier när de gick över till LCHF. Min poäng är att alla dessa inflammatoriska sjukdomar hänger ihop, har släktskap med varandra och den gemensamma nämnaren är socker, ett överskott av glukos i kroppen som hindrar immunförsvaret att agera. Läs om hur kroppen ger oss signaler på att allt inte står rätt till!

Läs om hur allergin försvann!

Fyra månader är inte så lång tid. Tänk på hur lång tid du har ägnat åt att inflammera kroppen med för mycket kolhydrater! Häng i är mitt råd och du kommer att bli positivt överraskad. I min bok Frisk av mat har jag utvecklat resonemanget om inflammationer i kroppen som inte läks och om hur immunförsvaret blir försvagat.

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/18/coconut-oil-improve-hair-health.aspx?e_cid=20120418_DNL_art_1

  Någonstans har jag läst att kokosolja är bra vid behandling av mjäll. Mjäll är ju en svampinfektion så låter logiskt med kokosolja. Det kan aldrig vara fel att pröva med kokosolja. Däremot kanske man skall vara försiktig med mjällshampoo. Mina barnbarn hade böjveckseksem som jag behandlade jag kokosolja lokalt. De försvann.

  Gilla

 2. Jag tror frånvaron av gluten har stor betydelse. Själv var jag tyvärr tvungen sluta med komjölksprodukter för att bli av med min Rosacea, även denna en typ av inflammatirisk sjukdom. Vissa är känsliga just för komjölk och mina besvär blev värre av all ost smör å grädde. Nu äter jag fetter av typen kokosfett( från hälsokosten, inte det härdade i matbutiken)olivolja, avokado och tack o lov går det bra med get o fårost (äkta Feta ost) då dessa ej innehåller samma typ av mjölkprotein(komjölk=A1+A2, get o fårmjölk= A2). Annars fungerar Lchf i stort sett bra. Det finns ju sojamjölk o havremjölk också. Magnesiumtillskott kan också vara bra att ta vid övergång t Lchf.

  Gilla

 3. Jag har haft problem med vete och gluten utan att veta om det förrän alldeles nyligen och kan få en hel del olika hälsoproblem om jag äter det. När jag började med LCHF så försvann problemen och jag trodde då att det var kolhydraterna som var problemet. Sen när jag slutade med LCHF pga. några olika hälsoproblem och började äta kolhydrater mestadels potatis och frukt så gick jag vare sig upp i vikt eller fick några problem av det utan tvärtom kände mig bättre. Lika övertygad som Mats verkar vara att kolhydrater är farliga lika övertygad är jag numera att kolhydrater i sig inte är farliga för vikten eller hälsan.

  Gilla

  • Hej Henrik, grattis att du mår bättre. Vete och gluten innehåller väldigt mycket kolhydrater så det förvånar inte mig att du får hälsoproblem av det. Du kanske tillhör skaran som tål lite mer kolhydrater. Det är stor skillnad mellan kolhydratinnehållet i potatis och vete.

   /Mats

   Gilla

   • Men han skriver ju att han gissar att det är gluten som var boven i hans fall, inte kolhydrater per definition. För det tror jag också låter mer logiskt överlag. Jag tror faktiskt att det är just frånvaron av gluten i er kost som kan vara anledningen till alla hälsovinster ni pratar om. Har ni provat med en glutenfri kost innan ni uteslöt ALLA kolhydrater? Jag kan verkligen inte förstå den här kolhydratsskräcken och tvärsäkra påståenden om att kolhydrater orsakar inflammationer i kroppen, när det inte finns några vetenskapliga belägg för det. Beviset verkar ju mest vara personliga upplevelser som kanske egentligen handlar om exempelvis glutenintolerans, snarare än någon allmän kolhydratsallergi.

    Gilla

   • Hej Arvid. Du har rätt om flera saker tycker jag. Vi vet inte exakt om det är kolhydraterna som är boven i dramat utan bara att vi blivit friska när vi minskat på kolhydrater och ökat fettintaget. Exakt vetenskap är svårt och kan vi lita på alla som säger att blivit friska med LCHF-kosten? Det kanske är en konspiration från andra hållet. Tvärsäkerhet är svårt att lita på det medger jag. Men jag brukar skriva om mina egna hälsovinster och nu senast om min sambos hälsovinst från sitt eksem. Det som har hänt i min kropp är jag fullständigt säker på även om jag tvivlat ibland under resans gång.

    Frågan är om alla tusentals personer som beskriver hur de blivit friska med hjälp av LCHF-kosten kanske fabulerar?
    Underskatta inte personliga upplevelser och erfarenheter. Det är så vi byggt upp vårt samhälle.

    Gilla

 4. Jag hade också kliande fläckar som fjällade i hårbottnen, vilka försvann efter bara några veckor på Lchf kost. Tror dock att det kan ta sin tid. Mina andra besvär som värk är inte helt borta ännu, men jämfört med för ett halvår sedan är jag i himmelriket!

  Gilla

  • Väldigt roligt att höra om dina hälsovinster tycker jag Lella! Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Tack detsamma! 🙂

    Gilla

 5. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the
  site is really good.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: