Inte en stavelse om kosten!

augusti 13, 2012 kl. 6:09 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Vilken är den största skandalen i svensk sjukvård? Det finns säkert mycket att välja på men här är en svårslagen variant. Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för diabetes 2 presenteras här. Jag vet att ni inte orka läsa allt skräp som står på den sidan. Jag ska försöka beskriva kontentan ändå. Sammanfattningsvis kan man konstatera att där inte finns en enda stavelse om kostens betydelse för diabetes 2 patienter. Den enda livsstilsförändring som nämns, förutom sprutor och tabletter, är rökstopp för diabetespatienter. Detta trots att tusentals patienter redan blivit friska, besvärsfria, genom ett byte till LCHF-kost. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta eller bli deprimerad/alternativt förbannad.

Läkemedelsverkets rekommendationer är att sänka glukosnivån i blodet. Det gör man på kemisk väg med diverse tabletter och sprutor. Tanken att sänka sockerhalten är helt riktig men varför, i herrans namn, rekommenderar man inte en kostförändring bort från sockret och kolhydraterna som ju är en sockerart, eller hur Paulo Roberto? Om människor lider av sockersjuka så rekommenderar man inte att ta bort det som gör dig sjuk? Nej då, istället ska du sänka dina sockernivåer(glukosnivåer) på konstgjord kemisk väg. Detta har ännu inte fungerat någon gång.

Istället för att rekommendera vissa dyrare läkemedel så föreslår man andra lite billigare typer och slår sig för bröstet att man på det sättet har sparat 112 miljoner kronor. Ingen enda liten läkare eller forskare nämner ens ordet kost. Hur mycket de hade kunnat sparat av skattemedel i form av riktiga kostrekommendationer till diabetiker vet ingen men vi pratar om miljarder kronor. Nedan kan du se alla läkarna som fullständigt nonchalerar det enda som fungerar, nämligen LCHF-kost eller Stenålderkost eller helt enkelt naturlig mat utan en massa processade sockerarter. Den siste idioten är ännu inte född! Om du har diabetes 2 skall du undvika nedanstående läkare. Låna en bok om LCHF-kost på biblioteket istället!

Professor, överläkare Peter M Nilsson Institutionen för kliniska vetenskaper Universitetssjukhuset MAS 205 02 Malmö

Forskare Margareta Norberg Epidemiologi och Folkhälsovetenskap Norrlands universitetssjukhus 901 85 Umeå

Med dr Annika Ekbom Schnell Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala

Distriktsläkare Jan Stålhammar Eriksbergs vårdcentral 752 43 Uppsala

Medicinsk utredare Björn Södergård Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 55 171 11 Solna

Docent, överläkare Alexandre Wajngot Centrum för allmänmedicin Karolinska universitetssjukhuset/Huddinge 141 86 Stockholm

Docent Per Wändell Centrum för allmänmedicin Karolinska universitetssjukhuset/Huddinge 141 86 Stockholm

Professor, överläkare Claes Göran Östensson Kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes Karolinska universitetssjukhuset/Solna 171 76 Stockholm

Docent Carl Johan Östgren Vårdcentralen Ödeshög 599 31 Ödeshög 18

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bra blogg i sammanhanget på ICA-Kurirens hemsida: ”Kolhydratproblem”
  http://www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp–Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/?BlogEntry=26068&ExpandComments=true#Comments

  Gilla

 2. Bäste Mats!
  Det är bara att låta ilskan rinna till och krafsa och riva underifrån. Det där vansinnet Du skriver om, Mats, går inte att komma åt uppifrån eller jämsides. Men nerifrån där miljoner svenskar framöver agerar genom att köpa rätta livsmedel och skaffa sig kunskaper. När vi blir många och fått in framsynta medlemmar i kommitéer och beslutande organ i ”etablissemanget” så kommer ändringen så småningom. Men det tar tid och medan den går är det bara att vara envis och köra på som Du gör. Det duger inta att bli trött och uppgiven i detta sammanhang, vilket kan ligga nära till när man noterar vilka krafter som vill hålla kvar status quo.

  Augustihälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 3. Transnationella storbolag äger de svenska myndigheterna, medborgarna måste se om sitt eget hus. Du gör ett bra jobb i att upplysa om vad som gäller på kostfronten.

  Vill ni veta vad man kan göra? Kolla på ”THRIVE the Movie”.

  Gilla

 4. Filmen är ett helhetsgrepp om vad som försigår i vår värld, man kommar att bränna ut sej om man bara tänker på t.ex kost då det bara är en liten del av vad som försigår där ute, allt hänger ihop, hoppas kunna ge dej en ide’ om den större bilden, har hjälpt mej kan jag säga.

  Tack för en inspirerande och bra blogg 🙂
  Mycket nöje

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: