Mulliga barn!

augusti 23, 2012 kl. 10:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Känsligt, mycket känsligt att diskutera detta. Det är inte så konstigt eftersom föräldrar har stora samvetskval att de på något sätt har gjort fel med mathållning och annat när deras barn visar sig bli mulliga. En ny organisation, Mulliga barn, reser runt i Sverige och har gratis föredrag till föräldrar om vad de ska göra åt problemet. Daniel på LCHF matkasse Facebook var vänlig nog att ta upp frågan.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit ett referat från en sådan föreläsning. Läs den tycker jag. Organisationen Mulliga barn företräder den officiella versionen att barn ska äta enligt Tallriksmodellen och att energi in är lika med energi ut. Den teorin företräder även kända läkare som Claude Marcus och Stefan Rössner. Deras metod går ut på att barn ska äta mindre och röra på sig mer. Det handlar alltså inte om vad man stoppar i sig enligt dessa läkare. Som alla vet har detta aldrig fungerat och barn blir allt mulligare liksom att diabetes ökar bland barn.

När läkare, sjukvård, Livsmedelsverk och andra inte ser några positiva resultat av sina kostråd är det lätt att skuldbelägga barn och föräldrar genom att påstå att de äter för mycket och rör sig för lite. Nu vet ju många av oss som sysslat med dessa frågor under några år att det nästan alltid handlar om vad för slags energi vi stoppar i oss.

När kroppen ständigt får olika slags spannmål, mest Vete, så tror vår kropp att jaktlyckan har varit dålig och att vi får vara rädda om fettet på kroppen. Andelen kolhydrater i vår nuvarande spannmålskost är så hög att det nästan kan jämföras med att äta samma mängd godis varje dag. Läs gärna inlägget om hur dagens moderna vete påverkar våra kroppar. Å andra sidan när kroppen får regelbunden tillförsel av naturligt fett och protein reagerar kroppen med att tro att jaktlyckan är god och tillgången på föda verkar vara god. Därför har jag råd att avstå, behöver inte spara, det viktiga kroppsfettet. Därmed kan det paradoxala inträffa att ju mer fett man äter desto smalare blir man tills man hittat sin trivselvikt (kroppens ideala vikt).

Som motvikt till organisationen Mulliga barn, som tyvärr verkar vara felinformerade och inte insatt i modern forskning, så rekommenderar jag Jennys familjeutbildning som riktar sig till familjer med barn. Denna familjeutbildning ingår också i Jennys familjekasse som LCHF matkasse börjar leverera i september men den går också att beställa utan matkassen. Om du är intresserad så gör en intresseanmälan här på LCHF matkasse.

Du kan läsa mer om dessa frågor i min bok Frisk av mat.

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Anna Linda Brånell som äger plastikoperationsforum. se och är moderator utlämna sitt eget barn Medea på sitt eget forum plastikoperationsforum. se. Det är oetiskt och dåligt föräldrasjkap!. Så ska ingen mamma bete sig!
  Marina/moderator (Anna Linda Brånell) skriver 2011, mars29-23:01
  ”Jag har en liten smått mullig dotter som hela tiden känner sig tjock och ofta ful, och jag försöker allt jag kan att ge henne en rimlig kravnivå på sig själv, att inte sätta = mellan snygg och bra, och varje gång hon säger att nån är snygg så frågar jag, Jaha, men är han/hon snäll/trevlig då? Hon vet inte att jag är opererad och jag gör vad jag kan för att dölja det för henne än så länge, för jag vill inte ge henne fler anledningar att ifrågasätta sitt utseende… Men det lär ju komma fram.”

  Linda Brånell DU matar din dotter Medea det är DITT ansvar!
  Linda Brånell (Marina) det är väl ändå DU som ger maten till din dotter Anna Medea. Och så kallar du Medea för ”smått mullig som hela tiden känner sig tjock och ful.” Vad är det för mamma som skriver så Linda! Skärp dig! Det är DU Linda som har satt din dotter Medea i den situationen.
  Och Linda (Marina) har en upprörande dubbelmoral. Du berättar inte om dina egna skönhetsoperationer och de är många för Medea samtidigt som du inte vill ge henne ”så att hon (Medea) inte får fler anledningar att ifrågasätta sitt utseende.” Och, ja din dubbelmoral lär komma fram för Medea.

  Jag blir så upprörd av mammor som du!

  Mycket olämpligt beteende för en mamma! Kanske projicerar hon sina problem på dottern? Jag menar, mamman opererar brösten, fettsuger sig osv många gånger och samtidigt ger hon flickan fel diet så hon blir fet. Flickan får ”bära” mammans problem med sin egen självbild?
  Jag hoppas verkligen att flickan kan få stöd av en annan mogen vuxen!

  Mamman Linda skulle behöva läsa din bok!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: