Maj-Lis är tillbaka i rutan!

augusti 30, 2012 kl. 12:56 e m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

nyhetsmorgon

 

Maj-Lis Hellenius och Charlotte Erlansson är ofta anlitade experter om kost och hälsa. Tyvärr är de felinformerade och kommer troligtvis inte att ändra sig förrän de får en egen metabol sjukdom som t.e.x. Timothy Noakes, upphovsmannen till kolhydratladdning.

Tänk att ha studerat 200000 nya undersökningar om kost och hälsa som tillkommit efter 2000 och ändå ha lärt sig så lite. Professor Maj-Lis Hellenius, som tydligen följt mitt råd och tagit en timeout för att läsa in sig på alla nya studier som kommit, är tillbaka som tyckare i TV-rutan. Med tanke på antalet studier som nagelfarts är det inte så konstigt att hon inte synts till i Tv-rutan på senare tid. Det är Livsmedelsverket eller Livsfarlighetsvärket, med Göteborgshumor, som kommit med nya kostråd. Maj-Lis har utvalts att förmedla dessa nya kostråd i TV-rutan. Som vanligt varnar man för mättat fett, t.ex. smör, och vill istället att vi ska äta flytande fett som margariner. Detta är nonsens och 200000 studier är också nonsens om de kommit till slutsatsen att smör är farligt. Som jag skrev i ett annat inlägg kom Värlshälsoorganisationen WHO till slutsatsen att smör inte alls är farligt utan snarare tvärtom.

Jag blir upprörd av detta schackrande med fakta. Vilka intressen representerar Livsmedelsverket och Maj-Lis Hellenius. Ser ni inte, hör ni inte och läser ni inte om alla hälsovinster som görs med LCHF-kost?

Det är i stort samma gamla kostråd som tidigare. Pasta är ok om man inte äter för snabba kolhydrater. Hur snabba är dessa tro? Och hur långsamma är de långsamma kolhydraterna? Blir de inte till samma produkt i magen, dvs glukos, som kan inflammera kroppen?

Frukt och grönt är samma produkt enligt Livsfarlighetsvärket! Det är ju en himmelsvid skillnad och visar bara på den brist på kunskap som finns och ovilja till att ta till sig nya rön. Detta trots att Maj-Lis med flera kämpat sig igenom 200000 nya studier. Jag undrar lite hur det har gått till?

Jag börjar undra om denna ovilja till att ta till sig ny kunskap från flera tusen människor som gjort stora hälsovinster med LCHF handlar om andra saker än folkhälsan? Prestige, egen agenda (Charlotte Erlansson med eget bantningspiller) eller helt enkelt en rädsla att bli av med det egna jobbet?

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Allt har att göra med pengar. De eller den som betalar mest får sin åsikt/synpunkt hörd. Det har ingen betydelse hur fel det är. Pengar styr världen. Tyvärr. Inte det som är rätt eller nobelt.

  Gilla

  • Håller med helt och hållet.

   Gilla

 2. Jag längtar som vanligt efter att dessa tanter ska gå i pension…

  Gilla

 3. Bra Mats!
  Dessa groteska clownprofesssorer som i likhet med dietistordföranden Elisabeth Rothenberg i eftersnacket på debatt den 18 januari läst 200 000 studier (varför inte hundratusentals som SLV en gång talade om och som sedan blev tusentals och sen 72 och sedan 2) är en skam för sig själva och svensk kunskapsnivå.

  Gilla

  • 200 000 studier sedan 2000? Det skulle bli lite grovt räknat 8 i timmen, och då har hon ingen tid över till någon annan arbetsuppgift… (Räknat på att hon ‘arbetar’ normal tid; 250 dagar a’ 8 timmar om året.) Vem kan tro på det?

   Gilla

   • Hon har nog haft lite hjälp men ändå. Det låter inte trovärdigt alls och är det inte heller!

    Gilla

 4. När kommer nästa oppinionsundersökning som visar att LCHF praktiseras av över en miljon människor…? Någon som hört om detta? Det var ett bra tag sedan vi hade en sådan undersökning.

  Ser vi då en ökning av intresset för LCHF så påskyndas generationsskiftet! Och läkarna får uppgifter som de slipper skämmas för. Det blir tid ta del av sjukdomarnas orsaker (och människan – patient) och, ja, vårdköerna kanske blir ett hemskt minne blott. Och samhällekonomin blir lugnare, åtminstone vad gäller sjukvården.
  De där miljonen jag nämnde om ovan har kraft att tippa de felprogrammerade professorerna för att ersättas med ledare som utgår från verkligheten och fått utbildning i kostens avgörande betydelse för hälsan! Jag vill tro att det finns en frisk framtid tack vare just LCHF.

  Augustihälsningar (trettioförsta…)

  Rolf Aronsson

  Gilla

 5. Maj- Lis Hellenus är särskilt farlig därför hon ger intryck av att vara en riktig mysgumma. Är vänlig, tillåtande och så förtroendegivande att man nästan inte märker hennes svammel.
  Men om man skall tala klarspråk så är både hon och hennes meningsfränder dödsänglar. Hur många människor har inte förlorat hälsa och liv på grund av människor som Maj-Lis Hellenius och med kommersiella intressen förklädda till till vetenskap.

  Det som gör mig särskilt upprörd är journalisternas okritiska hållning. Det var naturligtvis inte något ”Uppdraggranskningsprogram” och tiden var som vanlig begränsad. Men så underdåniga och jamsiga behöver man väl ändå inte vara som journalist. Trodde de att det handlade om vetenskap? Det här var ingen Public Service utan något helt annat.

  Gilla

  • Ja, man tycker att det kommit en bit på väg men plötsligt dyker Maj-Lis upp i rutan med sitt förtroendeingivande leende. Hon berättar rakt in i kameran att smör och mättat fett är farligt när vi andra som provat VET att det är essentiellt för vår överlevnad. Därmed hindrar hon några hundra tusen människor att våga pröva LCHF-kosten som troligtvis skulle gett dom en bättre hälsa. Hon borde dömas i en folkdomstol att äta bara LCHF-kost i tre år. Detta för att hon ska förstå hur det hänger ihop!

   Hälsningar från Mats

   Gilla

 6. […] designade för spannmålsmaten. Den är dessutom, numera, så energirik att vi blir sjuka av den. Maj-Lis Hellenius som jobbar som livsstilsprofessor på Karolinska menar att det handlar istället om att vi rör oss […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: