De långsiktiga konsekvenserna av LCHF-kost!

september 4, 2012 kl. 11:41 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , ,

Allteftersom hälsovinsterna bara ökar för människor som vågar pröva LCHF-kosten som alternativ till den kemiska medicindjungeln så tryter argumenten hos våra motståndare. Det blir allt svårare för Livsmedelsve(ä)rket, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Läkemedelsverket m.fl. att hitta argument mot LCHF-kosten. För sanningen är att  alla gör hälsovinster med LCHF, lite kolhydrater och mycket fett.

Det enda argumentet som finns kvar och som hindrar många från att våga pröva är de långsiktiga konsekvenserna. Vad händer efter 1 år, 2 år, 3 år, 4 år? Har vi förslammats av fett i ådrorna? Har vi blivit hjärtsjuka och fått diabetes allihop? Jag kan svara på den frågan! Det är faktiskt så att jag upplever att min hälsa blir bättre och bättre hur det nu är möjligt. Efter den senaste provtagningen hos läkare är mina värden som min läkare sa, ”inte bra utan strålande värden”! Fettet som vi äter fastnar inte på artärväggarna och skapar förträngningar utan har en helt annan funktion. Fettet smörjer och underlättar cirkulationer i kroppen och ger oss precis den energi som vi är designade för.

Tänk om man skulle säga till någon som smörjar upp sin bil att det är inte bra. Ingen skulle tro på det! Alla vet att en bil som vaxas och smörjas mår mycket bättre och rostar inte. Ungefär samma sak gäller för människokroppen, enligt mitt sätt att se det. Rosten på en bil skulle motsvaras av för mycket sockerarter (glukos) i blodbanorna. En för stor mängd Glukos som inte används som energi av våra celler har inget annat alternativ än att bli föda för bakterier. Dessa bakterier, tror jag, skapar förträngningar och sår i blodbanorna inte fettet.

Eftersom jag har perfekta värden efter snart fyra år med LCHF-kosten så ligger det nära till hands att min ståndpunkt stämmer. Särskilt om man vet min historia med diabetes, hjärt-kärlproblem, bronkit, ledbesvär, prostata osv.

Vad händer om fyra år till? Har min kropp förslammats av fett då? Har jag fått tillbaka min diabetes m.m. som jag en gång fick när jag åt Tallriksmodellen? Jag tror att de flesta förnuftiga människor kan svara nej på den frågan. Jag är med all säkerhet minst lika frisk om fyra år som jag är idag om jag inte blir överkörd eller liknande. Det konstiga är egentligen att frågan ställs överhuvudtaget?

Vi som är engagerade i LCHF matkasse jobbar nu starkt för att de som väljer vår matkasse med kunskap och recept också ska få möjlighet att mäta sina värden före, under och efter. Dessa resultat kommer att ge ytterligare argument för LCHF-kosten och trygghet att det går bra att använda kosten som ett hjälpmedel för att stärka det egna immunförsvaret och som en bra försvarare mot inflammatoriska sjukdomar.

Mer om hur kosten påverkar hälsan finns att läsa här!

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mats! Men en sak vet vi ju att dessa 30-40 år med tallriksmodellen har gjort oss både fetare och sjukare.

  Man undrar när detta gigantiska folkhälsoexperiment kan anses vara avslutat och man kan utvärdera det.

  Gilla

 2. Kortsiktigt med potatis och tunnbröd i helgen har jag blivit förkyld. Kroppen reagerade på stört! Så det verkar konstigt om lchf på lång sikt skulle ha en annan inverkan.

  Gilla

 3. Fyra år, sex månader och fem dagar. Så länge klarar man sig säkert, hur det blir sedan får vi se 😉

  Men jag har gott hopp!

  Gilla

  • Ajdå, då vet du alltså inte de långsiktiga konsekvenserna?

   Gilla

   • Sant, men det löser sig nog med tiden!

    Gilla

 4. Bara en fråga…. Hur vet man att tallriksmodellen gör en fet? Är det inte då att vi rör på oss mycket mindre..( nu syftar jag ju inte på ALLA människor) OM man jämför hur vi rör oss nu och hur vi egentligen ska röra oss , så är det ju inte konstigt. Plus också att det är vanligt med ätstörningar. Mycket stresss, oro och ångest gör att man kan andvända mat som tröst. Jojjo bantning är inte heller bra. Å det där med att vi inte rör oss tillräckligt som sagt. Vi tar bilen korta sträckor.. vi sitter framför tv eller datorn… Alltså, det är väl självklart att man inte blir hälsosam om man inte rör på sig ? Eller om man äter för mycket mat ?

  Om man rör på sig och äter som tallriksmodellen så blir man väl inte överviktig?? Så varför ska man då inte äta som tallriksmodellen ?

  Jag har haft ätstörningar under hela mitt liv. Har nu hittat ett hälsosamt liv ( enligt mig iaf) Äter 6 ggr om dagen å motionerar varje dag ( promenerar varannan och springer varannan dag). Förr så var jag mullig… Tränade massor, men åt fel tider och åt för mycket mat… Nu så går jag inte upp i vikt… Äter vegetarisk kost. Vilket innebär ”mycket” kolhydrater. Men jag äter inte för mycket kolhydrater… Å äter även fett så jag håller mig mätt ( äter ju även mellanmål ) .

  Jag är bara allmänt nyfiken å sen undrar jag lite varför man inte istället motionerar å äter lagom mycket utav varje sak? Något jag funderat över jättelänge… Har även testat lchf ett tag. Blev jättetrög i huvudet och seg. Men därimot mådde min mage bättre tror jag… Hm.. asså jag vet inte. var för lchf förut , men nu är jag skeptiskt….. Känns bara inte så bra….

  Hoppas inte det blev provocerande av det jag skrivit. Jag bara är nyfiken å har mkt frågor kring det här med kosten….

  Gilla

 5. Rökning och radioaktivitet hade också mirakulösa hälsoeffekter i början! Många så kallade experter och läkare försäkrade om att det var helt ofarligt och uppmuntrade användandet av detta, självklart baserat på studier som visade att så var fallet…
  Först långt senare visade sig alla de negativa effekterna och man fick omvärdera sin uppfattning. Att du ätit lchf i fyra år och har bra värden säger INGENTING om de långsiktiga negativa effekterna av en sådan diet

  Gilla

  • Jodå, de fyra första åren med LCHF-kosten var i alla fall kanon jämfört med hur jag haft det tidigare. Menar du att du jämför LCHF-kost med rökning och radioaktiva ämnen? Nu är du nog ute och seglar lite?
   /Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: