De sista ljuva åren?!

september 7, 2012 kl. 9:17 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Här är en liten betraktelse om livet och värden i livet. Vad är det som är riktigt värdefullt? För den som är frisk och stark är nog svaret ekonomiskt oberoende och god hälsa i den ordningen. Men den som är riktigt sjuk har ingen större glädje av sitt ekonomiska oberoende och skulle gärna byta sin rikedom mot en god hälsa.

Jag tänker på Sören Gyll, Volvos förre koncernchef, som med diabetes tvingats till en levertransplantation. Han är ekonomiskt oberoende men skulle säkert gärna byta sin vacklande hälsa mot att vara frisk. Han insåg att levernet med många goda middagar och söta efterrätter till slut knäckte hans hälsa. Om de sista ljuva åren, trots en fylld penningpung, blir till ett sjukdomshelvete de sista 10 åren så skulle man kanske gjort andra val tidigare i livet.

Andra som säkert skulle gjort andra val när det begav sig är Hasse Alfredsson som nu glider in i Alzheimer. Ingen vill leva i ett metaboliskt sjukdomstillstånd de sista åren av livet. Det är ju ett förskräckligt scenario att jobba stenhårt i yrkeslivet för att kunna unna sig ett gott liv som pensionär och sedan upptäcka att det goda livet redan har passerat.

Det är därför som vi måste våga prata om sockerarterna (kolhydraterna) som inflammerar kroppen. Vi är inte byggda och designade för spannmålsmaten. Den är dessutom, numera, så energirik att vi blir sjuka av den. Maj-Lis Hellenius som jobbar som livsstilsprofessor på Karolinska menar att det handlar istället om att vi rör oss för lite. Om vi motionerar mer tål vi mer kolhydrater enligt henne. Det är inte sant enligt min uppfattning. Vi mår bättre om vi motionerar men vi tål inte kolhydrater bättre.

Om man tittar på min blodsockerkurva från den dagen jag började med LCHF-kost så är bevisen att kolhydrater inflammerar och förgiftar kroppen odiskutabla. Ingen kan leva ett friskt liv med så höga blodsockervärden oavsett hur mycket man motionerar.

Det finns rent mänskliga skäl till att vi måste våga diskutera frågan om hur dagens mat påverkar hälsan. Dessutom har vi alla nära och kära som vi unnar ett värdigt och gott liv de sista ljuva åren. Ett annat skäl är de rent ekonomiska nämligen att du och jag får betala för de stegrande metabola sjukdomskostnaderna via högre skatt.

Det är dags att vi vågar ifrågasätta både läkare och myndigheter som inte verkar se till vårt bästa utan har fastnat i sitt eget prestigetänkande. Trots alla dessa myndigheter med professorer som experter är det ändå vi själva som bestämmer över vårt liv. Nu finns ju massor av kunskap på internet så det går inte att skylla på det heller. Att vi inte visste alltså!

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Väl talat Mats, riktigt bra skrivet!

  Gilla

 2. Hittade den här länken bland kommentarerna hos kostdoktorn.
  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=58993&l=sv&newsdep=130

  Gilla

  • Tack för länken. Den visar hur skruvat det är. Forskare ser med sina egna ögon att Massajer är friskare och har mindre hjärt-kärlsjukdomar än andra i den industrialiserade världen. Massajer är friska ”trots” att de äter lite kolhydrater och mycket animaliskt fett. Forskarna tror trots detta faktum att Massajer äter ett minimum av kolhydrater att det ändå måste vara något annat som skyddar Massajerna från Hjärt-kärlsjukdomar. Då hänvisar de till att Massajerna är mer fysiskt aktiva precis som Maj-Lis men kolhydraterna är det inget fel på. Otroligt märkligt och enögt!

   Gilla

   • Ja visst är det märkligt. Jag känner det som att de tror folk är dumma i huvudet och lättlurade, eller är de så otroligt blåsta som de ger uttryck för…

    Gilla

   • Tänk också på att det finns väldigt många folkslag som ätit och äter en stor del kolhydrater och är friska och smala eller kan man inte se det när man är frälst LCHF:are. Cherry picking kallas det väl när man bara ser det man vill se.

    Gilla

   • Det är toppen om det finns sådana folkslag tycker jag! Hälsningar från Mats

    Gilla

 3. Otroligt fint skrivet. Jag önskar att alla var lika kloka som du och att vi all skulle förstå att lyssna på vår egen kropp och inte på andras åsikter. Keep up the good work.

  Gilla

 4. Vi har väl alla i någon mån fått bevittna hur äldre släktingar i onödan vittrat ner och gått bort, ibland i en eländig tillvaro den sista tiden

  Det är tungt att inte ha kunnat göra nåt åt den saken

  Det bästa man kan göra med ny kunskap är att se till att man räddar sig själv och i möjligaste mån påverkar nära och kära att göra detsamma

  Är man frisk har man förhoppningsvis lite kraft kvar att få ytterligare några att fatta galoppen innan dom terminerar sig själva i förtid med sockerkedjorna och brist på byggnadsmaterial för kroppen

  Gilla

 5. Här tar Du verkligen opp den röda tråden i LCHF, men nog föredrar jag frisk och stark före ekonomiskt oberoende. Som frisk har man en god möjlighet att göra nåt för sin ekonomi men som sjuk och och rik blir livet ändå rätt rumphugget.

  Gilla

 6. Bra skrivet, precis som vanligt! Vad är väl pengar om man inte har hälsan. Vi anländer tomhänta, och kommer lämna tomhänta. Mellan detta så är vi ingenting utan att må bra. Pengar kan givetvis addera livskvalité men enbart om vi mår så bra som vi förtjänar!

  Gilla

 7. Man upphör aldrig att förvånas över hur vi snarare lyssnar experter än på vår egen kropp.

  Gilla

 8. Bra skrivet som vanligt 🙂 Vill bara göra en kommentar till just det här med Alzheimers och då tänker jag på att många också har amalgamfyllningar som hela tiden avger kvicksilver som också tycks påverka bl a hjärnan.. Detta kan man läsa på Amalgamskadefondens hemsida http://www.amalgamskadefonden.se/hjarnskador_och_amalgam.shtml

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: