Trött på ständiga förkylningar?

september 22, 2012 kl. 10:21 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

     

Just nu är det förkylningstider för många människor och det är ett evigt pusslande att få ihop jobb, skola och sjuka familjemedlemmar. Inte ens singlar klarar sig. Det kan bli en cirkel av förkylningsvirus och baciller som går runt runt i familjer eller på jobbet. Om man hamnar i antibiotikaträsket som jag en gång gjorde är det än svårare.

Vad handlar detta om egentligen? En vanlig, som jag ser det, felaktig bedömning är att bacillerna/bakterierna frodas på grund av att vi inte är tillräckligt renliga. Jag anser att det definitivt inte är huvudorsaken till att vi hamnar i en ond cirkel av förkylningar. En annan vanlig orsak enligt många är att när skolorna börjar och vi återvänder till jobbet efter semestern så är det ansamlingen av människor på en mindre yta som orsakar att vi blir sjuka.

Det finns andra förklaringar som inte är accepterade av den officiella Sjukvården eller av Livsmedelsverk m. fl. Det handlar om, enligt min bedömning, att vårt immunförsvar är försvagat av alla sockerarter som vi sätter i oss utan att vi reflekterar över det. Sockerarterna/kolhydraterna förändrar balansen i kroppen som innebär att vårt immunförsvar ständigt är i röda zonen. Om vårt immunförsvar måste jobba 24 timmar om dygnet för att försvara oss mot sockerarternas inflammerande inverkan så finns det väldigt lite kraft kvar när det verkligen behövs. När vi utsätts för attacker från baciller och bakterier och vi redan ligger på gränsen till vad vårt immunförsvar klarar av så finns det knappast någon kraft kvar när det verkligen behövs.

Vi behöver lära oss att tänka på ett nytt sätt. Det handlar om att ge vårt immunförsvar optimala förutsättningar till att bli starkt. Styrkan i immunförsvaret kommer av att det inte behöver jobba med den överdrivna glukosen som finns i våra blodbanor när vi äter den kolhydratrika kosten/Tallriksmodellen. Jag kan bara konstatera att jag själv inte varit förkyld på snart fyra år och den enda förklaringen som jag kan finna är mitt kostbyte till LCHF-kosten. Tidigare var jag själv inne i den eviga cirkeln av förkylningar, bronkit och halsfluss. Det pågick i över 40 år och kulminerade i diabetes, hjärtbesvär och prostatabekymmer. Jag åt antibiotika och läkaren förklarade än den ena gången att nu är det ett virus och då hjälper inte antibiotika och den andra gången var det baciller som kunde åtgärdas med penicillin.

Detta är ett fullständigt felaktigt tänkande som ju kännetecknar vår nuvarande sjukvård. Ingen ställer den avgörande frågan, varför blir du sjuk?  Ställ den frågan till dig själv om du är inne i den nedbrytande förkylningscirkeln. Beror det på att jag hälsar på för mycket folk och att de eller jag inte har tvättat sig om händerna? Beror det på att ungarna har börjat på Dagis eller skolan och träffat så mycket kamrater att det är oundvikligt att inte drabbas av förkylningar? Man tror att det blandas så mycket bakterier och baciller att det är omöjligt att skydda sig. Det är inte förklaringen, åtminstone inte den huvudsakliga förklaringen utan att vårt immunförsvar är försvagat av felaktig kost.

Jag kan inte tänka mig att stenåldersmänniskorna låg nedbäddade under granris och djurhudar med rinnande näsor och feberattacker på det sätt som vi gör idag. Vi kommer aldrig att slippa baciller och virus hur många tusen mediciner vi än uppfinner. Vi måste börja tänka i orsakstermer och detta gäller även sjukvården. Vi måste också våga se att alla dessa förkylningssjukdomar liksom alla andra inflammatoriska sjukdomer har samband med varandra. Det finns tusentals tabletter för att lindra symtomen men knappast någon angriper orsakerna.

Det handlar om att ersätta energin från sockerarterna med energi från naturliga fetter. Då plötsligt får vårt immunförsvar en rimlig chans att utföra sitt uppdrag. Nämligen att försvara oss mot baciller, virus och infektioner.

Jag fick ett mail från en distriktsläkare i Stockholm som ville pröva LCHF matkasse. All heder åt denna läkare som tröttnat på symtomtänkandet. Hon var trött på ständigt återkommande förkylningar i familjen. Jag tar upp dessa frågor mer utförligt i boken Frisk av mat.

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Amen!
  Och tack för att Du trycker på de ömma punkterna. Må vi inte förtröttas att vara ständiga utropare. Det får inte hända att vi ger upp, särskilt när det handlar om myndigheter och förmenta auktoriteter.

  Även den ”vanliga” människan kan sitta ordentligt fast efter den indoktrinering som varit. Dock kan vi, som sett lite mer på kostutvecklingen/ohälsan, ha en möjlighet att nå just dem. Men de med ansvar för andra måste hållas under uppsikt även om de ofta sitter oåtkomliga i sina bunkrar, mentalt eller fysiskt!

  Go on shouting!

  Septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 2. Instämmer helhjärtat med Rolf! Jag har precis samma erfarenheter som du Mats sedan maj 2008 då jag kastade medicinerna.

  Gilla

 3. Jag har gått på LCHF i över tre år. Folk omkring mig snörvlar och hostar, men jag verkar vara immun. Har inte varit förkyld en enda gång under de här tre åren.

  Gilla

 4. Jag slutade använda både tvål och tandkräm för ett år sen, tvättar och borstar med bara vatten och jag är då inte mer sjuk än förut.

  Gilla

 5. Jag har nämnt det förut – jag har barnbarn (många numera…) som hostar och snörvlar och är febriga på höstarna och vintrarna. Men jag själv – jag har inte varit förkyld eller påverkad av detta sedan 2005.

  Visst är det häftigt – nästan lika starkt som för alla er som kommit undan diabetes 2 med just koständring! Man förstår ju att detta är dynamit, om man skulle fixa ärlig forskning om det. Den blir självklart inte av eftersom resurserna finns på fel ställe. Det är därför som jag, liksom Mats här, alltid återkommer till att vi själva måste arbeta för denna blottläggning om kostens innehåll som medicin för att hålla sjukdomarna på avstånd eller utrota dem.

  Vi ska väcka våra svårt indoktrinerade medmänniskor genom att ständigt ropa och väsnas! Denna ”djungeltelegraf” har fungerat många gånger i historien.

  Septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 6. Klarar mig också när omgivningen insjuknar. Så var det inte tidigare, då var det kört så fort en kollega började snörvla. Är nu på år 2 med lågkolhydratkost – ska bli spännande att se hur denna vinter utvecklar sig.

  Gilla

 7. 9 månader med lågkolhydrat, dottern börjar på dagis, o första veckan slog vi dit allihopa. Men men. Alla regler har väl ett undantag 😉

  Gilla

  • Det kommer att blir bättre och bättre! 9 månader är ju inte jättelång tid.

   Gilla

 8. Håller med. Man blir dock inte immun mot sjukdomar bara för att man undviker stärkelse/socker. Har varit förkyld några gånger och haft maginfluensa 2 gånger på 1,5 år med ganska strikt LCHF. Dessutom så har jag fått problem med leder/muskler i benen. Har konstant ont i benen. Det har jag aldrig haft problem med innan. Tränar lika mycket/lite som förrut. (inte magnesium brist, har testat)

  Mina teorier är att man borde käka grönsaker i ALLA de slag, kött, fisk, ägg, fågel men INTE mejeriprodukter och definitivt inte spannmål. Minimalt med frukt. Saken är den att jag inte klarar mig utan mejeriprodukter som grädde, smör och ost rent psykologiskt. Puuuuuh haaaaa!

  Jaja, tack för ordet 🙂

  Gilla

 9. Har samma erfarenhet. Ibland kan jag drabbas av en ”LCHF-förkylning”, den varar i någon timme eller högst en dag. Och då med väldigt lindriga besvär. Kände i början av veckan ett svagt missnöje i kroppen, jag brukar kalla det att jag känner mig ”hurven och lurven”. Förr i tiden var det alltid ett tecken på att en förkylning med några dagar i vila var i antågande. Den här veckan stannade det vid det utom på onsdagen då det kändes som jag hade en miniatyrhosta/retning i halsen. Det måste ju vara immunförsvaret som jobbar så bra! Nu är jag pigg och känner mig som vanligt.

  Min dotter som har börjat 5:an hade en halv sjukdag förra året, och då äter hon ju skolmat (tyvärr) och en och annan smörgås. Men annars mycket ”riktig” mat.

  Må så gott!

  Gilla

 10. Är lite nybörjare på det här. Har ätit lchf sen i 8 månader nu. Har haft två ”förkylningar”, men det blir inte mer än liiiiite harkel. Då har jag ändå två småbarn på dagis och jag har inte sovit ordentligt sen nyår… Behöver förresten inte sova så mycket heller. Överlever fint på 5-6 timmar per natt.

  Gilla

  • Hej Daniel, märker du någon skillnad före och efter LCHF beträffande förkylningar?

   Gilla

   • Mats det är jättestor skillnad. Innan så var jag hemma i förkylning flera ggr på våren och hösten. Var svårt att komma igång ordentligt med träning eftersom jag alltid blev sjuk efter några veckor. Nu behöver är det så lite så jag känner att om jag joggar lite lugnt så går det bra 🙂

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: