Rätt att välja sin egen kost!

oktober 13, 2012 kl. 11:50 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Igår hade frilansjournalisten Therese Boström en artikel i Expressen om rätten att välja sin egen kost på sjukhus. Frågan blir alltmer aktuell eftersom fler och fler människor övergår till LCHF-kost av hälsoskäl. Anta att du hamnar på sjukhus för ett brutet ben eller att du varit med om en olycka och tvingas bli sängliggande under en längre period på sjukhus. Du är inbiten LCHF:are och vill inte äventyra din goda hälsa genom att återgå till den inflammerande kolhydratkosten. Vad gör du när du blir hungrig och inget annat serveras än 60 procent sockerarter på tallriken. För en gammal diabetiker som mig hade detta varit en katastrof och jag tror att min sjukdom skulle kunna komma tillbaka.

Problemet har inte uppenbarats för mig förrän jag läste artikeln i Expressen. Jag blir kallsvettig bara jag tänker på det.  Enda undantaget som kan tänka sig att servera LCHF-kost är tydligen Hässleholms sjukhus. Vi har ju fritt vårdval i Sverige så det är uppenbart att jag måste lägga in mig på Hässleholm sjukhus om olyckan är framme. Vi vill ju inte utveckla sjukdomar om vi råkar hamna på sjukhus.

Rätten till sin egen kost är en demokratisk rättighet för alla som anlitar våra offentliga institutioner. Så fungerar det inte idag men borde göra det.

Här kan du se vilka rättigheter du har att välja mat på våra sjukhus enligt Vårdguiden!

På Dagis och skolan;

Föräldrar borde få bestämma att deras barn får LCHF-kost om de är vana vid att äta den hemma.

På sjukhus;

Rättigheten till sin egen kost är minst sagt självklar om man tvingas anlita sjukhusvård.

På äldreboende;

Här är ju det en självklar rättighet att få äta en icke-inflammerande kost. Tänk vad det allmänna kan spara genom minskade mediciner tack vare en naturlig kost. Idag blir ju många äldre mätta på piller. Det är skamligt!

På arbetsplatsen;

Insatta chefer på företag, kommuner och landsting borde naturligtvis lära sig mer om hur kosten påverkar hälsan och uppmuntra dem som vill äta LCHF-kost. T.ex. kan man subventionera luncher med LCHF-kost för att uppmuntra folk till att tänka på sin hälsa. Det är ju uppenbart att alla skulle tjäna på en sådan situation. Vem vill inte ha en friskare personal? Personal som är sjuka ofta kostar ju dubbelt så mycket som en som inte är det.

Restauranger;

Visst vill vi att restauranger ska skaffa sig kunskap om hur man lagar en LCHF-lunch. Hur många är vi inte som frågat restaurangpersonal om ”ni har något med LCHF”? Personalen kliar sig i huvudet och vet inte vad dom ska svara. Vi vill ha tryggheten att veta att det inte finns något mjöl i såsen utan bara fullfeta produkter när ska äta lunch. Sedan går det alldeles utmärkt att äta sallad och grönsaker till.

Vi har utbildningen och kunskapen;

Om man som personal, chef, restaurangägare, företagsledare m.fl. vill ha mer information om dessa frågor kan ni vända er till företaget Frisk av Mat Sverige AB genom LCHF matkasse. Vi har nämligen precis den utbildning som ni borde efterfråga. Kontakta oss här!

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: