Varför fungerar LCHF-kosten?

oktober 15, 2012 kl. 1:19 e m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Ovanstående fråga är vad många funderar på inklusive jag själv. Det är inte så att vi blir osårbara med hjälp av LCHF-kost utan att vårt immunförsvar blir så mycket starkare av den kosten att vi orkar att försvara oss mot infektioner och inflammationer m.m. Det finns ju inte så värst mycket forskning kring detta av kända anledningar. Man har helt enkelt valt att tro att vi blir sjuka av fett och därmed är nästan all forskning fokuserad på den hypotesen och inte på hur sockerarter påverkar vårt immunsystem.

Själv har jag varit lite rosslig i halsen under några dagar men jag har jobbat som vanligt och spelat hockey-bockey som vanligt utan besvär. Skillnaden mot när liknande infektioner hemsökte mig för 5 år sedan så blev jag liggande i feber i en till två veckor med en antibiotikakur på halsen. Det går inte att dra några andra slutsatser än att vårt/mitt immunförsvar påverkas enormt mycket beroende på vad vi äter och då särskilt kolhydrater som tidigare var  min huvudsakliga föda. Det fungerar inte om man inte ersätter kolhydraterna med naturligt fett som ny energikälla.

Frågan blir då; varför blir vi så mycket infektionskänsligare av sockerarter än av fett? Det är ingen lätt fråga att svara på och ingen vet väl exakt vad detta beror på men vi kan anta att vi får en negativ balans bland kroppens bakterier. Det betyder att att de bakterier som föder sig på sockerarter blir för starka i förhållande till andra bakterier och därmed uppträder en obalans i kroppen och påverkar immunförsvaret på ett negativt sätt.

Att sträva efter att skapa en balans bland kroppens bakterier så att vårt immunförsvar blir starkt är än så länge outforskad mark vad jag vet. Sex forskare och professorer på Karolinska Institutet har med hjälp av boken Magen, bakterier, buller och bång försökt att beskriva hur tarmbakterier påverkas av kosten. Det är ett lovvärt försök av dessa läkare och kanske starten på ett nytt tänkande i orsaker och inte i symtom.

Vi vet att vi, i våra kroppar, har 10000 fler bakterier i kroppen än celler och bara den kunskapen borde föranleda oss att försöka bli kompisar med våra bakterier och sträva efter balans.

Vi vet att människor får ett mycket bättre immunförsvar tack vare en naturlig mathållning utan för mycket sockerarter. Vi vet dock inte varför? Det är naturligt att anta att bakterier spelar en mycket större roll i denna maktkamp som pågår i kroppen än vad vi i allmänhet tror.

Trots att vi får signaler från våra kroppar att allt inte står rätt till genom att vi får återkommande förkylningar, allergier, eksem, diabetes, magbesvär m.m så har vi inte lärt oss att tolka dessa signaler på rätt sätt. Vi försöker att återställa balansen i våra kroppar, när vi blir sjuka, genom att ta piller och sprutor men det är bara kosmetika för obalansen finns kvar. Maten tar en väldigt stor plats i våra liv men vi har ännu inte erkänt hur mycket den påverkar vårt immunförsvar och vår hälsa.

Jag tror att vi genom ett orsakstänkande, som borde genomsyra sjukvård och Livsmedelsverk och andra institutioner, skulle kunna påverka folkhälsan på ett fantastiskt sätt. Vår sjukvårdsbudget, i Sverige, är idag cirka 350 miljarder kronor per år. Anta att vi kunde  halvera den summan Det finns mycket roligt som man skulle kunna göra för de pengarna.

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Javisst, så bra skrivet!

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: