Myterna lever kvar!

oktober 23, 2012 kl. 10:45 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Idag på radion hörde jag ett tips om hur du botar och lindrar förkylningar. Denne person var en positiv själ som glatt meddelade att han pressade tre apelsiner varje morgon och drack det tillsammans med ingefära. Alla vet ju att c-vitaminer är bra och det finns det mycket av det i apelsiner. Hur sant är detta?

Det är tyvärr en myt bland många andra. Min egen diabetes utvecklades och blommade ut i full kraft tack vare att jag just pressade tre apelsiner varje morgon till frukost. Fruktosen i apelsinerna knäckte det lilla immunförsvar som jag hade kvar. Ingefära är nog bra men glöm apelsinerna.

Vi har en tendens att leta quick-fix lösningar när vi blir sjuka och reflekterar sällan över orsakerna. Du känner säkert till många sådana lösningar själv men hur många hjälper när det kommer till kritan?

Jag tror att grundproblemet ligger i att vårt immunförsvar har blivit försvagat av en kost som innehåller alltför mycket sockerarter och allt för lite naturligt fett. Sockerarterna är bränsle för bakterier som inte är våra vänner och som skapar infektioner och inflammationer i kroppen. Fettet däremot stabiliserar och balanserar ämnesomsättningen i kroppen.

Under 40 års tid, präglat av infektioner och inflammationer, har jag prövat de flesta huskurerna med mycket dåligt resultat när jag tittar i backspegeln. Det stora och avgörande resultatet fick jag när jag ändrade min kost till just ett minimum av sockerarter men med mycket mer fett och protein. Resultatet är fantastiskt och häpnadsväckande. Efter fyra år med LCHF-kosten väntar jag fortfarande på att få en rejäl förkylning så att jag blir sängliggande. Det har ännu inte hänt. Visst kan jag snörvla lite ibland och visst kan jag känna mig lite hängig men det är småpotatis mot vad som hände i mitt gamla liv.

Varför praktiserar inte sjukvården detta koncept? Det är ju fantastiskt enkelt egentligen. Fungerar det på mig så borde det fungera på många andra. Ni som läser kommentarerna till Fet hälsa-bloggen kan se att jag inte är ensam. Massor av människor har liknande erfarenheter, det ser man tydligt om man läser kommentarerna.

Ett radikalt förslag!

Våra myndigheter subventionerar träning genom att företagen får göra avdrag för träningskort på gym och liknande. Är det inte dags att införa ett liknande system med maten? Nu talar jag i egen sak men visst vore det intressant om företagen kunde subventionera en hälsosam matkasse? Anta att företagen fick göra 30 procents avdrag för en hälsosam matkasse som personalen kan köpa med kunskap och utbildning om hur maten påverkar hälsan? Det vore ett revolutionerande grepp. Varje företag betalar ur egen kassa de två första veckorna av en anställds sjukskrivning och får egentligen inget tillbaka.

Anta att man kunde sänka sjukskrivningarna med 25 % hur mycket skulle man spara då? Sjukskrivningarna kostar företagen 20 miljarder per år. Dessutom kostar det skattebetalarna 70 miljarder per år för alla längre sjukskrivningar. 25 procent på 90 miljarder kronor är är 22,5 miljarder kronor. Visst är det sanslösa siffror!

Nu vet jag att det finns många andra orsaker som stress och utbrändhet men maten är aldrig en komponent i folkhälsan. Det borde den vara.

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag håller helt med dig om maten. Företag/stat skulle tjäna så mycket mer på att folk äter lchf.
  Jag håller på och förbereder ett förslag till experiment till företaget där jag jobbar. Tänkte välja ut två grupper som har samma sjukfrånvaro och så får den ena äta lchf i minst 6 månader. Sen kan man se hur det ser ut med sjukfrånvaro och arbetsprestationer.

  Gilla

 2. Hej Mats!
  Har nu läst färdigt din bok som har lärt mig mycket,jag har ett par frågor till dig ang vikten jag går inte ner ett gram i vikt men jag mår utmärkt.Vad skall jag göra för att tappa några5-7 kilo?Sedan har jag ytterligare en fråga jag tar metformin 2på morgonen och tre på kvällen men jag har tryckt ner blod socker värdet bra kan jag minska det långsocker ligger idag på 4,7.Jag ser att mina värden går ner men dom vill fortfarande att jag skall ta lika många metformin.Jag var på kontroll i veckan det som hade gått upp var det farliga kolestrolet det goda hade blivit mycket bättre.
  Om ett halvår skall jag till min diabetes sköterska och henne hade varit roligt att knäppa på näsan.Med bra värden och att jag hade sagt som det är jag har ändrat kosten till LCHF.Vad finns det för andledning att äta metforminet i den skalan som jag har haft om värderna blir bättre kan man dra ner på dessa själv utan några problem?Är tacksam för lite tips ang vikten och metforminet,glömde säga att jag tog en tablett för blodfetter som heter sinvastin men den har jag slutat med,då tyckte läkaren att jag skulle ta en större dos men jag hatar att äta en massa tabletter om jag nu kan fixa detta ändå.Min nya epost =bo-christer@hotmail.se
  MVH Bo

  Gilla

  • Hej Bo, intressant, jag känner igen mig i din utveckling och dina hälsovinster. Tack för att du gillar boken. Angående vikten så behöver du nog kämpa på ett tag med LCHF-kosten. Din kropp behöver känna tillit till att du menar allvar med din kostförändring. Män har en tendens att lättare gå ner än kvinnor har det visat sig. Angående metforminet så ska du absolut fasa ut det när du mår bättre och dina blodsockervärden går ner. I annat fall kan metforminet motverka ditt immunförsvars läkningsprocess. Jag är ingen läkare men det är min bestämda uppfattning. Jag slängde mina tabletter efter tre månader med LCHF-kosten.
   Beträffande kolesterolet så tror jag att du helt ska avstå från statiner(simvastastin i ditt fall). Det har många negativa konsekvenser och kolesterolet eventuella farlighet är omdebatterat. Själv tror jag att förskrivandet av kolesterolsänkande mediciner är en effekt av den allmänna fettskräcken. Kolesterolet används överallt i kroppen som en viktig byggsten för hormoner. Endast 20 procent av kolesterolet påverkas av maten resten använder kroppen själv. Kolesterolet, tror jag, är en slags stötdämpare för kroppen i många situationer bl.a. när det gäller stress och liknande.

   Kämpa på Bo, du har ett nytt liv framför dig!

   /Mats

   Gilla

 3. Så sant som det är sagt! Men det kommer tyvärr aldrig att införlivas. Man kan dra en parallell till amalgam.

  Gilla

 4. Tack Mats.
  Jag har ju som sagt sett en otrolig förbättring på denna korta tid jag kör på som jag har gjort nu i 5 veckor och känner mig frisk och mår bättre för varje dag, för en gång skull slipper diare´kommer att höra av mig ang lite flera tips tack än en gång.
  /Bo

  Gilla

 5. Idag frågade min arbetsförmedlare om jag trodde jag kunde jobba heltid igen då jag nämnde att jag mådde ganska dåligt, var trött och hade problem med magen de sista åren på mitt förra jobb och jag svarade ärligt att jag känner mig starkare, friskare och piggare idag än jag gjort i hela mitt vuxna liv efter att jag ändrade mina kostvanor till LCHF för tre år sedan. Däremot kan jag faktiskt erkänna att min son som också går på LCHF (han är 14) fortfarande är väldigt infektionskänslig men ja, han äter valda delar av skolmaten fortfarande så han är inte lika ”renlärig” som jag är själv.

  Gilla

 6. Hej, Bo!

  I tillägg till Mats’ visa ord vill jag tillföra följande:

  Studera vad Du äter! LCHF kan praktiseras olika strikt. Våra kroppar reagerar ganska olika på näringsämnena – de upptages i tarmen mycket olika på oss.
  Man kan också tänka att bukspottkörteln mår olika hos oss och reagerar därefter med insulin- och glukagonutsöndringen.

  Men mitt budskap till Dig här och nu är att Du bör passa på proteinintaget. Där är en hake som många överviktiga, eller de som har det som Du och vill gå några sista kilo, förbiser. Kroppen har en egen produktion av glukos (glukoneogenesen) med bl. a. proteinmolekyler som basvara. Fattas det kolhydrater i kosten ökar kroppen på sin egen glukosproduktion. Med en pigg bukspottkörtel m. m. får Du insulintoppar. Drar man då ner något på proteinintaget (till 1 g/kroppskilo eller mindre) kan man påverka denna nyproduktion av glukos och därigenom hålla nere insulinpåslaget i blodet och, si, fettförbränningen kan fortgå.

  Detta, tror jag, kan vara något för Dig att fundera på. Det är lätt att fokusera ensidigt på kolhydrater. Det är förstås intressant att av alla näringsämnena så är det just glukos som kroppen själv kan producera. Glukos ingår nödvändigtvis i metabolismen – MEN vi behöver endast undantagsvis tillföra det med vår kost!!

  Med hälsan i fokus

  Rolf Aronsson

  Gilla

 7. Rolf jag förstår inte riktigt,menar du att jag äter för lite kolhydrater?
  Om så är fallet vad tycker du att jag skall äta då,alla värden går ner utan att vikten rör sig neråt och jag mår bättre för varje dag.
  Jag är väldigt tacksam för att jag började läsa din bok Mats,jag hade läst mycket innan om LCHF men jag försökte någon vecka sedan tyckte jag det var jobbigt när inget händer.
  Så tog jag tag i det igen och jag ser att det som sagt fungerar bra ,ja utan vikten,ge mig gärna för slag om ni har några,jag kanske äter för mycket eller för lite?
  Rolf tack för inlägget/Bo

  Gilla

  • Rolf menar att Du kanske skall dra ner på proteinet!

   / Lennart

   Gilla

  • Hej Bo, ursäkta att jag bryter in i er debatt. Rolf är inne på en liten överkurs när det gäller ämnesomsättningen i kroppen. Vi är definitivt olika men det beror mer på att vi tål sockerarter mer eller mindre. Med tiden tand tål vi dom ännu sämre eftersom jag tror att vi lagrar in förtätningar i blodkärlen. Du ska definitivt inte äta mer kolhydrater Bo utan det allra svåraste är att få i sig tillräckligt med nyttigt, naturligt fett. Energin ifrån fettet blir inte inte till något glukosöverskott i blodsystemet som föder bakterier och håller igång inflammationer. Om du inte har börjat med kokosfett är det dags nu och finns här, http://www.crearome.se
   Ta minst en matsked kokosfett varje dag. Jag själv har börjat ha det i kaffet och i ingefärate.
   Om vi betänker att vi ägnat årtionden till att inflammera kroppen bör vi nog ha lite tålamod med den. Vissa har problem med mjölkprodukter och om man misstänker det bör man nog avstå från dom ett tag för att se eventuella skillnader.
   Jag själv känner fortfarande nya hälsovinster med LCHF-kosten efter fyra års strikt sådan. Tålamod och tillit är bra mantran.
   /Mats

   Gilla

 8. Hej Mats.
  Jag har börjat med cocos i kaffet varje morgon,kan det vara så att jag tar för mycket grädde för det tar jag varje gång jag dricker kaffe?
  Har en fråga till dig,mina sin´vastin har jag slutat med blev alltid dålig i magen av dom,därför såg läkaren att jag hade för högt kolestrol och ville att jag skulle ta 20mlg istället för 10mg att få ner det höga kolestolet.Jag äter inte dom slutade för magens skull. Vad skall det ligga på goda och onda?
  Jag mår ju så mycket bättre nu än tidigare,men man önskar ju att man kan se detta även på vikten jag är 1,95 cm och väger 110 kg onskar en nedgång till 100–.103kg i lumpen så vägde jag bara 87 kg uniformen hängde som en säck,men vi tränade väldigt hårt varje dag då.Men jag är så tacksam att jag mår så mycket bättre idag än för 5-6 veckor sedan.
  Är tacksam för alla tips ang vikten det kanske är andra som har haft något liknande.
  /Bo

  Gilla

 9. Bäste Bo!

  Detta handlar inte om att öka kolhydratsintaget!
  Jag vill gärna ta detta i detalj med Dig. Du är på 100-procentigt rätt väg i Ditt resonemang, men det handlar om finlir när kroppen, som Mats ofta nämner, har kommit vilse efter många års ”misshandel” genom galet kostinnehåll. Kroppen är lärorik, särskilt när det gäller överlevnad men kan, som sagt, komma vilse.

  Om Du vill tar jag gärna upp en tråd med Dig på min mailadress. Du finner den under mitt namn nedan (på hemsidan).

  Hör av Dig på något sätt om Du vill gräva lite djupare. Missförstånd får det inte bli!

  Många hälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: