Hjärtsjukdom, fett eller socker?

oktober 26, 2012 kl. 12:09 e m | Publicerat i Okategoriserade | 14 kommentarer

 

Fett orsakar hjärtsjukdom?

Den officiella delen av vår Sjukvård tror bestämt att det är främst fett som orsakar hjärt-kärlsjukdom och s.k. förfettning i våra blodkärl/kranskärl. Därav av namnet förfettning eller plack för att beskriva förträngningar i blodsystemet. För att komma tillrätta med detta problem rekommenderas vi medborgare att inte äta mättat fett som smör och grädde m.fl. produkter. Hela vår sjukvårdsapparat är faktiskt uppbyggd på denna hypotes. Därav fettskräcken, där också rädslan för högt kolesterol ingår. Trots att sjukvården framhärdar i sin syn och att nästan alla forskningsresurser inriktas på forskning kring fettets påverkan på hälsan så ökar hela tiden de metabola sjukdomarna där hjärt-kärlssjukdom ingår.

Tänk om det är fel?

På den andra sidan finns t.ex. läkaren och forskaren Uffe Ravnskov som menar att farhågorna om kolesterolets farlighet är just en myt och han har skrivit mycket om just detta. Uffe Ravnskov menar att det inte finns några bevis på att högt kolesterol är farligt. Han har pekat på studier där det faktiskt förhåller sig precis tvärtom. Nämligen att människor med ett högt kolesterol tenderar att leva längre och har mindre risk för hjärt-kärlsjukdom.

På denna sida finns också, numera, tusentals människor som valt att tro att naturligt fett inte är farligt och leder inte till hjärt-kärlsjukdom utan att det faktiskt förhåller sig precis tvärtom. Man blir frisk från hjärtsjukdomar om man byter ut sockerarterna mot mer fett i maten. Människor som har prövat detta trots varningar från sjukvård och läkare har upptäckt att de får en mycket bättre hälsa och, i många fall, blir kvitt sina sjukdomar. I den gruppen ingår jag själv.

Vi som har valt att ändra livsstil genom att äta mer naturligt fett i vår mat och minska kolhydraterna radikalt har upptäckt att vi inte bara blir av med sjukdomarna utan också att vi blir allmänt piggare, rörligare, bättre sömn, mindre värk, bättre hy, ingen karies, osv.

Gör tvärtemot sjukvårdens rekommendationer så blir du frisk?

I mitt fall och många andras fall så har vi gjort precis som rubriken ovan säger och vi har blivit friska. Visst är det paradoxalt och uppseendeväckande. Problemet är egentligen att sjukvården inser att socker är farligt men inte sockerarter/kolhydrater. Allt blir till glukos i magen som ska ut som energi till cellerna. Problemet är bara att våra celler bara kan ta emot en viss andel glukos och överskottet förvinner ut i blodbanorna. Vad som händer med överskottsglukoset är omtvistat men vi som blivit friska vet ju att vi blir sjuka av för mycket sockerarter.

Varför anses naturligt fett som farligt? Vi har ju ätit kött, fisk, ägg, nötter i miljoner år. Min pappa berättade att barnen slogs om fettsvålen  vid middagsbordet på tjugo-talet. Hur kan det plötsligt bli farligt?

Orsaker kontra symtom?

Anta att du lider av högt blodtryck och att läkaren skriver ut Trombyl (blodförtunnande medicin) för att blodet lättare ska cirkulera i blodbanorna. Frågan är om du kommit åt orsakerna till varför du har förträngningar i blodomloppet genom att ta den medicinen? Enligt många forskare börjar förträngningar i blodsystemet redan vid tidig ålder. Så var fallet med mig fast jag inte var medveten om det då. Med årens lopp lagras det på med ny plack och till slut säger systemet stopp. Vi blir sjuka. De flesta av oss har levt ett liv med mycket kolhydrater och lite fett i maten i hela livet men vi blir trots det sjuka. I min logik kan knappast fettet vara orsaken till våra metabola sjukdomar!

Anta att läkaren, i samband med att han skriver ut Trombyl, också förklarar för patienten att han/hon måste förändra sin livsstil och då kosten i första hand för att komma åt orsakerna till förträngningarna och det höga blodtrycket. Då blir det logik i sjukvården.

 

Frisk av mat!

I min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” har jag beskrivit hur mina sjukdomar försvann och hur mitt immunförsvar blev allt starkare tack vare en kostomläggning till mer naturligt fett och lite sockerarter/kolhydrater. Den boken är också mycket kritisk till hur sjukvården och läkemedelsföretag tvingar in människor till ett kemiskt beroende av piller och sprutor som inte hanterar orsaker utan bara symtom.

14 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Min mormor blev 80 år och var mestadels frisk och arbetsför hela livet, morfar blev 83 år och det var lika för honom. Farfar blev 78 år,farmor 94 år. Pappa blev 56 år, mamma blev 61 år, och hon ville verkligen leva hälsosamt och tog emot alla nymodiga råd, och avstod bl a från fettet på köttet trots att hon längtade efter det och mindes hur gott hon tyckt det var när hon som barn ätit det. Hon sa ofta; jag tror det måste vara nåt i maten vi äter som gör att så många får cancer, hade hon levt idag hade hon sagt; vad dum och lättlurad man har varit. Det är ju så självklart att det är artegen föda man ska äta.

  En fett trevlig helg önskar jag alla!

  Gilla

 2. Du har en stor poäng i dina inslag men det har i grund och botten att göra med basisk och sur föda. Det är därför lchf är bra för att det oftast är en basisk diet. Alla dessa sjukdomar du ta upp hela tiden är ju också kopplade till att kroppen helt enkelt är försurad och det är där lchf kosten är med och gör skillnad. Du borde upplysa flera om detta tycker jag och gå till botten med problemet vilket inte bara har och göra med att det måste vara lchf-kost utan en basisk kost.
  Du gör ett jättebra jobb med att försöka upplysa människor om att vi faktiskt är vad vi äter. Jag tror dock att du får större slagkraft om du visar på fakta med hur den basiska kosten faktiskt påverkar kroppen och att lchf i så fall är en bra diet i och med detta. Det blir liksom lite tjatit och verkar mest som du vill sälja din lchf-kasse när man följt din blogg ett tag.
  Bara något konstruktivt att tänka på i ditt fortsatta jobb framåt.
  Dessutom är ju inte allt svart eller vitt så det finns massor av faktorer att tänka på i den basiska kosten. Dem som tex påstår att dem inte blir hjälpta av lchf har garanterat allergi mot mjölkprotein. Mjölkprodukter är ”sura” och anses även vara slembildande och därför hjälpa till att göra kroppen mer igenslaggad och toxisk.
  Idag tror man att upp emot hälften eller fler av den skandinaviska befolkningen egentligen är just allergisk mot mjölkprotein. Alla Astma och pollenallergier är tex direkt kopplat till denna allergi. Så då hjälper det ju inte bara att äta lchf. Den bästa kosten vore därför en slags ”vegetabilisk lchf” 🙂 alltså utan mjölkprotein.
  Kanske vore något att tänka på.
  Fortsätt kämpa!

  Gilla

  • Jag försöker göra mitt bästa för att gå till botten med problemet. Problemet är ju bara att ingen vet exakt vad problemet är. Vi som blivit friska från sjukdomar vet ju att en kostförändring till LCHF hjälper. Varför det hjälper vet vi ju inte med säkerhet men att det hjälper vet vi.
   Visst vill jag sälja mina matkassar men det har inte med denna bloggen att göra mer än min önskan är att människor ska få ett hälsosamt kostalternativ till sjukvårdens kemi. Det kan säkert ligga något i dina påståenden om sur och basisk föda. Vi kalkar ju insjöar när dom blir sura men inte människor. Många av oss som håller på och bloggar om LCHF-kosten varnar ofta för mjölkprodukter. Att alla astma och pollenallergiker är allergiska mot mjölkprotein köper jag definitivt inte. Jag känner och vet om många som blivit av med sina allergier tack vare en LCHF-kost. Jag har svårt att tänka mig att alla dom varit allergiska mot mjölkprotein. Men osvuret är bäst.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Hej!
    Ja absolut är det så att osvuret är bäst. Intressant att du vet människor som blivit av med astma genom enbart lchf. Har dessa alltså fortsatt att äta mjölkprodukter? Jag har bara stor erfarenhet av människor som blivit av med just astma av att sluta med mjölkprodukter. Själv äter jag varken sädesslag eller mjölkprodukter då jag anser att de är båda minst lika giftiga. Båda dessa bidrar också till ett surt ph-värde, vilket i sin tur anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler anser man. Här har du en intressant länk: http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

    Vänliga hälsningar
    Stina

    Gilla

   • Hej Stina, jag vet inte hur de har de med mjölken. Viktigt att poängtera är dock att många har stora problem med just mjölkprodukter. Vi tål olika som sagt och får man inga bra resultat med LCHF inkluderat mjölkprodukter så ska man definitivt pröva med att ta bort mjölkprodukterna. Tänk på att den fetaste mjölken i affärerna innehåller 3 procent fett. De 97 procent som är kvar kan man undra vad det innehåller?
    /Mats

    Gilla

 3. Inga studier finns att glukos orsakar hjärtsjukdom, det saknas även en förklaringsmodell.

  parodontit googla och titta på bilder vad bakterien förstör, nu vet vi att hjärtsjuka kan ha bakterien i kranskärlen.
  Varför förstår inte den mänskliga hjärnan att hjärtsjukdom kan vara rena infektioner?

  http://www.provlas.se/parodontit/

  LCHF är bra för man får mindre hål i tänderna.

  Gilla

  • Är du tandläkare, ”tänk om tänk rätt”? Glukos är ju kroppens bränsle och är livsnödvändigt för oss. Det jag menar är den mängd glukos som vi inte behöver och använder som bränsle för kroppens celler. Det överskottet tror jag blir till bränsle för bakterier i blodvägarna. Dessa bakterier vill vi inte göda för de skapar infektioner och inflammationer och bildar små sår på kärlväggarna. Det är detta ”plack” som sjukvården anser är fett som äter sig fast i blodkärlen men jag är övertygad om att det är många små sår antagligen orsakade av bakterier som bildar förträngningarna i våra kärl. Det är mycket möjligt att dessa små sår blir infekterade med tiden.
   Jag hade ju själv förträngningar i kärlen som de flesta diabetiker har och var mycket orolig för det. Vi brukar dö av en hjärtsjukdom. När jag hade ätit LCHF-kosten i tre veckor började det sticka och klia i hjärttrakten och nu tänkte jag att det var färdigt för min del. Men det som hände var att de små såren som jag pratar om faktiskt läkte sig. Det var anledningen till stickandet och kliandet. Jag har inte haft känning av mitt hjärt-kärlproblem sedan dess. Om du har ett vanligt sår på kroppen så upplever du att det kliar och sticker när det läker sig. Samma sak hände i mina blodbanor. Det är jag övertygad om.

   Gilla

   • ”Det jag menar är den mängd glukos som vi inte behöver och använder som bränsle för kroppens celler. Det överskottet tror jag blir till bränsle för bakterier i blodvägarna.”
    Du kan inte få för mycket glukos i blodet om du är frisk, insulinet puttar in glukosen i muskler och fettcellerna, Först så måste insulinresistens uppstå sen kan du få högt socker.

    Bakterier kan vinna över oss även när vi äter bra mat.

    Om socker orsakade skador så borde alla med mycket högt socker få hjärtsjukdom, teorin stämmer inte med verkligheten.

    Tarmfloran förstörs av socker då får vi insulinresistens, blodsockret blir högt.
    Socker ger parodontit och sen vandrar bakterierna ner till hjärtat.

    Jag tror inte att fett eller socker direkt skadar hjärtat, det kan vara så att kosten är helt oskyldig och alt är bara är orsakat av infektioner (virus kan även orsaka hjärtsjukdom)

    Gilla

   • Som sagt, jag är ingen expert, men det är ingen annan heller i de här frågorna. När jag framför mina teorier gör jag det med bakgrund av hur min egen kropp reagerat på ett kostbyte från mycket sockerarter till mycket naturligt fett i maten. När det gäller min kropp så har du definitivt fel, sockerarter orsakar stora skador det vet jag med bestämdhet. Det är mycket enkelt, därför att jag har facit i min egen hand. Sedan för 511 gången vill jag påpeka att det inte är själva glukosen som i sig skadar utan den är bränsle för bakterier som skadar oss. På min kropp handlar det om ett fantastiskt mycket bättre immunförsvar än tidigare. Skillnaden är enorm idag mot mitt tidigare liv. Massor av andra människor har också bekräftat att de blir mindre inflammationskänsliga med LCHF-kosten. Slutsatsen är enkel, för mycket sockerarter skadar oss mycket mer än vad vi kan ana.
    /Mats

    Gilla

 4. Det här ska jag skriva ut och ge till min fettskrämde granne, dels handlade Ditt inlägg om just det som jag och min granne diskuterade i gårkväll dels var det väldigt bra kommentarer. Själv lever jag övervägande på mättat fett, liiiite protein och några futtiga gram kolhydrater från grönsaker.

  Gilla

 5. Vi tror att vi blir sjuka utan anledning, gamla förklaringen till njursten.
  http://hbl.fi/nyheter/2012-10-01/allt-fler-drabbas-av-njurstensanfall

  Det kan vara så att vissa bakterier är orsaken till njursten.

  Klicka för att komma åt 1163.pdf

  http://insightknowledge.co.uk/fulltext/?doi=INANO-IK.2011.15.22

  Varför blir vi sjuka beror det bara på okända infektioner?

  Historien upprepas nu vägrar kostexperterna att titta i mikroskopet.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

  Gilla

 6. Jag har ätit LCHF ganska så strikt sen i somras och var nu och tog prover . alla prover var bra utom kolesterolet det var lite lågt. vad kommer det sig av? Äter all sorts fett. Och jag är laktosintolerant men nu har det liksom gått över i om att jag äter LCHF. Och fina tänder hade jag sa tandläkaren fast jag inte vart där på 2 år.
  Tacksam för svar.

  Gilla

  • Jösses Inger, påstod läkaren att du hade för lågt kolesterol? Det var nog första gången som jag stött på den vinklingen. Ska dom börja med medicin mot lågt kolesterol också? Som du antagligen vet Inger så tror jag att kolesterolvärden har en överskattad betydelse i förhållande till eventuella sjukdomar. Kolesterolet är viktigt för kroppen och finns precis överallt. Det är en slags byggsten för våra hormoner. Jag tror att kolesterolet har en slags ”stötdämpande” effekt i kroppen. Levern producerar ungefär 80 procent av allt kolesterol resten, 20 procent, påverkas via maten. Enligt min mening handlar det om hur du mår, inte om högt eller lågt kolesterol. Kolesteroldiskussionen kommer ständigt upp därför att läkarna aldrig släpper den. Det är en kvarleva från fettskräckens dagar.
   Grattis till din goda hälsa Inger!
   /Mats

   Gilla

 7. […] Det är som att hälla bensin på elden. Det finns inga bevis för att ett högt kolesterol skulle vara farligt för hjärt-kärlsjukdom. Det är snarare tvärtom. Det har forskaren och läkaren Uffe Ravnskov visat. Läs mer här! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: